Hava Durumu

Bir kıta yanıyor! NASA, Avustralya'daki yangının boyutunu gösteren yeni görüntüler yayınladı

NASA, Avustralya kıtasının son uydu görüntülerini paylaştı. Terra isimli uydudan alınan görüntüler, yangının ne kadar çarpıcı boyutlarda olduğunu gözler önüne serdi. Son paylaşılan görüntülerde adanın üçte birinin yandığı ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2020 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2020 14:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bir kıta yanıyor! NASA, Avustralya'daki yangının boyutunu gösteren yeni görüntüler yayınladı

Avustralya, bir süredir büyük çaplı orman yangınlarıyla boğuşuyor. Kıtanın çok büyük bir bölümü, söz konusu yangınlardan nasibini almış durumda. Yetkililer, özellikle de hayvanlar için bilançonun korkutucu boyutlara ulaşmış olduğunu dile getiriyor. Üstelik yangınlar hala devam ettiği için resmi rakamlara ulaşılamıyor.

NASA tarafından paylaşılan yeni görüntüler, "Terra" isimli bir uydudan alınıyor ve Avustralya ana kıtası dışında kalan Kanguru Adası'nı gösteriyor. Yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamalarda bu adada çıkan yangının esas nedeninin düşen yıldırımlar olduğunu ifade etmişlerdi. Bölgenin şu sıralar fazlasıyla sıcak ve kurak oluşu da çıkan yangının büyümesine zemin hazırlamış durumda ve yangın, hala da söndürülebilmiş değil.

Kanguru Adası'nın yanmadan önceki halini gösteren uydu fotoğrafı (16 Aralık 2019)

Orman yangınlarının ne kadar büyük olduğunu gösteren o içler acısı uydu fotoğrafı (7 Ocak 2020)

Belirlemelere göre adanın 383 bin dönümden büyük bir arazisi yanmış durumda. Kanguru Adası, Avustralya kıtasının önemli yerlerinden bir tanesi.  Ada, deniz aslanlarına, koalalara, nesli tükenmekte olan kuş türlerine ve daha yüzlerce türde canlıya ev sahipliği yapıyor. Ancak ne yazık ki çıkan yangınlar, bölgedeki ekolojik düzeni alt üst etmiş durumda. İlk belirlemelere göre 25 bin kadar koalanın yangınlar nedeniyle can verdiği tahmin ediliyor. Bu sayı, adadaki tüm hayvanların yarısı anlamına geliyor.

Avustralya'da çıkan orman yangınları, toplamda 20 milyon dönüm araziyi etkisi altına almış durumda. Yetkililer, her ne kadar olaya müdahale etmeye çalışıyor olsalar da bölgedeki iklim koşulları, yangınların söndürülmesini zorlaştırıyor. Üstelik Avustralya'nın üzerindeki bulutlar, şu sıralar ciddi anlamda yüklü durumdalar. Yani düşecek her yıldırımın, bölgede yeni bir yangın çıkartma olasılığı bulunuyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma ve iklim değişikliği, bir süre sonra Avustralya kıtasına verdiği zararın benzerlerini dünyanın diğer bölgelerinde de yaşatmaya başlayacak. Avustralya'daki orman yangınları, insanoğlunun neden olduğu küresel ısınmasının boyutlarını, tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermeye yetiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.