Hava Durumu

15 Temmuz gecesinde dakika dakika yaşananlar!

FETÖ'nün ülkemiz tarihinin en acımasız darbe girişimine kalkıştığı zaman tarihler bugünü gösteriyordu. Darbecilere karşı canı pahasına direniş gösteren Türk Milleti'nin o gün yazdığı kahramanlık destanının üzerinden tam 2 yıl geçti. Nesilden nesle aktarılacak bu destanı, unutmadık, unutturmayacağız! Peki 15 Temmuz gecesinde neler yaşandı? Türkiye tarihine geçen ve kahramanlık destanının yazıldığı o gecede yaşananları dakika dakika derledik.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2018 06:22
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2018 06:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
15 Temmuz gecesinde dakika dakika yaşananlar!

Tarih 15 Temmuz 2016. Başta siyaset, mülkiye, adliye, maliye, askeriye ve emniyet olmak üzere devletin tüm kılcal damarlarına sızan FETÖ, Pensilvanya'dan gelen emirle, ülke tarihinde görülmemiş bir hainlik gerçekleştirdi. Ordu içindeki gökyüzünün yıldızlarını çalıp omuzlarına takan FETÖ'cü askerler, milletin silahıyla, tankıyla, uçağıyla ülkenin geleceğine kast etti. Hainler önce İstanbul'daki köprüleri trafiğe kapattı, ardından başkent Ankara'da savaş jetleriyle alçak uçuş yaparak milleti korkutmaya çalıştı. O karanlık gecede,  MİT ve Emniyet binaları, Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi başta olmak üzere birçok nokta bombalandı. Kurulduğu günden beri hiçbir saldırıya maruz kalmayan Türkiye Büyük Millet Meclisi de o gece darbecilerin hedefi oldu.

AKAR DERDEST EDİLDİ

Genelkurmay binasını da işgal eden FETÖ'cüler, dönemim Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı derdest ederek, darbenin kontrol merkezi Akıncı Hava Üssü'ne götürdü.  O gece, devletin ve milletin yanında olan üst düzey komutanlar helikopterlere bindirilerek kaçırıldı.

KORSAN DUYURU

İlerleyen dakikalarda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin internet sitesinden yönetime el koyulduğu açıklandı. TRT binası darbeciler tarafından basılarak, FETÖ'cü askerler tarafından hazırlanan korsan bir bildiri de okundu.

İLK DESTEK BAHÇELİ'DEN

Kalkışma başladığında MHP lideri Devlet Bahçeli ve kurmayları, Genel Merkez binasından kısa süre önce ayrılmıştı. Bahçeli, uçaklar alçak uçuş yaparken Ankara'daki evindeydi. Hızlı bir telefon trafiği sonrasında MHP yönetimi Genel Merkez'de buluşma kararı aldı. Bahçeli, hemen Başbakan'a ulaşmak istediğini söyledi. Başbakan ile temas kurmaya çalışıldı ancak bu mümkün olmadı. MHP lideri özel kalemine Başbakan'a iletilmek üzere şu mesajı aktardı: "Biz bu yaşananlara karşı siyasi iktidarın yanındayız." Bu mesaj, muhalefet cephesinden hükümete iletilen ilk destek mesajıydı.

ERDOĞAN'DAN TARİHİ ÇAĞRI

Askeri hareketlilik esnasında Marmaris'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN canlı yayınına görüntülü telefon görüşmesi ile katılarak, girişimin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmadığını belirterek tüm halkı meydanlara, köprülere ve hava limanlarına davet etti. Tüm ilçelerde camilerden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın emriyle sela okundu.

KAHRAMAN HALİSDEMİR

Darbe girişiminin seyrini değiştiren ve darbeye karşı direnişin temsili haline gelen Ömer Halisdemir, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın emrine, sonunda şehadet olduğunu bilerek itaat etti. Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ele geçirmek isteyen darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'yi gözünü kırpmadan öldürerek darbenin engellenmesinde büyük rol oynayan Kahraman Halisdemir, olay yerinde darbeci askerler tarafından şehit edildi.

ADSIZ KAHRAMANLAR

Erdoğan'ın çağrısı sonrası meydanlara dökülen halk, cuntacılara karşı göğsünü siper etti. Devleti işgal denemesine karşı o gece yüzbinlerce adsız kahraman, darbecilerin önünde durdu, demokrasiyi savundu, bir kahramanlık destanı yazdı.  Tarihinin en büyük ihanetini gören Türkiye, vatan, millet, devlet ve bayrak sevdalısı vatandaşların, o gece canla başla mücadele eden güvenlik güçlerinin inancı sayesinde uçurumdan döndü ve cuntacıların girişimi akamete uğratıldı.

249 ŞEHİT...

15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimi halkın büyük direnişiyle püskürtüldü. Dışardan desteklenen darbe girişiminde halkın meydanlara inmesiyle asker üniformalı hainlere karşı verdiği mücadele tarihe geçti. Bu cunta girişiminin bilançosu ise çok ağır oldu. Türkiye'nin hainlere karşı verdiği 15 Temmuz mücadelesinde 249 kişi şehit oldu, 2 bin aşkın vatandaş ise yaralandı.

DEMOKRASİ NÖBETLERİ

Cunta girişiminin bastırılmasıyla, yeni bir kalkışma ihtimaline karşı yurt genelinde demokrasi nöbetleri başladı. Milli mücadele ruhunu sokağa taşıyan vatandaşlar, bir ay boyunca meydanları boş bırakmadı.

İşte dakika dakika darbe gecesinde yaşananlar:

22.00 - Ankara'da savaş uçakları alçak uçuşa başladı. Genelkurmay Başkanlığı Karargahı ve TRT Genel Müdürlüğü bir grup askerce ele geçirildi. Aynı saatlerde İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri bir grup asker tarafından geçişe kapatıldı.

22.15 - Atatürk Havalimanı önüne tanklar getirildi.

22.30 - Sabiha Gökçen Havalimanı'nda jandarma, havalimanındaki polislerin silahlarına el koydu.

22.50 - Astsubay Ömer Halisdemir, Özel Kuvvetler Karargâhı'nı ele geçirmek isteyen darbecilerin başındaki Tuğgeneral Semih Terzi'yi alnından vurarak öldürdü.

23.00 - Darbeciler Çengelköy'de direnen vatandaşlara hedef alarak ateş etmeye başladı. Aynı saatlerde saraçhanedeki İBB'nin önünde toplanan kalabalığın üzerine de ateş açtı.

23.04 - Başbakan Binali Yıldırım önce NTV, akabinde A Haber televizyon kanallarının canlı yayınlarına bağlanarak yaptığı açıklamada, 'bir kalkışma girişimi'nin olduğunu belirtti. Yıldırım, "Bu girişime izin verilmeyecektir. Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyeceklerdir. Askerin içerisinde bir grubun kalkışması söz konusu" dedi.

23.24 - Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi darbecilerce hedef alındı.

23.30 - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın, darbe girişiminde bulunan bir grup asker tarafından rehin alındığı bildirildi.

23.44 - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli darbeyi kınayarak hükümetin yanında olduğunu bildirdi.

00.02 - TRT'yi işgal eden kalkışmacı askerler spiker Tijen Karaş'a zorla korsan darbe bildirisi okuttu.

00.09 - Ankara Yenimahalle'de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kampüsüne askeri helikopterlerce ateş açılması üzerine MİT'in çevre güvenliğini sağlayan unsurlarca saldırıya silahla karşılık verildi. Çatışma gece boyu aralıklarla sürdü.

00.37 - Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN Türk televizyonuna bağlanarak, askeri kalkışmaya tepki gösterdi ve halkı meydanlara şu şekilde davet etti. "Ülkemizin birliği beraberliğine yönelik bu harekete karşı milletçe vereceğimiz güzel bir cevapla bunlar güzel bir ceza alacaktır. Bu ülkeye ait uçağı, helikopteri, tankı kullanarak milletin üzerine gelmenin bedelini çok ağır ödeyeceklerdir. Meydanı onlara bırakamayız. Yaptıkları işgali de ortadan kaldıracağımıza inanıyorum. Bu konuda bu kararlılığımızı kimsenin test etmeye gücü yetmeyecektir. Milletime de bir çağrı yapıyorum. Milletimizi illerimizin meydanlarına, havalimanlarına davet ediyorum. Bu azınlık grup ne yapacaksa halka yapsınlar. Emir-komuta zinciri çalışmamaktadır, askıya alınmıştır" dedi.

00.40 - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talimatı üzerine 81 ilde okunan birlik selaları ile Türkiye genelinde vatandaşlar sokağa çıkarak darbe girişiminde bulunanlara tepki göstermeye başladı.

01.07 - Kemal Kılıçdaroğlu attığı tweet ile darbenin karşısında olduğunu belirtti.

01.30 - Çankaya Köşk'üne ateş eden 5 zırhlı araca güvenlik görevlileri silahla karşılık verdi. Halkın da desteği ile darbeciler püskürtüldü. TBMM Başkanı İsmail Kahraman da Başbakanlık Koordinasyon Merkezine geldi ve TBMM'nin açık tutulması kararı alındı.

 01.39 - TBMM Genel Kurul Salonu açıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve milletvekilleri Genel Kurul Salonu'nda yerini aldı.

02.02 - Darbeci askerler Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı'nı havadan hedef aldı. Hava saldırısı sonucu 50 polis şehit oldu. Türk Hava Kuvvetleri'nin kontrolündeki bir F-16 uçağı, darbe girişiminde bulunanların elindeki Sikorsky helikopteri düşürdü.

02.42 - TBMM'ye ilk bomba atıldı. Atılan bomba nedeniyle bazı polis memurlarıyla Meclis görevlileri yaralandı, kulis camları kırıldı. TBMM gece boyu 7 defa bombalandı.

02.49 - Meclise yeni bir bomba atıldı ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Genel Kurul'daki milletvekilleri Meclis sığınağına indi.

03.10 - Başbakan Yıldırım, Ankara semalarında, MİT, Meclis, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık gibi kritik bölgeler üzerinde uçuş yapan her türlü askeri helikopter ve uçağın füzeyle indirileceğini açıkladı.

03.15 - Genelkurmay Başkanlığı'ndan yeniden çatışma sesleri gelmeye başladı.

03.19 - AK Parti'nin kuruluşundan bu yana reklam işleriyle uğraşan şirketin sahibi Erol Olçok ve 16 yaşındaki oğlu Abdullah Tayyip Olçok, Boğaziçi Köprüsü'ndeki FETÖ saldırısı sonucu şehit oldu.

03.20 - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağı, İstanbul'a indi.

03.23 - Doğan medya grubunun bulunduğu merkez binası askerler tarafından basıldı.

04.07 - Cumhurbaşkanı Erdoğan havalimanında kendisini karşılayan kalabalığa bir konuşma yaptı.

04.42 - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Marmaris'te konakladığı ve gece yarısı ayrıldığı otele helikopterlerden ateş açıldı. Helikopterlerden inen yüzleri maskeli ve ağır silahlar taşıyan askerler oteli abluka altına aldı. Çıkan çatışmada 5 polis yaralandı.

06.00 - Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe girişimiyle ilgili soruşturma başlatıldığı, Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Merkezi'nde 42 kişinin hayatını kaybettiği, bölgede olayların kontrol altına alındığı bildirildi.

06.12 - Boğaziçi Köprüsü'nde tank, TOMA ve bir motosikleti hedef aldı, bir kişi hayatını kaybetti, ikisi yaralandı.

06.26 - Darbe girişiminde bulananlar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve çevresini F16 savaş uçaklarıyla bombaladı. Çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti.

06.42 - Darbe girişiminde İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nü kontrol eden askerler teslim oldu. Halk gece boyu 35'in üzerinde vatandaşı şehit eden darbeci askerlere yoğun tepki gösterdi, zırhlı araçların üzerinde istiklal marşı okudu.

07.00 - Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki Jandarma Genel Komutanlığı'nın bulunduğu kavşağa askeri uçaktan bomba atıldı.

08.11- İstanbul'da hayat normale dönmeye başladı. Uçak, metro ve vapur seferleri yeniden yapılmaya başlandı.

08.55- Asker, Akıncı'daki 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığına operasyon düzenleyerek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ı kurtardı. Orgeneral Akar Çankaya Köşkü'ne getirildi. Operasyonda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fatih Kasırga da kurtarıldı.

09.33- Kuleli Askeri Lisesi'nde 80 öğrenci gözaltına alındı.

09.45- Genelkurmay Karargâhı'ndaki 200'e yakın silahsız er-erbaş teslim oldu.

09.56- Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğe açıldı.

10.07- Genelkurmay Başkanlığı'ndan çıkan 700'e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim oldu.

11.01- Genelkurmay Başkanı Vekili Orgeneral Ümit Dündar, "Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız ve TBMM, TSK ile tam bir dayanışma içinde demokrasinin ve hukukun yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemiştir" açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.