Hava Durumu

AYM, CHP'nin seçim sistemiyle ilgili talebini karara bağladı!

Anayasa Mahkemesi, seçim ittifakı yasasının bazı hükümlerinin iptal istemini reddetti. CHP'nin başvurusu sonrası 'seçim iptal mi olacak?' sorusu gündeme gelmişti. Böylece seçimin 24 Haziran'da yapılması önünde engel kalmadı.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2018 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2018 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
AYM, CHP'nin seçim sistemiyle ilgili talebini karara bağladı!

Anayasa Mahkemesi (AYM) siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarına imkân tanıyan kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP'nin yaptığı başvuruyu esastan görüştü. Yüksek Mahkeme, seçim ittifakı yasasının bazı hükümlerinin iptal istemini reddetti.

İPTALİ İSTENEN O MADDELER

CHP'nin iptalini ve yürürlüğünün durdurulması istediği o maddeler şöyleydi:

Aynı binada oturan seçmenlerin, hane bütünlüklerinin korunması ve aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla farklı sandık bölgelerine kaydedilebilmesi.

Seçim güvenliği açısından gerekli görülmesi durumunda vali veya il seçim kurulu başkanının oy verme gününden en geç bir ay önce talepte bulunması halinde, o yerdeki sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınması, sandık bölgelerinin birleştirilmesi, muhtarlık seçimleri hariç olmak üzere seçim bölgelerinin birleştirilmesi ile seçmen listelerinin karma şekilde düzenlenmesi.

Sandık çevresinde cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar hakkında seçmenlerin ihbarı üzerine gerekli yasal işlem yapılmasını düzenleyen maddeye eklenen 'seçmenlerin ihbarı' ibaresi.

Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarfların geçerli sayılması.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.