Hava Durumu

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten seçim açıklaması: 'Sürece herkes saygı duymalıdır'

Seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Meşru bir süreç gidiyor. Sürece herkes saygı duymalıdır. Yüksek Seçim Kurulu, deneyimiyle, kapasitesiyle hukuk içerisinde süreci işletecektir" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2019 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2019 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten seçim açıklaması: 'Sürece herkes saygı duymalıdır'

Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yüzde 85'e yaklaşan katılım oranı ile son derece güçlü bir şekilde  seçimlerin gerçekleştirildiğine işaret eden Çelik, yerli ve yabancı, seçimleri  izleyen herkesin yüksek katılım oranı karşısında takdirlerini sunduğu bir  demokrasinin olduğunu söyledi.

Çelik, yabancı ülkelerden gözlemci olarak gelen temsilcilerin hepsinin  katılım oranını, Türk demokrasisinin gücünü göstermesi bakımından gıptayla  karşıladığını aktardı.

Bazı ülkelerde seçimlerde katılım oranıyla ilgili tartışmalar  yaşandığını anlatan Çelik, "Bu katılım oranının yüksekliği bile tek başına  demokrasimizin gücünü, aziz milletimizin ve sevgili vatandaşlarımızın demokrasiye  bağlılığını gösteren, Türkiye'nin en büyük gücünü ve kuvvetini teşkil eden bir  husus, başlı başına bir değer. Bu demokrasiyi elde etmek için, bu demokrasiyi  kurumsallaştırmak için ve güçlendirmek için büyük bedeller ödemiş bir milletiz."  diye konuştu.

Çelik, Türkiye'nin sağlıklı seçimler yapan bir ülke ve seçim  konusundaki deneyiminin çok yüksek olduğunu vurgulayarak, "Aynı zamanda da bu  seçim sonuçlarını şeffaf bir şekilde ortaya çıkarabilen bir ülke. Bununla ilgili  kuvvetli mekanizmaları var, deneyimi var, birikimi var ve YSK gibi herkesin saygı  duyduğu yurt dışında da saygınlığı olan yurt içinde de vatandaşlarımızın güvenini  kazanan kurumu var." değerlendirmesinde bulundu.

Milletin takdirinin demokrasiye inanan siyasetçiler için her şeyin  üzerinde olduğunu vurgulayan Çelik, "AK Parti Genel Merkezi bu demokrasi  mücadelesiyle varlık ve vücut bulmuş, anlamını ve siyasal işlevini bu şekilde  kazanmış bir siyasal mücadelenin sembolüdür." şeklinde konuştu.

Çelik, seçimlerde geçersiz oylarla ilgili Yüksek Seçim Kuruluna  başvurulabileceğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"YSK'ye başvurarak hukuki sürecin bu şekilde ilerletilmesi herkesin  başvurduğu gayet meşru bir müessese. Ankara ve İstanbul açısından sandık sonuç  tutanakları ile sayım-döküm çizelgesi arasındaki uyumsuzluk bizim açımızdan net  bir şekilde gözüküyor. Sayım döküm çizelgelerindeki veriler ile sandık sonuç  tutanağına aktarılması sürecindeki bu uyumsuzluğu gidermek üzere bu itirazların  yapılmasından daha doğal bir şey yoktur.

Sonuçlara yapılan itirazlar, vatandaşın attığı her bir oyun yerini  bulması açısından son derece önemlidir. Derdimiz hiçbir oyun feda olmamasıdır,  atılmış oyla ilgili olarak hakkın ve adaletin yerini bulmasıdır. Çünkü sandık  demokratik siyasetin siyasal namusudur. Bu namusu korumak hepimizin görevidir.  Esasında son derece olağan bir süreç geçirilirken sürekli olarak stresi yükselten  birtakım açıklamalar yapılması ve bugün akşam saatlerinden itibaren de yurt  dışındaki bazı şebeklerin Türkiye'deki bu süreçle ilgili olarak provokatif  açıklamalar yapması karşısında bu hassasiyetlerimizin altını bir kere daha çizmek  isterim."

"SONUÇLARI DOĞRU OKUMAK HEPİMİZİN VAZİFESİDİR"

Çelik, "Bu sonuçları doğru okumak hepimizin vazifesidir. Bu noktada  yalan haberlerkonusundaki duyarlılığımızın altını çiziyorum. YSK'de yürüyen son  derece olağan, bütün siyasi partilerin hep beraber gözlemlediği bu süreçle ilgili  olarak sanki birtakım manipülasyonlar yapılıyormuş, birtakım örtbas etme  faaliyetlerine giriliyormuş gibisinden, sosyal medya başta olmak üzere yapılan bu  provokasyonlar ve incitici açıklamalar ile vatandaşlarımızı tahrik etmeye dönük  bu açıklamalar karşısında bir kere daha hassasiyetimizin altınızı çiziyoruz."  ifadelerini kullandı.

"OY SİYASAL NAMUSTUR"

AK Parti broşürü dağıtırken kendisine tepki gösteren kişiye karşı  takındığı tavırla dikkati çeken Yusuf Özoğul'u hatırlatan Çelik, şunları  kaydetti:

"Biz demokrasimize kıymet verdiğimiz için, Türkiye'nin bu büyük gücüne  ve kuvvetine kıymet verdiğimiz için bir kere daha diyoruz ki 'İyi ki varsın  Yusuf'... Biz o Yusufların her birinin tek tek, kapı kapı gezerek olgunlukla  sandığa götürmeye çalıştığı tek bir oyun bile heba edilmesini istemiyoruz, bizim  açımızdan böyledir. Diğer partiler de tabii ki kendi oylarına sahip çıkacaktır.  Oylara sahip çıkma sürecini birtakım provokasyonlara kurban etmek isteyenlere  karşı net bir duruşumuz vardır. Biz nasıl olur ki AK Parti Genel Merkezi olarak o  Yusufların yaptığı çalışmadaki sandığa gitmiş oyların net bir şekilde biz burada  hata görüyorsak, birtakım kaydırmalar görüyorsak, itiraz edilmesi gereken  süreçler görüyorsak ve bu hukuki bir haksa ki haktır, seçim sürecinin bir  parçasıysa ki parçasıdır ve şimdiye kadar her seçimden sonra hemen hemen her  siyasi partinin başvurduğu bir müessese ise ki öyledir buna niye başvurmayalım?  Gayet doğal bir şey. Asıl bir müessese çalışıyor diye erkenden sonuç ilan etmiş  olanların bir panik içerisinde 'aman bu müessese çalışmasın' gibi bir yaklaşımla  olaya yaklaşmalarında bir anormallik görüyoruz. Biz Yusuf'un ve benzerlerinin  yaptığı faaliyetler sonucunda sandığa giden her oyun takipçisiyiz. Herkes oyuna  sahip çıksın. Herkes oyun hakkını versin, oy siyasal namustur. Tek bir oy  gelecekle ilgili alacağımız talimatların niteliğini, niceliğini değiştirebilir.  Dolayısıyla bu pusulayı bizim net bir şekilde görmemiz için bu oylara sahip  çıkmamızdan daha doğal bir şey yoktur."

Seçime yönelik çalışma yürütenlerin emeğinin boşa gitmesine göz  yummayacaklarını söyleyen Çelik, "Meşru bir süreç gidiyor. Sürece herkes saygı  duymalıdır, süreç sağlıklı işlemelidir, şeffaf işlemelidir. Yüksek Seçim Kurulu  (YSK) deneyimiyle, kapasitesiyle hukuk içerisinde süreci işletecektir. Sonuç ne  olursa olsun, milletimizin talimatıdır deyip başımızın üstünde bir emanet gibi  taşıyacağız ve saygı duyacağız buna, bu herkes için geçerlidir." diye konuştu.

Ömer Çelik, AK Parti'nin 15. kez seçimden zaferle çıktığına işaret  ederek, milletin bu seçimde de Türkiye'nin en güçlü partisi olma unvanını  partilerine verdiğini belirtti. Çelik, "Bizim hak edilmeyen bir zafer peşinde  koşmamız mümkün değildir. Hak edilmeyen bir zafer arayışı bizim kapımızdan içeri  girmez." ifadesini kullandı.

Cumhur İttifakı'nın da seçimde birinci olduğunu belirten Çelik, "Hak  edilmiş zafer meselesi başkalarının kendilerine yakıştıracağı bir etiket  olabilir." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Sözcüsü Çelik, süreci sağduyulu şekilde yürüteceklerini  belirterek, milli iradenin üstünde güç tanımadıklarına dikkati çekti.

Ankara ve İstanbul'da yürütülen çalışmanın, hukuki ve seçimler  sonrasında bütün siyasi partilerin başvurduğu bir müessesenin tekrar işletilmesi  olduğunu vurgulayan Çelik, sükunetle ve saygıyla sonucun beklenmesi gerektiğini  bildirdi.

Ömer Çelik, bazı siyasilerin vatandaşları inciten, tahrik eden ve tüm  süreci sabote etmeye çalışan ifadelerini gördüklerini kaydederek, "Bu milletin  demokratik bilinci ve bu millette tecessüm etmiş olan demokratik olgunluk, bu  süreci de gayet doğal ve saygın bir süreç olarak atlatmamızı ve sonuca da hep  beraber saygı duymamızı getirecektir." dedi.

Kendi siyasi tarihlerini aynı zamanda demokratik mücadele ve seçimler  tarihi olarak okuduklarını dile getiren Çelik, "Arzu ettiğimiz gibi çıksa da  çıkmasa da sonuca aynı şekilde saygı gösterilmesi konusunda en yüksek  hassasiyetimizi her zaman ifade ettik." şeklinde konuştu.

"SÜREÇ YSK'NIN UHDESİNDE YÜRÜMEKTEDİR"

Çelik, sürecin tek başına kendileri tarafından yürütüldüğü gibi  yorumların yapıldığına dikkati çekerek, sürecin YSK'nın uhdesinde yürüdüğünü, tüm  siyasi partilerin gözlemci olduğunu anlattı.

"İtirazlarımızı biz yapıyoruz, diğerlerinin de itiraz yapacağı yerler  olacaktır." diyen Çelik, bazı haberlerde itiraz sürecinin dışında tüm oyların  yeniden sayılacağı gibi birtakım yorumların bulunduğunu ancak itiraz  mekanizmasının önceki mekanizmanın aynısı olarak işlediğini, yeni bir durumun  olmadığını aktardı.

Ömer Çelik, sorumlunun AK Parti Genel Merkezi olduğu gibi bazı  yaklaşımların da ortaya çıktığını ifade ederek, "Çok sayıda spekülatif habere  itibar edilmemesi gerekiyor. Herhangi bir haber duyulduğunda bununla ilgili  infial oluşturacak bir duygu durumu ortaya çıktığında lütfen bu haberler iyi test  edilsin, sonuçlarına iyi bakılsın. Bu süreçten de gayet sağlıklı bir şekilde  çıkacağız." diye konuştu.

"HİÇBİR PROVOKASYONA MAHAL VERMEYECEĞİZ"

Her zaman olduğu gibi seçimlerin sonunda kazanan ve kaybeden  partilerin olduğunu anımsatan Çelik, "Kaybedenler olur, ikinci, üçüncü, dördüncü  sıraya düşenler olur ama kaybeden tek bir vatandaşımız yoktur. Bütün  vatandaşlarımız her seçimin sonunda kazanırlar, bu anlayışla faaliyetlerimizi  yürütürüz." değerlendirmesinde bulundu.

Ömer Çelik, itirazların sonuçlanmasının ardından çıkan sonuca net bir  şekilde saygı göstereceklerini dile getirerek, "Hiçbir provokasyona mahal  vermeyeceğiz. Yurt dışı kaynaklı birtakım şer şebekelerinin ortaya koymaya  çalıştığı yaklaşımlara ve bunları içeriye tercüme eden birtakım yaklaşımlara  kesinlikle yüz vermeyeceğiz. Aynı demokratik olgunlukla, yüzde 85 oranındaki bir  katılımı ortaya koymuş bu demokratik olgunlukla bu süreci de tamamlayacağız.  Kazanan yine Türkiye Cumhuriyeti olacaktır, milletimiz olacaktır ve demokrasimiz  olacaktır." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.