Hava Durumu

Bakan Tüfenkci: Bitsin şu başıboşluk!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin ikinci el konut satışına ilişkin piyasada düzensizlik ve başıboşluk olduğunu belirterek yeni düzenleme yapılacağını duyurması sektör tarafından memnuniyetle karşılandı.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2017 08:21
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2017 08:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bakan Tüfenkci: Bitsin şu başıboşluk!

Nuri YAVUZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, her önüne gelenin emlak dükkânı açması ve konut ticareti yapmasının önüne geçileceğini ve böylelikle suistimallerin önleneceğini duyurdu. Ayrıca Tüfenkci, ikinci el konut ticareti yapacak kişilerde aranacak şartlar ve niteliklerin belirleneceğini, bu işi yapanlara sertifika verileceğini açıkladı. Tüfenkci'nin bu açıklamaları sektörde olumlu karşılık buldu.

SEKTÖRDE SORUNUN KAYNAĞI

Bursa Emlak Müşavirleri Odası (BEMO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Çelebi, sektörün uzun süredir bu düzenlemeyi beklediğini söyledi. Emlak sektörünün giderek büyüdüğünü vurgulayan Çelebi, "Sektördeki bütün sorun ve şikâyetler, kim olduğu, mesleğe nereden ve nasıl girdiği belli olmayan kişilerin neden olduğu mağduriyetlerden kaynaklanıyor. Hem vatandaşın mağdur olmasının önüne geçmek hem de mesleğin itibar ve niteliğini korumak adına bu düzenlemenin çıkması gerekiyor" dedi.

TAPU HARÇLARI DÜŞÜRÜLMELİ

Bakan Tüfenkci'nin duyurduğu komisyon oranlarının da standartlaştırılmasına olumlu yaklaşan Başkan Erdal Çelebi, "Türkiye'de tapu harçları yüksek. Rayiç bedellerle tapu harçları arasında büyük farklar var. Biz, aynı zamanda bu düzenlemede tapu harçlarının da düşürülmesini ve sil baştan yeni bir düzenleme olarak sektöre olumlu manada yön vermesini bekliyoruz" diye konuştu. Kendilerinin de sektörün ihtiyaç ve sorunlarına yönelik kapsamlı çalışmalar yaptıklarını ve bunları Ankara'da ilgili mercilere ilettiklerini vurgulayan Başkan Çelebi, "Biz, biran önce bu düzenlemenin yapılmasını ve hem bu sektöre emek verenlerin hem de vatandaş mağduriyetlerinin önlenmesini bekliyoruz" açıklaması yaptı.

VERGİ KAYBI VURGUSU

Konuya yönelik açıklama yapan Realty World Uygar Gayrimenkul Broker'ı Ayhan Erten, sektörün bu düzenlemeye ihtiyacı olduğunu belirtirken "Kaçak emlakçı olarak adlandırılabilecek kişiler, sektöre zarar verdiği kadar vatandaşların da mağduriyetine neden oluyor. Daha da önemlisi kayıt dışı ve herhangi bir denetimden bağımsız bu kişiler, devletin vergi ve harç kaybı yaşamasına neden olacak suistimallere imza atıyorlar. Biz, söz konusu düzenlemenin, sektöre çeki düzen vereceğini düşünüyoruz. Bu düzenleme, sektöre inanan, emek veren ve değer katan kişilere haklarını teslim edecektir. Ayrıca vatandaşların da dolandırılması ve mağdur olmasının önüne geçecektir" dedi.

TÜFENKCİ'NİN AÇIKLAMASI

İkinci el konut ticareti yapacak kişilerde aranacak şartların ve niteliklerin belirleneceğini vurgulayan Tüfenkci, bu işi yapanlara sertifika verileceğini dile getirmişti. Tüfenkci, "Emlakçılarla müşteriler arasında düzenlenecek belge ve sözleşme tipleri belirlenecek. Böylelikle komisyon oranları belirlenecek ve herkesin farklı komisyonla iş yapması önlenecek. Emlak ticareti yapanlar geniş bir kesimi oluşturuyor. Bu insanların oda veya birlik oluşturularak disipline edilmesi noktasındaki çalışmalar son aşamasına geldi. Yönetmeliği kısa sürede kamuoyunun görüşüne açacağız. Taşınmaz ticaretinin belirli nitelikleri haiz kişilerce yapılması, bu kişilerin mesleki itibarının korunması, ticaretin güvenli bir ortamda yapılması, bu meslekle iştigal etmek üzere nitelikli insan kaynağı yaratılması ve hizmet kalitesiyle tüketici memnuniyetinin artırılması amaçlanıyor. Taşınmaz ticaretiyle iştigal edilebilmesi için alınması gerekli belgeler, işletmelerin sahip olması gereken nitelikler, verilen hizmetler karşılığı alınacak ücretler ve taşınmaz ticaretinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için bir bilgi sisteminin kurulması gibi hususlar düzenlenecek" demişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.