Hava Durumu

Başkan Yılmaz isyan etti! Gemlik bir yere taşınmıyor

CHP'nin, Gemlik'te gerçekleştirilecek dönüşümle ilgili eleştirilerine isyan eden Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Gemlik bir yere taşınmıyor. Biz alan bazlı değil bina bazlı dönüşüm yapıyoruz. Arkadaşlar kat artışına dayalı bir dönüşüm istiyor. Bu Gemlik'e ihanet olur" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2018 08:41
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2018 08:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Başkan Yılmaz isyan etti! Gemlik bir yere taşınmıyor

-Turgay AKBULUT-

Deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan Gemlik'teki riskli binaların yıkılarak, güvenli bir bölgeye yeni konutların yapılmasının önünü açan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Gemlik Belediyesi ile CHP'yi karşı karşıya getirdi. CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, Gemlik İlçe Başkanı Cemil Acar ve eski İlçe Başkanı Mehmet Sertaslan geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği basın toplantısında yasal düzenlemeyi eleştirmişti. Gemlik'in taşınmasına destek vermediklerini belirten İlçe Başkanı Acar, "Bizlerden habersiz kanun hükmünde kararname çıkartılarak Gemlik'in sosyolojik ve ekonomik çöküntüsüne sebep olunmuştur" ifadelerini kullanmıştı.  'Gemlik taşınıyor' söyleminin vatandaşları ve ticareti olumsuz etkilediğini belirten eski İlçe Başkanı Mehmet Sertaslan ise, "Müteahhitler konut satamaz, mimar mühendisler proje yapamaz, emlakçılar siftah yapamaz, inşaat işleriyle ekmek parası kazanan binlerce Gemlik'li iş yapamaz hale gelmişlerdir. Ev sahibi olabilme hayaliyle bankalara kredi müracaatı yapan yurttaşlarımız eli boş dönmek durumunda kalmışlardır. Ev sahibi olanların canlarının yongası yok pahasına bile satılamaz hale gelmiştir" demişti.

CHP'NİN TEKLİFİ

Gemlik'in dönüşümünde izlenecek yol haritası ile ilgili CHP'nin teklifini de açıklayan Sertaslan, "Yapılması gerekeni bir kez daha adım adım anlatmak isteriz. 1-Yer bilimciler öncelikle riskli olduğu iddia edilen alanlarda gerekli önlemlerin alınması kaydıyla yapılaşmanın mümkün olup olmadığını, mümkün ise önlemlerin ne olduğunu ortaya koymalıdır. 2-Bu sonuç üzerinden mühendisler bu alanlarda yüksek katlı yapılaşmanın mümkün olup olmadığını araştırmalıdır. 3-Aynı anda yapılan envanter çalışmalarıyla yapı stoğumuz tespit edilmeli, bu yapıların iş yeri, konut, kat, mülkiyet durumu, yapıldığı yıl, fay hatlarıyla ilgileri gibi başlıklarla detaylı durum tespitleri yapılmalıdır. 4-Şehir plancıları ada ve hatta mümkün ise mahalle bazlı yeni bir plan çalışması yapmalıdır. 5-Bütün bu çalışmaların sonucunda kaç binanın yerinde dönüşebileceği, tamamı yerinde dönüştürülemeyecek ise kaç konut için rezerv yapı alanına ihtiyaç duyulacağı belirlenmelidir. 6- Hepsinden önemlisi bu konuda sosyologların yapacağı kentsel dönüşüm toplantıları aracılığı ile halk bilgilendirilmeli bu yolla toplumsal mutabakat aranmalıdır" şeklinde konuşmuştu.

ÖZEL AÇIKLAMALAR

CHP'nin eleştirileri ve Gemlik'in dönüşümü ile ilgili tartışmaları sorduğumuz Belediye Başkanı Refik Yılmaz, YeniDönem'e çarpıcı açıklamalar yaptı. Gemlik'te gerçekleştirilecek projenin taşınma değil, dönüşüm olduğunu belirten Başkan Yılmaz, "Ben öncelikle bu düzenlemenin tüm Gemlik'e hayırlı olmasını diliyorum. Gemlik dar bir alana sıkışmıştı. Vatandaşlarımız nefes alacak bir park, yeşillik ve alan bulmakta zorlanıyor. Caddeler Sokaklar 4-5 metre genişliğinde. Kaldırımlarını da ekleyince yollardan araçlar zor geçiyor... Hem riskli yapıların güvenli hale getirilmesi hem de kentin nefes alması için böyle bir projeye ihtiyacımız vardı. Burada afet gerçekleşmeden önlem alan hükümetimize çok teşekkür ediyorum" dedi.

'ÖNCE ELEŞTİRİRLER...'

CHP'nin, Gemlik'teki dönüşümün ile ilgili eleştirilerine de cevap veren Başkan Yılmaz, "Gönül isterdi ki tüm partiler bu projeye destek versin. Bu süreci herkesin desteği ile yürütelim. Ancak muhalefet 'topa girmekten' kaçtı. 'Biz yapın biz eleştirelim' zihniyetine girdiler. Bu doğru bir yaklaşım değil. Taşın altına ellerini koymalarını beklerdik. Tabi bu yabancı olduğumuz bir durum da değil. Bu ülkede çok büyük projeler hayata geçirilirken de bu kişiler karşı çıktı. Marmaray, 3. Köprü... Ancak herkesten önce de bu kişiler bu hizmetlerden faydalandı. Yine aynısı olacaktır" dedi.

'TAŞINMA YOK'

Dönüşümle birlikte Gemlik merkezde ticaretin ve canlılığın biteceği yönündeki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Başkan Refik Yılmaz, "Aslında eleştirilerin ana sebebi yasal düzenlemede geçen 'kentin nakledilmesi' ifadesidir. Ancak bunu çok yanlış anlamışlar. Gemlik'in bir yere gittiği yok. Bu taşınma değil, dönüşüm. Bu dönüşüm ise alan bazlı değil bina bazlı yapılacak. Riskli yapılar tespit edip yıkılacak sadece. Sağlam binalar yerinde kalacak. Çarşı pazar yerinde kalacak. Merkezde hayat eskisi gibi devam edecek.  Bizim son yıllarda Gemlik'e yaptığımız yatırımlar ortada. Okullar, parklar, sağlık ocakları... Yenilerini de yapacağız. Yani Gemlik'i taşıyacaksak olsak bu kadar yatırım yapar mıydık?" diye konuştu.

'İHANET OLUR'

Muhalefetin yeride ve kat artışına dayalı bir dönüşümü istediğini belirten Başkan Yılmaz, "CHP, '3 katlı binayı yık yerine 5 katlı yap' diyor. Ancak bu mümkün değil. Bu Gemlik'e ihanet olur. Dönüşüm dediğiniz şey sadece binaların yenilenmesi değil ki. Binalarla birlikte sosyal bir dönüşüm de şart. Yeni kurulacak yaşam bölgesinde sosyal donatı alanları olacak. Parklar, meydanlar olacak. Yeterli okul, sağlık tesisi olacak. Eğer kat artışına gidersek nüfus yoğunluğu artmış olacak. Alan zaten dar. Nefes alacak yer kalmadıktan sonra, okullar yetersiz olduktan sonra, sokaklar daracık olduktan sonra, sosyal alanlar, parklar olmadıktan sonra binayı yenilesen ne olacak? Bu fikir arsa sahibini mutlu eder, tüccarı mutlu eder ama Gemlik'i de yaşanmayacak bir kent haline getirir" dedi.  

'DERTLERİ BAŞKA'

CHP'nin, Nilüfer'de karşı çıkmasına rağmen Gemlik'te nüfus yoğunluğunun arttırılmasını istediğini belirten Başkan Refik Yılmaz, "Arkadaşlar ilçeye göre siyaset üretiyor. Nilüfer'de karşı çıktığınız şeyi Gemlik'te nasıl istersiniz? Burada muhalefetin derdi başka. Bakın Gemlik'in en büyük problemi dönüşümdü. Bu proje ile onu çözüme kavuşturuyoruz. Devlet 90 yılda Gemlik'e bir sağlık ocağı yapmış biz bu yıl 5 tane yaptık. Okullarımızın hemen hemen hepsini yeniledik. Özel sektör desteği ile 7 tane okul protokolü imzaladık. Bunlardan 4 tanesinde eğitim veriliyor şuanda. Kalan 3 tanesinin de bu yıl temelini atacağız. Bugüne kadar Gemlik'te 300 derslikli okul var. Biz 6 yılda 150 derslik ekledik buna. Gemlik7in her sorununa eğildik. Ya çözüme kavuşturduk ya da gerekli adımları attık süreçler devam ediyor. Muhalefete konuşacak, seçimlerde vaat edecek bir şey kalmadı. Onların derdi bu."

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.