Hava Durumu

Andımızla ilgili çarpıcı karar! Oy çokluğu ile bozuldu

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu'nun yaptığı temyiz başvurusunu kabul etti ve okullarda yeniden andımızın okunması talebini bugüne kadar usulden reddeden Danıştay 8. Dairesi'nin 2013'te aldığı kararı oy çokluğu ile bozdu.  Böylelikle okullarda andımızı kaldıran bakanlığın 2013'te Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğinin iptaline ilişkin talep tam 5 yıl sonra yerel mahkemede ilk kez esastan görüşülecek. İdare Mahkemesi eğer değişikliğin durdurulması yönünde karar alırsa andımız yeniden ilköğretim kurumlarında okunmaya başlayacak.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2018 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2018 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Andımızla ilgili çarpıcı karar! Oy çokluğu ile bozuldu

-Serap ÖZTÜRK-

Hatırlanacağı üzere 2013'te Milli Eğitim Bakanlığı'nca İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin "öğrenci Andı" başlıklı maddesi kaldırılmış, idarenin yaptığı değişiklik 08 Ekim 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Dönemin hükümeti tarafından savunulan ve kamuoyunda uzunca bir süre tartışılan "Öğrenci Andı"nın kaldırılması Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu tarafından dava konusu edilmişti.

Yönetmeliğin birinci ve onikinci maddelerini yürürlükten kaldıran değişikliğin iptali istemiyle yapılan yargı başvurusu İdare Mahkemesi tarafından "usul gerekçesiyle reddedilmiş, bunun üzerine sendika yönetimi davayı Danıştay 8. Dairesi'ne taşımıştı. Ancak Danıştay 8. Dairesi de okullarda öğrenci andının okunması uygulamasını kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetmiş, yerel mahkeme gibi sendika yönetiminin dava açma ehliyetinin olmadığı görüşünü savunmuştu. Dava Dairesi, söz konusu yargı başvurusunu usul yönünden reddederken, Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu Başkanı Önder Kahveci, karar düzeltme talebiyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na başvurdu. Yüksek Mahkeme'nin 21 Eylül 2018 tarihli (bugünkü) oturumunda ise Kahveci'nin karar düzeltme talebi yani temyiz başvurusu kabul edilerek, süreç değerlendirildi. 2015 yılından bu yana devam eden yargı sürecini ele alan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu şu hükmü verdi:

"Gerek Anayasa'da, gerekse 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda belirtilen amaçlar doğrultusunda eğitim ve öğretim vermek zorunda olan ilköğretim kurumlarında, yukarıda ayrıntılarıyla açıklanan Anayasal ve yasal ilke ve kurallara aykırı bir yönü olmadığı yargı kararıyla da saptanmış olan öğrenci andının kaldırılmasının üst hukuk normlarına aykırı olduğu ve ülkenin geleceği olan çocukların eğitimlerinin milli olmaktan uzaklaşacağı savlarıyla bu davanın açılabilmesi için Türk vatandaşı olmak yeterlidir.

Açıklanan nedenlerle davacının temyiz isteminin kabulüne, Danıştay 8. Dairesi'nin 24/12/2013 günlü E:2013/11501, K:2013/10758 Sayılı kararının bozulmasına, 21/05/2018 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi. Bu arada 13 üyeden 7'si sendika yönetiminin temyiz talebini haklı bulurken, 6 üye karşı yönde oy kullandı.

Temyiz başvurusunu haklı bulan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun üyeleri şu isimlerden oluştu:

Namık Kemal Ergani(Başkan), Üyeler Nüket Yoklamacıoğlu, Gürsel Mekik, Ziya Özcan, Turgay Tuncay Varlı, Muhsin Yıldız, Bilge Apaydın

Reddeden kurul üyelerinin isimleri ise şöyle:

"Hasan Güzeler, Abdülkadir Atalık, Doç.Dr. Selami Demirkol, Bilal Çalışkan, Oğuz Yağlıcı ve Hasan Odabaşı."

Öte yandan, kurulun kararı üzerine kurum avukatlarıyla bir toplantı yapan Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Önder Kahveci'nin, yönetmeliğin iptali için derhal yerel mahkemeye dava açılması yönünde talimat verdiği öğrenildi.

KAHVECİ: MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Karar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Andımızın kaldırılması yanlıştı. Andımız gibi milli bir meselede açtığım davanın ilkokul çağında çocuğum olmaması nedeniyle reddedilmesi ise hukuki bir garabetti. Nitekim itirazımız sonucunda Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu bu yanlışa "Dur" diyerek garabet kararı bozdu. Umarım ki dava yeniden görüldüğünde Andımızı kaldıran yönetmelik hükmü de iptal edilir veya Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir değişiklikle bu düzenlemeyi kaldırır; bu yanlış da sona erer. Biz milli meselelerdeki mücadeleci tavrımızı sürdürmeye kararlıyız. Andımız okullarımızda okutulana kadar da bu mücadeleyi vereceğiz" dedi.

KÖSE: DERİN YARAYA NEDEN OLDU

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcı Mustafa Köse ise şunları söyledi: "Nihayet Türk yargısı duruşunu gösterdi. Burada şunu net bir şekilde söylemek istiyorum. Herkes bilsin ki Türk kelimesi bir ırkın değil, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan dili, ırkı, rengi, cinsiyeti, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini mezhebi ne olursa olsun tüm vatandaşların bir araya gelerek oluşturdukları ve herkesi kapsayan ve kucaklayan, milletin ortak adıdır. İnşallah bizleri derinden yaralayan bu yönetmelik değişikliğinin iptali için esastan açılacak davada müspet sonuç elde edilecektir. Bu konuda Türk adaletine olan inancımız tamdır. Ayrıca toplum vicdanında derin bir yaraya neden olan bu yönetmelik değişikliğinin milyonlarca veli tarafından da tasvip edilmediğini hatırlatmak isterim..."
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.