Hava Durumu

Asgari ücret pazarlığı başladı! İşte ilk açıklamalar...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücretle ilgili ilk toplantı başladı. Toplantı öncesi açıklama yapan Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşması temel gayemiz" dedi. İkinci toplantının tarihi 10 Aralık olarak duyuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2019 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2019 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Asgari ücret pazarlığı başladı! İşte ilk açıklamalar...

7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde başladı.

Toplantı öncesi açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk şunları söyledi: "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşması temel gayemiz. 17 yıldır çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledik. Geçen yıl yüzde 26 oranında ciddi artış sağlamıştık. Asgari ücret 2002'den beri nominal olarak 10 kat arttı. Asgari ücretin geçtiğimiz yıl olduğu gibi tüm tarafların uzlaşısıyla tespit edilmesini canı gönülden diliyorum."

TÜRK-İŞ: ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALI

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, "Her alanda devam eden fiyat artışları karşısında geçim şartları ağırlaşmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği yük kısıntıya yol açmıştır. Ücretli çalışanlardan alırken ölçü kepçe, verirken kaşık olmaktadır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması ortak taleptir" dedi. 

TİSK: ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ DEVAM ETMELİ

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da açıklamasında "Asgari ücret desteğinin 2020 yılında da 200 TL olarak devam etmesinin önemli olduğunu vurgulamak isterim. Belirlenecek ücrette ülkenin ekonomik durumu ve işletmelere olan etkisi göz önünde bulundurulmalı" ifadelerini kullandı.

İkinci toplantının tarihi 10 Aralık olarak duyuruldu.

15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçileri Türk-İş, işveren kesimini ise TİSK temsil ediyor.

Asgari ücretin belirlenmesi için ikinci toplantı işçi, 3. toplantı işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde yapılacak.

Komisyon dördüncü ve son toplantısını yine bakanlığın ev sahipliğinde yapacak.

İŞÇİ KESMİ 2 BİN 578 LİRA TALEP EDİYOR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2 bin 578 liranın altında bir rakamı konuşmayacaklarını açıklamıştı. 

Yeni ekonomi programında, kamunun kontrolündeki ücret ve fiyatlarda enflasyon oranında bir artışa yönelik bir politika yer alıyor. 2019 için belirlenen enflasyon hedefi ise yüzde 12. 

Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 26,05 oranında zam yapılmış,  417 lira artan ücret, net 2 bin 20 lira olmuştu.

Komisyon aralık ayı içerisinde 4 toplantı gerçekleştirecek ve Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak zam oranını belirlenecek.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.


MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 20 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.