Hava Durumu

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı açıldı!

"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının açılışı için Bakü'de tören düzenlendi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bugün istikbalimiz için çok önemli adımlar atıyoruz.Bu proje ile Asya, Avrupa Ve Afrikayı birbirine bağlıyoruz"dedi. Konuşmaların ardından liderler son çiviyi raylara çaktı ve ilk tren seferinin startını verdiler.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2017 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2017 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı açıldı!

Tarihi gün, Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu açılıyor. "Demir İpek Yolu" hattı için  Bakü'den yaklaşık 90 kilometre mesafedeki Alat Limanı'nda  düzenlenen "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı"nın açılışı için tören düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra  Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva, Kazakistan  Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan  Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili de katıldı. Törende ilk olarak Aliyev, daha sonra ise Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili konuştu. 

Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine "Öncelikle  aziz dostum Aliyev ile bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapan Azerbaycan  makamlarına misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Kazakistan, Gürcistan ve  Özbekistan başbakanlarına da bugün bu heyecanımıza ortak oldukları için özellikle  teşekkür ediyorum" diyerek başladı.    Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışı nedeniyle bu törende bulunmaktan  büyük bir memnuniyet duyduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bugün içinde bulunduğumuz  dönemin ötesinde istikbalimiz bakımından çok önemli bir adım atıyoruz. Bu törenle  de Asya'yı, Avrupa'yı ve Afrika'yı birbirine bağlama hedefiyle başlatılan yeni  İpek Yolu girişiminin halkalarından birini hizmete alıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars  demiryolunun ilk seferinin gerçekleşmesiyle orta koridor projesinin en önemli  ayağı tamamlanmış oluyor. Böylece Londra'dan Çin'e kesintisiz demiryolu  bağlantısı kurulduğunu da ilan ediyoruz. Kararlılığımızın ve vizyonumuzun eseri  olan bu proje hepimizin ortak başarısıdır." ifadesini kullandı.

Erdoğan, Azerbaycanlıların "Zehmetle yeyilen acı soğan, minnetle  yeyilen baldan şirindir." sözünü hatırlatarak, "İşte bu proje zahmetle,  özveriyle, alın teriyle hayata geçirildiği için gerçekten çok kıymetlidir. Ülkem  ve milletim adına projenin tüm bölgemiz için tüm halklarımız için hayırlara  vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum" dedi.

PROJENİN TAMAMLAYICISI PROJELERİ HALKA SUNDUK 

Salonda bulunan liderlere, dünyanın kalbi olan son derece stratejik  bir coğrafyada bulunduklarını belirten Erdoğan, bölgenin ulaşımdan ticarete,  turizmden enerjiye muazzam bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.  Erdoğan, Türkiye olarak özellikle son 15 yıldır yapılan yatırımlarla  bu potansiyeli hayata geçirmenin mücadelesini verdiklerinin altını çizerek, şöyle  devam etti:  "Bugüne kadar Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin tamamlayıcısı  niteliğinde birçok hizmeti halka sunduk. Marmaray hızlı tren hatlarının inşası,  mevcut tren hatlarının yenilenmesi, İstanbul'a inşa ettiğimiz ve üzerinde raylı  sistem geçişi de yer alan üçüncü köprü bunlardan bazılarıdır. Gerçekleştirdiğimiz  bu yatırımlar Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin etkinlik ve cazibesini daha  da arttırır.

Azerbaycan'ın Alat limanıyla da sadece 3 ülkeyi değil tüm Orta Asya  Cumhuriyetlerini, Batı ulaştırma güzergahlarına bağlamış oluyoruz. Aynı şekilde  Türkmenistan'ı Türkmenbaşı Limanı üzerinden, Kazakistan'ı da Aktau Limanı  üzerinden Avrupa'ya bağlıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi 1 milyon yolcu  ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacaktır."

Hattın kapasitesinin 2034'te 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke  ulaşacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun yük taşımacılığında maliyetleri  ciddi manada düşüreceğine işaret etti.

 24 MİLYON İLAVE YÜK TAŞINACAK

Erdoğan projenin, tarihi İpek Yolu üzerinde zaman ve mesafe olarak  nakliyatçılar için en avantajlı imkanları sunacağını kaydetti. Hızlı tren hatlarının tamamının devreye girmesinin ardından Çin'den  gelen yükün Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi sayesinde orta koridor üzerinden  12-15 gün arasında Avrupa Birliği ülkelerine ulaşacağını ifade eden Erdoğan, "Şu  anda Çin üzerinden Avrupa'ya giden yük miktarı 240 milyon tonun üzerindedir.  Ülkelerimizden geçen orta koridordan bu yükün yüzde 10'nun taşınması halinde bile 24 milyon ton ilave yük taşınmış olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, elbette böyle bir hattın bölgeye getirisinin sadece ekonomik  olmayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Proje siyasi olarak, barış, güvenlik ve istikrar, sosyal olarak refah  getirecek, yük ve insan hareketliliği yanında bilgi hareketliliğiyle de  ülkelerimizin beşeri gelişimine de katkı sağlayacaktır. Bölgenin kadim devletleri  olarak bizler dayanışma ve iş birliği içinde hareket ettiğimiz sürece çok daha  büyük projelere imza atabiliriz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz  Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve TABAP gibi projeler  bundan sonra da yapacaklarımızın birer teminatıdır."     Konuşmalar sonrasında Bakü-Tiflis-Kars projesine ilişkin tanıtım filmi  izlendi.

ALİYEV: STRATEJİK BİR PROJE

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, törende yaptığı konuşmada,  tarihi ve stratejik öneme sahip bir proje olan BTK'nın 850 kilometrelik hattının  504 kilometresinin Azerbaycan'dan geçtiğini söyledi. Aliyev, "BTK, Avrupa'yı Asya'ya bağlayan en kısa ve güvenilir yoldur.  Bu hatla ilk aşamada 5 milyon, sonra 17 milyon ton daha sonra ise daha fazla yük  taşınacak. BTK, Avrasya ulaşım haritasının önemli bir parçasına dönüşecek." dedi. Bu hattın geçtiği ülkeler arasında ticaret hacmi, sermaye yatırımı ve  işbirliğinin artacağını ifade eden Aliyev, BTK'nın turizmin gelişmesine de büyük  katkı sağlayacağını, karşılıklı işbirliği olanaklarını artıracağını vurguladı.  BTK anlaşmasının Gürcistan'da yapıldığını, temelinin Türkiye'de  atıldığını, açılışın ise Bakü'de gerçekleştirildiğini dile getiren Aliyev,  projenin Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'ın dostluğu, kardeşliği sayesinde  yapılabildiğini kaydetti. Üç ülkenin daha önce gerçekleştirdiği Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru  Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı gibi projeleri hatırlatan Aliyev,  devam eden Güney Gaz Koridoru hakkında "Şahdeniz yatağında çalışmaların yüzde  98'i, Güney Kafkas Boru Hattı'nın yüzde 99'u, TANAP'ın yüzde 84'ü, TAP'ın ise  yüzde 60'ı tamamlandı." bilgisini verdi. BTK'nın daha önce yapılan ortak projeler sayesinde  gerçekleştirildiğini söyleyen Aliyev, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bazı yabancı çevreler BTK'nın yapımına inanmıyordu. Fakat üç ülke  güçlü irade ve güven olduğu zaman tüm işlerin yapılabileceğini gösterdi. Üç ülke  bundan sonra da birlikte olacak ve birbirini destekleyecek. Bu proje ekonomik  olanaklarımızı artıracak. Büyük gelir elde edeceğiz. Bu proje üç ülkenin çabaları  sayesinde gerçekleşti. Kimseden yardım, kredi almadık. Kendi olanaklarımızla  yaptık. BTK'nın yolunun her zaman açık olacağına eminim."

BTK ASYA İLE AVRUPA ARASINDA KÖPRÜ OLUŞTURDU

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili törende yaptığı konuşmada,  BTK'nın açılmasını üç ülke ve bölge için önemli bir olay olarak nitelendirdi. Açılışa katılan yetkili sayısının projenin önemini ortaya koyduğunu  vurgulayan Kvirikaşvili, "BTK, Asya ile Avrupa arasında köprü oluşturdu. Bu proje  ile yeni Avrasya köprüsünün temeli atıldı. Bu hat hem ekonomileri hem de  vatandaşları birbirine bağlayacak. Ticaretimizin artmasına katkı sağlayacak. BTK  bölgenin gelişmesine ve güvenliğine büyük katkı sağlayacak." şeklinde konuştu.  BTK ile gelişen pazarlar için ihtiyaç duyulan ürünleri  yeni  kanallarla sağlayacaklarını bildiren Kvirikaşvili, projenin dünya ekonomisine de  büyük katkı sağlayacağını söyledi.

KAZAKİSTAN'IN HAZAR'DAKİ TRANSİT GÜCÜ ARTACAK

Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev de Kazakistan olarak BTK'ye  ilk destek veren ülkelerden biri olduklarını bildirdi. BTK'nın kıtalar arası ulaşım için öneminden bahseden Sagintayev,  Çin'in destek vermesiyle projenin daha önemli hale geldiğini vurguladı.  Sagintayev, "Son 9 yılda ülkemiz ulaştırma lojistiğine çok büyük  yatırımlar yaptı. Yolları ve Aktau limanını yeniledik. BTK, Kazakistan'ın  Hazar'daki transit gücünü artıracaktır. Yılda 25 milyon ton güce ulaşacak. BTK  ile Çin'den, Orta Asya'dan Hazar'ı geçecek en kısa yolu sağlamış bulunmaktayız.  Hazar üzerinden Doğu Avrupa'ya yapılan ulaşım 2 kat hızlı olacak." dedi.

BÖLGEMİZE REFAH GETİRECEK

 Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov da BTK'nın Orta Asya ürünlerinin  geniş coğrafyalara sevkedilmesi açısından önemli bir proje olduğunu belirtti.BTK ile çok güçlü bir ulaşım koridoruna sahip olduklarını vurgulayan  Aripov, "BTK bize Çin'den Avrupa'ya kadar kısa ve doğrudan ulaşım olanağı  sunmaktadır. Nakliye hacmimizi artıracağız. BTK'nın bölgemize refah getireceğine  inanıyoruz." diye konuştu.

Liderler, raylara temsili çivi çakıp makas değiştirirken  Kazakistan'dan getirilen tahılların taşıyan trenle 12 dakika mesafedeki Alat  İstasyonu'na yolculuk yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Kazakistan'dan getirilen tahılın  taşındığı treni Türkiye'ye uğurlayan liderler, başka bir trenle limandan Alat  İstasyonu'na 12 dakika süren bir yolculuk yaptı.İlk sefer Kazakistan'dan getirilen tahılın bulunduğu yük konteyneri  Alat İstasyonu'ndan Mersin Limanı'na taşınıyor.

76 KİİLOMETRESİ TÜRKİYE'DENG EÇİYOR

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'yla, bölgedeki taşıma potansiyelinin  değerlendirilmesi için Asya ile Avrupa arasındaki eski tarihi İpek Yolu üzerinde  bulunan Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin daha da  kuvvetlendirilmesi hedefleniyor. Uzunluğu 838 kilometre olan yeni demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye,  259 kilometresi Gürcistan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan topraklarından  geçiyor. Hattın Türkiye bölümünde dört istasyon, üç köprü ile 76 kilometrelik  demiryolu inşa edildi. Türkiye ile Gürcistan sınır geçişinin sağlandığı tünelin 2  bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor. BTK Demiryolu Hattı'nın Gürcistan kısmındaysa 105 kilometrelik  demiryolu hattı yapıldı,154 kilometrelik ray yenilendi. Azerbaycan'da ise 503  kilometrelik demiryolu hattı projeye uygun hale getirildi.

LONDRA PEKİN KESİNTİSİZ ULAŞIM

Hattın devreye girmesiyle Londra'dan Pekin'e kesintisiz demiryoluyla  ulaşmak mümkün hale geldi.

Hatla Çin'den yola çıkan yükün Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden  Hazar Denizi ile Bakü Alat Limanı'na, oradan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden  Avrupa'ya taşınması öngörülüyor. İlk etapta hatla yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük  taşınabilecek. Taşıma kapasitesinin 2034'e kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton  yüke çıkartılması planlanıyor.BTK demiryolunun, bölgedeki taşıma koridorlarına önemli bir alternatif  oluşturması, proje ortağı Türkiye'nin ise BTK ve Marmaray ile birlikte Çin-Avrupa  demiryolu trafiğinde önemli bir rol üstlenmesi öngörülüyor. Çin'den Avrupa'ya giden demiryollarının tamamı Rusya üzerinden  geçiyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun devreye alınmasıyla, mesafe yaklaşık 7  bin kilometre kısalacak. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu güzergahında taşınacak ürünler, Çin'den  Avrupa'ya demiryoluyla 15 günde ulaşabilecek.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.