Hava Durumu

Adres değişikliği yapanlar, dikkat! Para cezası var

İkametgah adreslerinde değişiklik olması durumunda yeni adres bilgilerinin 20 gün içerisinde devlete bildirilmesi gerekiyor. Yönetmelikte bildirilen süre içinde adres değişikliği bildirimi yapılmaması durumunda, gecikme süresine göre değişen para cezaları uygulanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2018 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2018 16:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Adres değişikliği yapanlar, dikkat! Para cezası var

Adres değişikliği bildirimi nüfus müdürlüğüne başvurularak ya da e-devlet internet platformu üzerinden yapılabiliyor. Bildirim zorunluluğuna tabi tutulan bu işlemi online olarak yapmak isteyenler, e-devlet platformuna giriş yaparak e-devlet adres değişikliği işlemini kolaylıkla yapabilir.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİMİ İÇİN NELER GEREKİYOR?

Nüfus müdürlüğüne yapılan adres değişikliği bildirimi için yeni taşınmış olduğunuz konuta ait sizin adınıza düzenlenmiş su, elektrik veya telefon faturası belgelerinden biri isteniyor. Taşındığınız konutta sizden önce ikamet edenlere dair resmi bir kayıt yoksa kimlik dışında herhangi bir belge istenmeden adres değişikliği işleminiz yapılıyor.

E-devlet üzerinden yapacağınız adres değişikliği bildirimi işleminde ise e-devlet platformuna elektronik imzanız ya da mobil imzanız ile giriş yapmanız gerekiyor. E-imza olarak adlandırılan elektronik imza, elektronik ortamda yer alan bir belge üzerine aktarılarak kimliğinizi tanımlayan bir veriden oluşuyor.

Rakamlardan oluşan bu veri, ıslak imzanız ile eşdeğer nitelik taşıyor. E-imza edinmek için "btk.gov.tr" sayfasını ziyaret ederek, e-imza prosedürlerini tamamlamanız gerekiyor. Mobil imza ise cep telefonunuz ve sim kartınız ile hizmet aldığınız GSM operatörüne başvurarak aldığınız ıslak imzaya eşdeğer bir şifre olma özelliği taşıyor.

E-İMZA İLE GİRİŞ NASIL YAPILIYOR?

E-devlet WEB sitesine tarayıcınızın adres satırına "turkiye.gov.tr" yazarak giriş yapmanız gerekiyor. Açılan ekranın sağ üst tarafında yer alan giriş butonunu tıkladığınızda karşınıza "Kimlik Doğrulama Sistemi" çıkıyor. Seçenekler arasında yer alan elektronik imza ile girişi kabul ettikten sonra TC kimlik numaranızı ekrandaki kutucuğa girip, alt kısımda yer alan "Devam Et" butonunu tıklıyorsunuz. Açılan yeni ekranda rakamlardan oluşan bir işlem kodu yer alıyor.

Bu işlem kodunu, daha önce kurduğunuz e-imza uygulamasının ilgili kısmına girdiğinizde, e-imza ile giriş işleminiz tamamlanıyor. Bu aşamadan sonra e-devlet adres değişikliği işlemi yapılabiliyor. İşlemi mobil imza ile yapmak isterseniz, GSM operatörünüze başvurup mobil imzanızı oluşturmanız gerekiyor. Mobil imzanızı e-devlete giriş yapıp doğruladıktan sonra adres değişikliği işlemini mobil imza ile de yapabilirsiniz.

ONLİNE ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİMİ NASIL YAPILIYOR?

Online adres değişikliği bildirimi için e-imza veya mobil imza sahibi olmanız gerekiyor. E-devlet'e bu iki imzadan birini kullanarak giriş yaptığınızda açılan sayfanın en üst tarafında arama kutucuğu yer alıyor. Bu kutucuğa "nüfus" sözcüğünü yazıp arama butonunu tıkladığınızda karşınıza seçenekler çıkıyor. Bu seçenekler içinde "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Adres Değişikliği Bildirimi" kısmına giriş yapılması gerekiyor. Bu kısımda yeni adresinizle ilgili bilgiler dahil olmak üzere istenen diğer bilgileri de eksiksiz bir şekilde doldurup onaylayarak e-devlet adres değişikliği işlemini tamamlayabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.