Hava Durumu

Bakan Koca vakaların yüksek olduğu şehirleri açıkladı! Aralarında Bursa da var...

Türkiye'de koronavirüs salgınında son 24 saatte 4 bin 747 yeni vaka tespit edildi, 98 kişi ise hayatını kaybetti. Toplamda iyileşen hasta sayısı ise 2 bin 324 olarak açıklandı. Türkiye'deki toplam can kaybı 1.006 olurken toplam vaka ise 47.029 oldu. Bakan Koca, "Ankara İstanbul, İzmir, Trabzon ve Bursa'da vakaların yüksek olduğunu görüyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2020 19:21
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2020 19:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bakan Koca vakaların yüksek olduğu şehirleri açıkladı! Aralarında Bursa da var...

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantısı sonrası yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'deki seyri ile ilgili açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının satır başları: 

- Sözlerimi özellikle şahsınız için söylediğimi kabul edin. Mukaddes Hanım teyze, beni karşılıklı konuşuyormuş gibi dinleyin. Sevgili genç arkadaşım Can, telefonda konuşuyormuş gibi beni dinle.

- Türkiye'deki toplam sağlık personeli sayısı 1 milyon 611 bin 635'tir. Yoğun bakım konusunda Avrupa'nın en şanslı ülkeyiz, ülkenizin sağlık altyapısına güvenin. 2 bin 423 hastamız iyileşerek taburcu edildi. Sağlık ordumuza güvenin.

Yoğun bakım kapasitesinde Avrupa'nın en avantajlı ülkesiyiz. Türkiye en başından biri hiçbir kafa karışıklılığı yaşamamıştır. 

Ülkemiz, virüsün kamuoyuna duyurulduğu 31 Aralık 2019'dan beri sağlık sorunu olarak algılamıştır. Hekimlerimiz ve bütün sağlık çalışanlarımız uzun nöbetler tutuyor. Birçoğu tanı koymuş yada şüpheli vakalarla çalışıyor.

- Virüsü kesin taşıdığı bilinenler tedavi altındadır. Dışarıda kimin taşıdığı belli değildir. Taşıyıcılardan biri siz de olabilirsiniz. Sizlerde belirti olmaması sizleri yanıltmasın.

Virüse karşı bir şey olmaz düşüncesi yanlıştır. Virüs bu güveni boşa çıkartacaktır. Toplumda tanısı konmayan hastalar olabilir. 

Sizler dahil herkes virüsü taşıyabilir. Lütfen tedbirli olun. Gevşeklik gösterirsek başarı çok zaman alır.

Türkiye'nin bütün illeri, ilçeleri ve köyleri ne kadar adapte olursak o kadar sonuç alırız. Kuralları hep birlikte uygularsak yeni kişilere bulaşmayı azaltacağız. Böylelikle özlediğimiz hayatı yeniden yaşayacağız. Bu sözler sağlık personelimiz sözleri ve talepleridir. 

Bizler çok daha büyük bir baharı bekliyoruz, lütfen o bahara kadar evde kalın.

VEKİLLERE ÇAĞRI

- Vekillere seslenmek istiyorum, sağlık camiası olarak uzun yıllardır süregelen bir sorunumuz var. Hekimlerimizin diğer birçok personelimizin uğradığı şiddet pek çok kez haber oldu. Yasalar caydırıcılıktan uzak kaldı. Yüce Meclis, beklediğimiz adımı atmış durumda. Cezaların caydırıcı sertlikte olması baştan beri Cumhurbaşkanımızın da talebidir. Sağlık çalışanlarımızın önemli bir kısmının koronavirüs mücadele ettiği günlerde, şiddetin asla bağışlanması düşünülemez. Değerli vekillerimizden sağlıkta şiddet yasa tasarısının bir an önce yasalaşmasını istiyoruz.

SON VERİLER AÇIKLANDI

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son verilere göre Türkiye'de corona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı bini geçti.

Son 24 saatte 98 kişi daha hayatını kaybederken son 24 saatte yapılan 30 bin 864 testten 4 bin 747 kişi pozitif vaka olarak tespit edildi.

Türkiye'deki toplam vaka sayısı ise 47 bin 29'a yükselmiş oldu. İlk vakanın tespitinin ardından geçen sürede yapılan toplam test ise 307 bin 210 olarak açıklandı.

VAKALARI DAHA ERKEN TESPİT EDİYORUZ"

Test sayımız dün itibarıyla 30 bine yaklaşmıştı. Önümüzdeki hafta sayı için belirlediğimiz hedefti, hedefimizi aşmış olduk. Daha da yüksek sayılara ulaşacağız. Vakaları daha erken tespit ediyoruz.

Hayatı kolaylaştırmak istiyoruz, maske kullanımını kolaylaştırmak için ihtiyacı olan bütün vatandaşlarımıza maskeyi ücretsiz ulaştırmaya başladık. e-devlet üzerinden talep edenlere göndermeye devam ediyoruz. Bugün İstanbul ve Ankara'da 20-65 yaşındaki vatandaşlarımıza maske verilmesine başladık.

VAKALARIN YÜKSEK OLDUĞU İLLER

Özellikle bazı yerlerde ciddi seyirin olduğunu görüyoruz. Ankara İstanbul, İzmir, Trabzon ve Bursa'da vakaların yüksek olduğunu görüyoruz.

AK Parti Milletveki Mustafa Esgin de Bursa'daki koronavirüs rakamlarıyla ilgili "Bugüne kadar vaka sayımız bin 100, ölen vatandaşlarımızın sayısı ise 26'dır. İlerleyen günlerde bu sayılarda artış olacaktır. Ek tedbirlerimiz hazır..." demişti.

"VATANDAŞLARIMIZ HERHANGİ BİR ECZANEYE GİDEREK 5 ADET MASKESİNİ ALABİLECEK"

Telefonuna öncelikle mesajla bir kod ulaştırmış olacağız. Bizim ilaç takip sisteminde olduğu gibi bunu takibe almış olacağız. Vatandaşlarımız herhangi bir eczaneye giderek 5 adet maskesini alabilecekler. Bu konuda üzerine düşen sorumluluğu gönüllü olarak üstlenen Türk Eczacılar Birliği ve sağlık ordumuzun birer ferdi olan eczacılarımıza özellikle teşekkür ediyorum. Kullandığımız ilaçların faydasından her geçen gün emin olduğumuzu söyleyebilirim, yoğun bakımdaki hastalarımızın her geçen gün azaldığını gösteren tablo. Türkiye'de ölüm sayısı yüzde 2.15'dir. Bu sonucun erken tanı ve tedavide uygulanan yöntemden kaynaklandığını düşünüyoruz.

-  İstanbul özelinde seyrin nasıl gittiğini az önce rakamlarla konuştuk. Taramayı giderek artırdığımız bu dönemde vaka sayısının artışı doğal. Sosyal izolasyonu korumak zorundayız, önümüzdeki 2 hafta çok önemli.

Hepimiz birbirimizin eli, ayağı, gözü, kalbiyiz. Kendimizi korumanın yolu başkasına dikkat ve ihtimamdan geçer. Toplumumuzda çok yüksek bir duyarlılık var teşekkür ediyorum. Millet, devlet elbirliği ile biz bu koronayı kesinlikle yeneceğiz.

İSTANBUL'DAKİ YOĞUN BAKIM YATAKLARININ DURUMU

İstanbul için yoğun bakım yatak doluluk oranımız yüzde 59,5. Normal yataklarımızın doluluk oranı yüzde 50,2. Şuan herhangi bir sorun yok. Türkiye'deki yatak doluluk oranımız ise yüzde 36,3.

ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

Test sayısının arttığı bu dönemde vaka sayısının artışı doğal. Biz bu dönemde hastaneye yatış, yoğun bakıma yatış ve entübe edilen hasta sayısının stabil döneme girdiğini, artış hızının yavaşladığını söyleyebiliriz.

"İSRAİL'E YARDIM ETMEK İSTİYORUZ"

İsrail'den bir talep var. Görüşmelerimiz devam ediyor. Daha çok koruyucu malzeme merkezli. Bu konuda da yardım etmek istiyoruz. İngiltere'ye bugün koruyucu malzeme ağırlıklı hibe şeklinde gönderildi. 40'dan fazla ülkeye de gönderdik.

"İYİLEŞTİKTEN SONRA TEKRAR POZİTİF OLAN VAKA OLMADI"

İyileştikten sonra tekrar pozitif olan vaka olmadı ama kısa bir zaman diliminden bahsediyoruz. Tabii ki Gazze'ye, Filistinli kardeşimize yardım ediliyor olacak. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.