Biyoteknolojiyle ekmekleri taze tutacaklar

Danimarka merkezli biyoteknoloji şirketi Novozymes, Türkiye'de kurduğu yeni İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'nde özellikle bölgesel ekmeklerin tazelik süresini uzatacak enzimler ve mikroorganizmalar üzerinde çalışacak.

TEKNOLOJİ, 07 Temmuz 2018 Cumartesi, 13:29
Biyoteknolojiyle ekmekleri taze tutacaklar

Novozymes'in Gıda ve İçecek Bölümü Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Umut Köroğlu, Ortadoğu ve Afrika genelinde tüketilen yassı ekmeklerin (flat bread) daha uzun süre taze kalmasını sağlayacak enzimlerin geliştirileceği Türkiye'deki yeni laboratuvarlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Arjantin, Brezilya, Kanada, Çin, Danimarka, Hindistan ve ABD'de üretim yapan şirketin dünya genelinde kullanılan ürünlerinin karbon emisyonunu geçen yıl tahmini 76 milyon ton azalttığını belirten Köroğlu, hedeflerinin 2020 yılında karbon emisyonlarında 100 milyon tonluk bir düşüş sağlamak olduğunu söyledi.

Novozymes için gıda ve içecek endüstrisinin yanı sıra pek çok farklı sektörde biyolojik çözümlerin uygulama potansiyelinin bulunmasından dolayı Türkiye'nin heyecan verici bir yer olduğunu ifade eden Köroğlu, ülkenin aynı zamanda nitelikli iş gücünün de bulunduğunu hatırlattı.

Köroğlu, 6 bin 245 kişiye istihdam sağlayan ve geçen yıl 14,5 milyar Danimarka kronu (yaklaşık 2,3 milyar dolar) ciroya ulaşan şirketin büyümesinde Ortadoğu ve Afrika'nın önemli olduğuna dikkati çekerek, "İstanbul'daki İnovasyon ve Teknoloji Merkezi bölge için önemli bir yatırım. Aynı zamanda Ortadoğu'da teknoloji ve uygulama geliştirme merkezi olarak türünün ilk örneği. 700 metrekarelik tesis, müşterilerinin Ortadoğu ve Afrika'da yaygın olarak kullanılan ekmek türlerini üretmeye yönelik tam donanımlı bir fırın ortamında Novozymes uzmanlarıyla çalışmasını sağlayacak." dedi.

GIDA İSRAFIYLA MÜCADELE

Türkiye'deki İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'ni sadece ekmeğin tazelik ömrünü uzatma ve gıda atıklarını en aza indirme hedefiyle kurmaya karar vermediklerini vurgulayan Köroğlu, merkezin ilk olarak fırıncılık endüstrisine odaklandığını, gelecekte süt ve et işleme gibi diğer gıda endüstrilerine de odaklanılmasının yanı sıra deterjanlar gibi temizlik ürünleriyle tekstil üretimi gibi teknik endüstrileri de merkezin becerilerine eklenmesini beklediklerini dile getirdi.

Köroğlu, merkezin ilk odağının fırıncılık alanındaki müşteriler olacağının altını çizerek, "Çalışmalarımızda enzim kullanımıyla müşterilerimizin gıda ve içeceklerinin kalitesini ve sürdürülebilirliğini geliştirmelerine yardımcı olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

Gıda israfının Ortadoğu ve Afrika dahil, tüm dünyada çok büyük önem taşıdığını anlatan Köroğlu, şöyle devam etti:

"Batı tarzı ekmeklerde olduğu gibi, Türk somun ekmeği ve Ortadoğu'nun geleneksel pide ekmekleri belirli bir sürede tüketilmezse bayatlar, kırılganlaşır ve israf olur. Bölgede pidelerin en önemli işlevi katlanabilir olmalarından dolayı et, pilav, sebze ve soslar gibi yiyeceklerde yeme aracı olarak kullanılmasıdır. Belli bir zaman geçtikten sonra ekmeğin tamamı bükülemez hale gelir ve katlanamaz. İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'nde, özellikle bölgesel ekmekler üzerinde bayatlamayı önleme, tazeliğini koruma ve böylece israfı azaltmaya yönelik çalışacağız. Fırıncılar, daha lezzetli ve sağlıklı ekmekler üretebilecek ama en önemlisi gıda israfının ana kaynağını azaltmaya yardımcı olacağız."

Köroğlu, enzimlerin doğanın kendi araçları olduğunu belirterek, enzimatik çözümlerin zorlukları çözmede yardım potansiyelinin çok yüksek olduğunu, gıda ve içecek endüstrilerine satılan tüm ürünlerinin ise helal sertifikası taşıdığını bildirdi.

"BU YÜZYIL BİYOLOJİ ÇAĞI OLACAK"

Biyoekonominin önemine de değinen Köroğlu, biyoekonominin sosyal, ekonomik ve çevresel olarak daha sürdürülebilir bir dünya sağladığını, bu ekonomilerin daha az kimyasal, su ve enerji sarf ettiğini söyledi.

Köroğlu, söz konusu kavramın Türkiye'de de Avrupa Birliği (AB) ile uyum düzenlemeleriyle giderek bilinir hale geldiğine işaret ederek, "Türkiye'nin biyoekonomik gelişiminin gelecek yıllarda üstel olacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yüzyılın "biyoloji çağı" olacağına inandıklarını belirten Köroğlu, doğanın kendi teknolojisini kullanarak çok çeşitli biyo bazlı içerikler, malzemeler, ilaçlar, gıdalar, yemler ve yakıtlar üretilebileceğine dikkati çekti.

Köroğlu, biyolojinin endüstriyel süreçlerde sert kimyasalların, yüksek sıcaklıkların ve basıncın yerini alabileceğini dile getirerek, tarımda doğadaki mikropların çiftçilerin daha az pestisit ve gübreyle aynı alandan daha fazla, daha kaliteli mahsuller yetiştirmelerine ve gıdaya erişimin artırılmasına olanak sağladığını vurguladı. Köroğlu, "Bu yüzyılda, büyük hızda değişiklikler bekliyoruz ama bu kez ilerleme petrol üzerinde olmayacak, doğa üzerine inşa edilecek." dedi.

DÜNYA
Bütün dünyanın gündeminde! Putin'den açıklama geldi
Suriye'de düşen Rus uçağı ile ilgili açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Yaşananlar traji...
SİYASET
Flaş... Ordu Belediye Başkanı istifa etti! Öyle bir mesaj paylaştı ki...
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada görevin...
GÜNCEL
Bursa İznik Gölü'ne 500 bin yavru sazan bırakıldı
Bursa İznik Gölü'ne 500 bin yavru sazan balığı bırakıldı. Balık salma törenine Bursa Valisi İzzet...
KÜLTÜR-SANAT
Bursa Devlet Tiyatrosu'nda yeni sezon heyecanı!
Bursa'da tiyatronun amiral gemisi, devlet tiyatroları, yeni sezona hazırlanıyor. 2 Ekim'de 'Üç K&...
GÜNCEL
MHP Bursa İl Başkanı Coşkun'dan Suriyeli çıkışı! 'Acil önlem alınmalı'
Suriyeli göçmenler konusunda acil önlem alınması gerektiğini belirten MHP Bursa İl Başkanı Kurtul...
ASAYİŞ
Bursa'da yürek yakan kaza! 13 yaşındaki tarım işçisi çocuk eldivenini almak isterken...
Bursa'nın Yenişehir ilçesinde bir aracın çarptığı 13 yaşındaki tarım işçisi çocuk ağır yaralandı....
Nihat Doğan hakkında flaş karar!
70'inci Emmy Ödülleri sahiplerini buldu!
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a İş Bankası yanıtı!
İş Bankası'ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt

En Çok Okunan Haberler

Bursa'daki hastanede sağlık skandalı! Soruşt...

Kamu hastanelerinde, usulsüz işlemler ayyuka çıktı. ...

Bursa'da alkollü şahıs, belediye çalışanına ...

Bursa'da belediyeye ait servis aracını durdurarak şo...

Bursa'da yürek yakan kaza! 13 yaşındaki tarı...

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde bir aracın çarptığı 13...

Şahan Gökbakar Bursa'yı Afrika'ya çevirdi

Şahan Gökbakar, fenomen tiplemesi Recep İvedik'in Af...

Akaryakıtta indirim! Pompa fiyatlarına yansı...

Akaryakıt ürünlerinin fiyatında indirim meydana geld...

Bursa'da doktor kalbine yenik düştü!

 Bursa Çekirge'deki özel bir hastanede görev ya...

Kutlucan Holding'den eğitime büyük destek

Muş Eğitim ve Hizmet Vakfı Başkanı Zafer Yıldız ile ...

Bursa'daki çiftlik yangınında binlerce tavuk...

Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir çiftlikte elektrik ko...

Meteoroloji'den Marmara için uyarı geldi!

Meteoroloji'den yapılan açıklamada, Marmara Bölgesi'...

Bakan Varank açıkladı! Bursa'da kasım ayında...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Sanayicilerimiz ...

MHP Bursa İl Başkanı Coşkun'dan Suriyeli çık...

Suriyeli göçmenler konusunda acil önlem alınması ger...

Liseli kızı önce bıçakladı, sonra da boğdu! ...

Burdur'un Ağlasun ilçesinde, yılbaşı akşamı erkek ar...

Dolar ne kadar oldu? İşte son durum

Dolar/TL sabah saatlerinde 6.37'ye, euro 7.46'ya yük...

MİT'te FETÖ operasyonu! Çok sayıda gözaltı var

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT Sinyal İstihbara...

Bursa'daki eğlence mekanında korku dolu anla...

Bursa'daki bir eğlence mekanının altında bulunan dep...