Hava Durumu

Başkan Alinur Aktaş: Doğanbey önceliğimiz değil

Bursa'da kentsel dönüşümü bundan sonra küçük ölçekli yerine ada ya da mahalle bazlı düşündüklerini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çok fazla eleştiri alan Doğanbey'le ilgili "Bizim olmazsa olmaz önceliklerimizden birisi değil. Öncelikle 3 merkez ilçedeki dönüşümü halletmeliyiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2017 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2017 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Başkan Alinur Aktaş: Doğanbey önceliğimiz değil

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde konuşan Başkan Alinur Aktaş, şehrin son 3-4 aydır kentsel dönüşümü tartıştığını belirterek, "Geçtiğimiz günlerde tüm taraflarla bir toplantı yaptık. Neler yapacağımız konusunda tarafların görüşlerini aldık. 13 ilçe belediye başkanını davet ettik. Teknik ve imar işlerden sorumlu başkan yardımcılarını, imar komisyonumuzu ve akademik odaları davet ettik. 3 saatlik bir toplantı oldu. Herkes aynı şeyi söylüyor. Bursa gibi hızlı büyüyen bir şehirde kentsel dönüşüm muhakkak olmalı fakat bazı noktaları atlamamak gerekiyor...Kentsel dönüşüm olurken sosyal donatı alanları, otapark ve rekreasyon alanlarına dikkat edilmeli. 'Çok yüksek katlı olmamalı' denildi. Alacağımız kararların sağlıklı olması için dikkatli adım atıyoruz. Küçük ölçekli yerlerde kentsel dönüşümler yerine ada bazlı, mahalle bazlı daha büyük ölçekli kentsel dönüşümler gerçekleştirmek gerekiyor. Merkez 3 ilçe belediye başkanımız ve imar komisyonumuz özellikle 3 noktada, tekrar bir daha değerlendirme yapılması sonucunu ortaya çıktı. Yapılan kentsel dönüşümlerin yüzde 97'lik kısmı bu üç ilçede hayata geçirildiği için buraya odaklandık" dedi.

"DOĞANBEY ÖNCELİĞİMİZ DEĞİL"

Doğanbey ile ilgili tartışmalara da açıklık getiren Aktaş, "Ben acil eylem planında Doğanbey ile alakalı bir açıklama yapmadım. Kentsel dönüşüm konusunun artık usulüne uygun olarak zaptırapt altına alınması gerektiğini söyledim. Doğanbeyi örnek olarak söyledim. Tek yüksek katlı bina o değil. Adamların tapulu ruhsatlı binaları... Kim kimin malına zorla el koyabilir. Rızaen bir şey gerçekleştiremedikten sonra kimin bir metrekaresini alabiliriz. Doğanbey, bizim olmazsa olmaz önceliklerimizden birisi değil. Burası şehrin ortasında kaldığı, hanlar bölgesi, Ulucami ve Uludağ'ı kapattığı için konuşuluyor. Doğru yerde konumlandırılırsa, müştemilatları ile donatılırsa yüksek katlı bina olabilir. Kentsel dönüşümü tek başına algılamamak lazım" diye konuştu.

"YETKİYİ KÖTÜ KULLANDINIZ"

MHP Grup Sözcüsü İhsan Bilgili; Çevre İl Müdürlüğü'nün 0,50 emsal artış kararıyla ilgili hazırladığı raporu okuyarak, "Burada, "yetkiyi kötü kullandınız" deniyor. Artan nüfus ihtiyacına göre, sosyal teknik altyapının ayrılmadığı görüldüğü ifade ediliyor. Riskli yapılara ilişkin ada bazında çözüm yapılmadığı ifade ediliyor. Bakanlık tarafından, 'Planlı alanlar konusunda imar yönetmeliğindeki hükümlere uymadınız. Bakanlığın verdiği izne göre, uygulamada aykırılık tespit edilmiştir' deniyor. Şehir Plancıları Odası'nın mahkemeye müracaatı ve karar sonrasında yeniden görüşülürken yanlış karar aldığı ortaya çıkmıştır. Mahkeme kararına göre yeniden görüşülmesi teklif edilirken, aynı uygulama devam ettirildi. Çıkmaz bir sıkıntı söz konusu. Bunu aşmak için elbette toplantılar tertip ediliyor ama nasıl çözüm bulunacak. Şehrin tekrar dönüşümünü sağlamak bakımından tedbir almak lazım. Doğanbey Kentsel Dönüşüm konusunda görüşleriniz oldu. Mali sıkıntı içinde olan belediye, Doğanbey gibi büyük bir projeye girmesi şu aşamada doğru değil. Ama bunun farklı yöntem ve yolları var. Teknik heyetle çalışıldığında belki sıfır maliyetle çözüme kavuşturulacak yöntemler vardır. Bunu ortak akılla çözebiliriz" ifadelerini kullandı.

"ORTADA BİR CENAZE VAR"

CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ ise başından beri haklı çıktıklarını savunarak, "20 meclis zaptına baktım. Söylediklerimizden farkı yok. "Bu kentsel dönüşüm başımıza çok çorap örecek" dedik. Bu sefer buradaki olayın çok daha büyük bir durum olduğunu görüyoruz. Doğru tektir. Artık tabiri caizse ortada bir cenaze var. Bunu kaldırmak gerekiyor. Oradaki insanlar da müteahhitler de mağdur" diye konuştu.

Başkan Alinur Aktaş da, bu konuda çalışmaları sürdürdüklerini, 3 merkez ilçe başkanı ve komisyon üyeleriyle yeni bir toplantı sonrasında yol haritasını belirleyeceklerini kaydetti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.