Hava Durumu

Angutlar ortaya çıkmaya başladı

Türkiye'nin en yüksek rakımlı yerleşim yerlerinden olan Kars Sarıkamış'ta, uzun geçen kışın ardından gelen ilkbaharla birlikte doğa hayatı canlandı. Birçok yabani hayvanın görülmeye başlandığı bölgede, ölen eşinin ardından yas tutmasıyla bilinen angut kuşları da ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2018 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2018 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Angutlar ortaya çıkmaya başladı

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde ilkbahar etkisini göstermeye başladı. Sarıçam ormanlarında birçok yaban hayvanın barındığı 2 bin 500 rakımlı Keklik Deresinde, yaban hayatı da canlandı. Birçok hayvanın ilkbaharı karşıladığı bölgede, angut kuşları da görüldü.

KUŞUN ÖZELLİKLERİ

Angut kuşları 58-70 cm boyunda olup, 110-135 cm kanat genişliğine sahiptir. Kuzeybatı Afrika ve Etiyopya'da türün oluşturduğu küçük yerleşik topluluklar bulunsa da, türün gerçek yerleşim bölgesi güneydoğu Avrupa'dan Orta Asya'da güneydoğu Çin'e kadar olan bölgelerdir. Kuşlar çoğunlukla kışları geçirmek üzere güney Asya'ya göç ederler.

EŞİNİN ARDINDAN YAS TUTUYOR

Bu kuş türü iniş yaparken rüzgarı arkasına alarak indiği için sağlıklı bir iniş yapamayarak yuvarlanır. Bu özelliğinden teşbih yapılarak argoda da kullanılır. Suna ile birlikte Tadorna cinsinde yer alır. Angut kuşları, yeryüzündeki kuş türleri arasında tek eşli olan nadir türlerden birisidir. Eşi ölen angut kuşlarının, başka bir eş ile bağlantı kurmayıp ölen eşinin arkasından yas tuttuğu bilinir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.