Hava Durumu

ABD'den küstahlık: 'Türkiye'ye yaptırım gelir'

Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 füzelerinin teslim tarihi yaklaştıkça, ABD de uyarı tonu yükseltti. ABD'li üst düzey bir yetkili, Türkiye'nin S-400'leri alım sürecini devam ettirmesi halinde, Amerikan yaptırımları ile karşı karşıya kalacağını söyledi. Aynı yetkili, "Türkiye'yi Guaido'yu desteklemeye davet ettik" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2019 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2019 15:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
ABD'den küstahlık: 'Türkiye'ye yaptırım gelir'

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey Amerikalı yetkili, bir grup gazeteciyle sohbetinde, S-400'lerde ısrar edilmesi halinde Türkiye'nin üç sonuçla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu ve bu olası sonuçları şöyle sıraladı;

- Türkiye, ortağı olduğu F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılabilir

- ABD ile Türkiye arasında yürütülen Patriot füze alım görüşmeleri kesilebilir

- Türkiye S-400'leri alırsa, Amerikan kongresi'nin daha önce kararlaştırdığı yaptırımlara maruz kalabilir.

İKİSİ AYNI ANDA OLMAZ

Amerikalı yetkili, Türkiye'nin aynı anda hem S-400'leri, hem de Patriot füzelerini almasının mümkün görünmediğini vurgulayarak,  S-400'lerden vazgeçilmesine karşılık Amerika'nın yaptığı Patriot satışı önerisinin hala masada olduğunu kaydetti. Ankara ile Washington arasında Patriot satışına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü de belirten Amerikalı yetkili, ancak satışın "teknoloji transferini de" kapsayıp kapsamadığı konusunda detay vermekten kaçındı.

"VENEZUELA'YLA TİCARET YAPILMASINI TEŞVİK EDİYORUZ ANCAK..."

Yetkili, Venezuela konusuna da değinerek, bu ülkeyle yapılacak ticarette "Amerikan yaptırımlarına takılma olasılığı" konusunda uyarıda bulundu. Türkiye ile Venezuela arasındaki altın ticareti konusunda daha önce de Washington'dan "yaptırım" mesajları gelmişti. Amerikalı yetkili, "Venezuela halkının iyiliği için bu ülke ile ticaret yapılmasını teşvik ediyoruz. Ancak şirketlerin, Venezuela'ya yönelik Amerikan yaptırımları konusunda da dikkatli olması gerekir. Eğer Venezuela ile ticaret yapmak isteyen ve bunun Amerikan yaptırımlarına takılıp takılmadığı konusunda bilgi almak isteyen şirketler varsa, bunlara her türlü bilgiyi sağlamaya hazırız" mesajı verdi. Aynı yetkili, "Türkiye'yi Guaido'yu desteklemeye davet ettik" dedi.

 "SURİYE'DE TÜRKİYE'YE TEHDİDİ BİTİRECEK BİR ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Suriye konusundaki soruları da yanıtlayan üst düzey Amerikalı yetkili, ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı doğrultusunda Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilme sürecinin devam ettiğini söyledi. Amerikan askerleri çekilirken Türkiye'nin Suriye'den kendisine yönelebilecek terör tehdidine karşı endişelerini bildiklerini, "bunların meşru endişeler olduğunu" da söyleyen yetkili, "Ankara'nın bu endişelerini giderecek barışçıl yöntemler bulmaya çalışıyoruz" dedi. Bu yöntemler arasında tampon bölgenin de bulunduğunu kaydeden yetkili, ancak bu konudaki görüşmelere ilişkin detay vermekten de kaçındı.

Yetkili, "istikrarlı ve refah içinde, hem kendi vatandaşlarına, hem de Türkiye dahil komşu ülkelere tehdit oluşturmayacak, demokrasiye bağlı bir Suriye kurulması" konusunda Ankara ile Washington'un aynı amacı taşıdığını da vurguladı.

GÜVENİLİR DELİL ORTAYA KONULMADI

Amerikalı yetkili, terör örgütlerine destek verdikleri gerekçesiyle halen tutuklu olan ya da yargılanan Türk vatandaşı Amerikan Konsolosluk görevlilerinin durumlarına da değindi. Türkiye'deki Amerikan temsilciliklerinde çalışan Türk vatandaşlarının "yargı bağışıklığı" bulunmadığını, dolayısıyla Türk mahkemeleri tarafından yargılanabileceklerini, ancak haklarında "güvenilir deliller görmek istediklerini" söyleyen üst düzey Amerikalı yetkili, şöyle konuştu;

"Amerikan konsolosluğunun yargılanan ya da tutuklu bulunan Türk vatandaşı çalışanları hakkında şu ana kadar bize tek bir güvenilir delil sunulmadı. Ortaya konan deliller arasında, mesela bir çalışanın dört yıl önce FETÖ bağlantılı kişilerle yaptığı telefon görüşmeleri gibi deliller var. Oysa Konsolosluğun Türk çalışanları o konuşmaları Amerikalı yetkililerin talimatıyla yapıyorlardı ve dört yıl önce kimin FETÖ bağlantılı olduğu konusunda kimsenin bilgisi yoktu".

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.