Hava Durumu

Askeri eğitim uçağı düştü: 3 şehit

Eskişehir'den eğitim amaçlı kalkan CASA tipi askeri uçak, Isparta'nın Yalvaç bölgesinde düştü. Uçakta bulunan 2 pilot ve bir teknisyen şehit oldu.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2018 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2018 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Askeri eğitim uçağı düştü: 3 şehit

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Yalvaç'ın Yukarı Kaşıkara Köyü yakınlarında eğitim uçuşu yapan uçağın henüz belirlenemeyen nedenle düştüğünü belirtti. Günaydın, "İki pilot ve bir teknisyenimiz maalesef şehit oldu. Bu eğitim uçağının ne şekilde düştüğüne dair bilgi henüz yok. Türk Hava Kuvvetlerimizden bir helikopter de olay yerine intikal etmiş durumda. Zaten biz de bu bilgileri kendilerinden aldık. Milletimizin başı sağ olsun" diye konuştu.

TSK'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Olayın ardından TSK'dan da açıklama geldi. "17 Ocak 2018 tarihinde 11.03'te konuşlu bulunduğu Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığından planlı uçuş eğitimi maksadıyla içinde iki pilot ve bir teknisyen olduğu halde kalkış yapan bir CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı ile saat 12.50 civarında radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır" denilen açıklamada, "Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve üç kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır. Bu elim kaza neticesinde şahadet mertebesine erişen kahraman silah arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet değerli aile fertlerine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve yüce Türk Milletine başsağlığı dileriz" ifadeleri kullanıldı.

ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Isparta Yalvaç'ta CASA tipi askeri eğitim uçağının düşmesiyle şehit olan askerlerin kimlikleri belirlendi. Tüm Türkiye'yi yasa boğan olayda, Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa, Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı ve Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı'nın şehit olduğu açıklandı.

(Soldan sağa; Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı-Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa-Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı)

CASA'NIN İLK KAZASI DEĞİL

Türkiye, CASA uçaklarını 2001'de tanımaya başladı. 2001'de arka arkaya iki CASA uçağı düşmüştü. İlk kaza Ocak 2001'de yaşandı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı CASA CN235 tipi uçak Kayseri'de düştü, 3 kişi şehit oldu.

4 AY SONRA BİR DAHA...

İkinci olay 4 ay sonra gerçekleşti. Diyarbakır'dan havalanan, 'bordo bereliler'in CASA CN235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra Malatya'da düştü. 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit oldu. CASA uçağında 34 şehit verilmesi Türkiye gündeminde aylarca tartışıldı.

PİSTE ÇAKILDI

Türkiye, Malatya'da 34 askerin can verdiği kazanın şokunu atlatmadan bir CASA faciası yaşandı. Türk Havacılık Sanayii'nin (TAI) İspanyol CASA firmasıyla ortak ürettiği CN-235 tipi uçak, Ankara'da Mayıs 2001'de deneme uçuşu sırasında piste çakıldı. İki pilot, iki mühendis atarak hangara çarpan uçakta, İspanyol 1. pilot J. L. Gasco De La Calle, 2. pilot Eugenio Munoz, uçuş mühendisi Daniel Haro ile TAI uçuş mühendisi Emin Kıran hayatını kaybetti.

Ayrıntılar geliyor...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.