Hava Durumu

Balzac'ın kaleminden beyaz yakalıların mutsuzluğu!

Fransız edebiyatının köşe taşı Honoré de Balzac'ın yazdığı "Çalışanın Fizyolojisi" adlı kitabı Türkiye'de ilk kez VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) tarafından yayınlandı.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2019 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2019 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Balzac'ın kaleminden beyaz yakalıların mutsuzluğu!

Realizmin öncülerinden ve eserlerinde Fransız Devrimi sonrası yaşanan buhranı en doğal haliyle anlatan Honoré de Balzac'ın "Çalışanın Fizyolojisi" kitabı Türkiye'de ilk kez VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) tarafından yayınlandı.

Balzac, bu kitabında hedef tahtasına ofis çalışanlarını ve 1800'lerin beyaz yakalılarını oturtuyor. Balzac'ın müthiş gözlem yeteneğiyle anlatıma konu ettiği karakterlerin çaresizlik ve mutsuzlukları mizahi bir dille okura ulaşıyor. Kitapta dönemin tozdan geçilmeyen, kasvetli ve stresli ofis hayatının panoraması aktarılıyor.

Aksiyomlar ve basmakalıp karakterler ardı arkasına sıralanıyor. Balzac, "Çalışan nedir?" sorusunu "Yaşamak için maaşına ihtiyaç duyan ve istifa etmekte özgür olmayan kişi; çünkü bu kişinin, sonsuz kâğıt kalabalığı üretmekten başka hiçbir alanda donanımı yoktur" şeklinde cevaplıyor.

Kitapta Paris'teki bütün büroların birbirinin aynı olduğunu söyleyen Balzac, keza çalışanların ve memurların benzerliği ile yaşayışlarının tek düze yapısını eleştirirken ironiden ödün vermiyor. Balzac, küçük esnaflar ile kapıcıların yaşayışını da hicvediyor.

180 yıl sonra Türkçe'ye kazandırılan "Çalışanın Fizyolojisi", bürokrasi ve işleyişi anlatırken karşıtlıkları, mizahi ve vurucu yapısını geri plana atmayan detaylarla dolu bir eser.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.