Hava Durumu

Aritmi Osmangazi'de 'robotik' kalça ameliyatı dönemi

Kalça ameliyatlarının artık robotik cerrahi ile de yapılabildiğini beliren Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Kayhan Turan, bu yöntem ile operasyonların daha kolay ve hızlı hale geldiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2018 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2018 17:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Aritmi Osmangazi'de 'robotik' kalça ameliyatı dönemi

İleri yaşlarda pek çok kişi,  diz ve kalça ağrıları, yürüme, diz çökme sorunları yaşıyor. Bazı durumlarda da kalça ve diz protezinden başka seçenek kalmıyor. Protez ameliyatları sonrasında hastaların aylar süren iyileşme süreci ise göz korkutuyor.  Protez ameliyatlarındaki bu zorluk yeni bir teknolojiyi gündeme getirdi. Bir süredir robotik cerrahi ile yapılan diz ameliyatlarına, kalça ameliyatları da eklendi.

Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi doktorlarından Op.Dr. Kayhan Turan, bu teknoloji sayesinde ameliyatların daha kolay ve hızlı yapılabildiğini, hastaların ağrı yaşamadığını, kısa sürede günlük hayata döndüklerini söyledi.

Op.Dr. Kayhan Turan şöyle konuştu:  "Bu ameliyatın diğer avantajları ise olası komplikasyon(tekrarlayan kalça çıkığı, bacak boy asimetrisi, mekanik gevşeme gibi)riskinin belirgin derecede azalması ve protez parçalarının yüksek doğrulukta yerleştirilmiş olması nedeni ile protezin ömrünün uzaması... İleri düzeyde detaylı planlama ve buna uygun cerrahi uygulama yapılmasını sağlayarak, hata riskini minimalize edip, ameliyat başarı oranını yükseltmesi de bir diğer avantaj..."

Total kalça protezi işlemlerinde implant parçalarının doğru yerleştirilmesi ve hizalanmasının kritik önem taşıdığını vurgulayan Op.Dr. Turan,"Tecrübeli bir ortopedik cerrahın bile manuel olarak implant pozisyonlarını ayarlarken bir miktar yanılma payı bulunmaktadır. Eğer hata oranı her iki implant için de çok yüksek olursa, protezin yerinden çıkması, hareket açıklığında azalma, bacak boy farklılığı gibi komplikasyonlar ya da mekanik arıza oluşarak başarısızlık meydana gelebilir. Fakat robotla bunların üstesinden gelinebilinir. Ameliyat sırasında robotik kol ortopedik cerraha, implant yuvasının doğru hizalanması ve yerleştirilmesine kılavuzluk ederken, hastanın önceden yapılmış olan kinematik hesaplarının (3 boyutlu tomografi sonrası) eklem protezinin yerleştirilmesinde optimumu düzeyde kullanılması için de gerçek zamanlı görsel ve dokunsal geri bildirim sağlar. Ameliyatı cerrah gerçekleştirirken robotik sistem cerrahın planlama dışına çıkmasına ve hata yapmasına engel olur. Böylece cerrahın ameliyatta hastanın anatomisine özel olacak şekilde son derece hassas ve yüksek doğrulukta işlemi başarmasını sağlayarak hata payını en aza indirir" şeklinde konuştu.

İLERİ YAŞ RİSKİ

İleri yaşta kalça protezlerinin yapılmasının daha zor olduğunu belirten Turan, "Robotik cerrahi ile protezlerin yerleştirilmesi doğru açı ile konumlandırılması mümkün olduğundan ileri yaştaki kalça sorunlarında da robotik cerrahiyi güvenle kullanabilmekteyiz" dedi.

AMELİYAT OLDUĞU GÜN YÜRÜDÜ

Kalçası ile ilgili problem yaşayan hastalardan biri de Nejla Taşar Ataç. Uzun yıllardır romatoidartrit hastası olan Ataç, şiddetli kalça ve kasık ağrısı yaşıyordu.

Necla Taşar Ataç yaşadıklarını şöyle anlattı: "Ağrıdan yerimde duramıyordum. O nedenle çare aramaya başladım. İstanbul'da gitmediğim sağlık kurumu kalmadı. Bursa'da Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi'nde Robotik cerrahi ile kalça ameliyatlarının yapıldığını öğrendik. Gelip muayene oldum ve ameliyatımın robotik cerrahi ile yapılabileceği söylendi. Bu durum beni çok mutlu etti. Ameliyat oldum, başarılı geçti ve ameliyattan bir gün sonra ayağa kalktım. 2 hafta sonra geçmişe dönük ağrılarım tamamen kayboldu. Kalça hareketlerini istediğim gibi yapabiliyorum. Şu anda sosyal hayatıma geri döndüm. Hatta bazen ameliyat olduğumu unutuyorum."

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.