Hava Durumu

24 Haziran yarışlarında asıl mücadele sosyal medyada olacak!

24 Haziran 2018 Erken Genel Seçimi, özellikle internet ve sosyal medya üzerinden yürütülecek siyasal propaganda çalışmalarıyla ön plana çıkacak.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2018 09:05
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2018 09:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
24 Haziran yarışlarında asıl mücadele sosyal medyada olacak!

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin bir arada yapılacağı seçimde siyasi partilerin eğitim programlarında da yer verilen sosyal medya ve propaganda teknikleri, ilk kez ciddi bir sınavdan geçecek. Seçmen algısının, dolayısıyla tercihlerinin sandığa yansıması noktasında siyasi partilerin büyük mücadelesine sahne olacak sosyal medyayı, partiler kadar adayların da doğru bir şekilde kullanması büyük önem arz ediyor.

Üstelik sosyal medya önemli bir siyasal iletişim alanı olan siyasal propaganda da iletişim metotlarında yaşanan değişikliklerin etkisiyle farklılaşan bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle bilişim çağı olarak adlandırılan çağımızda, iletişimin yeni bir boyutu olarak tezahür eden internet dünyası da, bu anlamda, bir siyasal propaganda mecrası ve yöntemi olarak sık kullanılır hale geldi. Yapılan araştırmalar ve güncel uygulamalar göstermektedir ki artık siyasal sistemin tüm aktörleri, gerek siyaset yapan ve siyaset mekanizmasını elinde bulunduranlar ve gerekse yönetilen vasfıyla bu sistemin bir parçası olanlar, sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorlar.

Muhalif söylemler kadar yöneticilerin büyük bir çoğunluğunun siyasal mesajlarını ve faaliyetlerini bu alan aracılığıyla duyuruyor olması ve onların tepkilerini yine bu alan üzerinden topluyor olması, sosyal medyanın ne kadar önemli bir siyasal iletişim ve propaganda aracı haline geldiğinin önemli bir delili olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm yöntemlerde olduğu gibi sosyal medyanın bir propaganda aracı olarak kullanımı da beraberinde birtakım avantaj ve dezavantajları getiriyor.

AVANTAJLARI

Sosyal medyanın siyasal propagandada kullanılmasının en büyük avantajı artık siyasetin bir takım kaygılardan arınmış zengin bir azınlığın uğraşı olmaktan çıkmış olması. Artık klavye başına geçen herkesin bir siyasal aktör olarak propaganda yapabilme, taraftar toplayabilme ve siyasal sistemi etkileyebilme şansı bulunuyor. Yeter ki kullanıcıları doğru mesajı doğru zamanda ve doğru şekilde verebilsin.

Bunu yanında propagandayı daha geniş kitlelere ve klasik propaganda araçlarına nazaran çok daha hızlı ulaştırabiliyor olması, sosyal medya kullanımının kolaylığı, mesajı seçilmiş bir hedef kitlesine ulaştırabiliyor olması sosyal medyanın bir siyasal propaganda aracı olarak kullanımının önemli avantajları olarak ön plana çıkıyor.

Sosyal medya kullanımının ayrıca üzerinde durulması gereken en önemli avantajı ise şüphesiz katılımcı demokrasiye olan katkısı. Zira sosyal medya aracılığıyla en küçük, kendini en güçsüz gören gruplar ve bireyler dahi seslerini duyurabilmekte, taraftar toplayabilmekte ve siyasal sistemin dikkatini çekebilmekte.

DEZAVANTAJLARI

Bu avantajlara karşın; sosyal medyanın bir siyasal propaganda aracı olarak kullanımı, gerçek düşünce beyanında kısıtlamaya gitmesi kadar bilgi kirliliği ve dezenformasyona neden olması gibi dezavantajları da bulunuyor. Ayrıca henüz tüm siyasal sistem aktörlerini kapsayacak derecede yaygınlaşmamış olması, yapılan araştırmalara göre özellikle ve yoğunlukla belirli bir yaş aralığı tarafından kullanılıyor olması da önemli bir dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.