Hava Durumu

3 yıldır El Kaide'nin elindeydi... Kimliği tespit edildi

El Kaide'nin üç yıl rehin tuttuğu ve dün gece Suriye'den getirilen kişinin gazeteci Yasuda olduğu teyit edildi. Hatay Valisi Erdal Ata, kurtarılmaya ilişkin herhangi bir askeri operasyonun gerçekleşmediğini, emniyetin ve  istihbarat birimlerinin yaptığı çalışma sonrasında basın mensubunun bulunduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2018 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2018 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
3 yıldır El Kaide'nin elindeydi... Kimliği tespit edildi

Terör örgütü El Kaide'nin üç yıl rehin tuttuğu ve dün gece serbest bırakılan Japon gazeteci Jumpei Yasuda'nın kimliği, Hatay'da teyit edildi.

Suriye'de bırakılan kişinin Japon gazeteci Yasuda olup olmadığını belirlemek için Japon görevliler Hatay'a geldi. İhlas Haber Ajansı, Hatay'a ulaşan görevlilerin Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden olduğunu bildirdi.

Son olarak Hatay Valisi Erdal Ata, dün Suriye'den Türkiye'ye getirilen kişinin, 2015 yılında kaçak yollarla girdiği Suriye'de kaçırılan kayıp  Japon gazeteci Jumpei Yasuda olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Vali Ata, valilik binasında yaptığı basın açıklamasında, 23 Ekim Salı  günü üzerinde kimlik bulunmayan ve Japon vatandaşı olduğunu belirten bir şahsın  güvenlik ve istihbarat birimlerince Suriye'den Türkiye'ye getirildiğini söyledi.

Şahsın kimliğinin belirlendiğini dile getiren Ata, "Bugün devletimizin  ilgili birimleri tarafından, Japon makamları ile yapılan istişareler neticesinde  söz konusu şahsın 2015 yılında kaçak yollarla girdiği Suriye'de kaçırılan kayıp  Japon basın mensubu Jumpei Yasuda olduğu tespit edilmiştir." dedi.

Japon gazetecinin, şu anda İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme  Merkezinde bulunduğunu aktaran Ata,  gerekli işlemleri bittikten sonra Yasuda'nın  Japon yetkililere teslim edileceğini belirtti.

Bir gazetecinin "Japon yetkililerin tepkisini" sorması üzerine Ata,  "Sabah Ankara'daki Japon Büyükelçisi ile telefonla yaptığımız görüşmede bize  teşekkürlerini ilettiler. Emniyet ve istihbarat birimlerimizin yaptığı başarılı  bir çalışma sonucunda, 3 yıldan beri Suriye'de rehin tutulan bu gazeteci  kurtarıldı." ifadesini kullandı.

Kurtarılmaya ilişkin askeri bir operasyonun olup olmadığının sorulması  üzerine ise Ata, herhangi bir askeri operasyonun gerçekleşmediğini, emniyetin ve  istihbarat birimlerinin yaptığı çalışma sonrasında basın mensubunun bulunduğunu  kaydetti.

VİDEO YAYIMLADI

Yasuda da bir video yayımlayarak Türkiye'de güvende olduğunu belirtti. 40 aydır Suriye'de rehin tutulduğunu anlattı.

TEŞEKKÜR TELEFONU

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a telefonda teşekkür etti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, Japonya Başbakanı Abe, 2015 yılı Haziran ayından bu yana Suriye'de teröristler tarafından rehin tutulan gazeteci Jumpei Yasuda'nın kurtarılmasından ve dün itibarıyla Türkiye'ye salimen giriş yapmasından dolayı teşekkürlerini iletti.

Bu hususta ilgili kurumların ve birimlerin iş birliğinden memnuniyetlerini dile getiren iki liderin, Türkiye-Japonya ilişkilerini her alanda daha ileriye taşıma kararlılıklarını da teyit ettikleri belirtildi.

JAPONYA'DA GÜNDEM O

Japon hükümet sözcüsü Yoshihide Suga, gazetecinin serbest bırakıldığını Katarlı yetkililerden öğrendiklerini açıklamıştı.

Japonya açıklamasında, söz konusu kişinin Antakya'da bir göçmen bürosunda olduğu belirtilmişti.

Japonya'da büyük yankı yaratan Türkiye'deki gelişmeler, Japon gazetecinin eşine de bildirildi.

10 MİLYON DOLAR FİDYE İSTENMİŞTİ

El Kaide, Japon gazeteciyi serbest bırakmak için 10 milyon dolar fidye istemiş ve Japonya bu teklifi reddetmişti. 44 yaşındaki Yasuda, 2015 yılında Türkiye üzerinden Suriye'ye giriş yapmıştı.

Hatay Valiliği, istihbarat birimlerinin koordinesinde Suriye'den Türkiye'ye getirilen kişinin üzerinde tanıtma kartı bulunmadığını duyurmuştu.

Açıklamada, "Şahsın 2015 yılında kaçak yollarla girdiği Suriye'de kaçırılan kayıp Japon basın mensubu Yasuda/Jumpei Yamamoto olup olmadığını tespit için Japon makamlarından teyit beklenmektedir" ifadesine yer verilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.