Biyoteknolojiyle ekmekleri taze tutacaklar

Danimarka merkezli biyoteknoloji şirketi Novozymes, Türkiye'de kurduğu yeni İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'nde özellikle bölgesel ekmeklerin tazelik süresini uzatacak enzimler ve mikroorganizmalar üzerinde çalışacak.

TEKNOLOJİ, 07 Temmuz 2018 Cumartesi, 13:29
Biyoteknolojiyle ekmekleri taze tutacaklar

Novozymes'in Gıda ve İçecek Bölümü Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Umut Köroğlu, Ortadoğu ve Afrika genelinde tüketilen yassı ekmeklerin (flat bread) daha uzun süre taze kalmasını sağlayacak enzimlerin geliştirileceği Türkiye'deki yeni laboratuvarlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Arjantin, Brezilya, Kanada, Çin, Danimarka, Hindistan ve ABD'de üretim yapan şirketin dünya genelinde kullanılan ürünlerinin karbon emisyonunu geçen yıl tahmini 76 milyon ton azalttığını belirten Köroğlu, hedeflerinin 2020 yılında karbon emisyonlarında 100 milyon tonluk bir düşüş sağlamak olduğunu söyledi.

Novozymes için gıda ve içecek endüstrisinin yanı sıra pek çok farklı sektörde biyolojik çözümlerin uygulama potansiyelinin bulunmasından dolayı Türkiye'nin heyecan verici bir yer olduğunu ifade eden Köroğlu, ülkenin aynı zamanda nitelikli iş gücünün de bulunduğunu hatırlattı.

Köroğlu, 6 bin 245 kişiye istihdam sağlayan ve geçen yıl 14,5 milyar Danimarka kronu (yaklaşık 2,3 milyar dolar) ciroya ulaşan şirketin büyümesinde Ortadoğu ve Afrika'nın önemli olduğuna dikkati çekerek, "İstanbul'daki İnovasyon ve Teknoloji Merkezi bölge için önemli bir yatırım. Aynı zamanda Ortadoğu'da teknoloji ve uygulama geliştirme merkezi olarak türünün ilk örneği. 700 metrekarelik tesis, müşterilerinin Ortadoğu ve Afrika'da yaygın olarak kullanılan ekmek türlerini üretmeye yönelik tam donanımlı bir fırın ortamında Novozymes uzmanlarıyla çalışmasını sağlayacak." dedi.

GIDA İSRAFIYLA MÜCADELE

Türkiye'deki İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'ni sadece ekmeğin tazelik ömrünü uzatma ve gıda atıklarını en aza indirme hedefiyle kurmaya karar vermediklerini vurgulayan Köroğlu, merkezin ilk olarak fırıncılık endüstrisine odaklandığını, gelecekte süt ve et işleme gibi diğer gıda endüstrilerine de odaklanılmasının yanı sıra deterjanlar gibi temizlik ürünleriyle tekstil üretimi gibi teknik endüstrileri de merkezin becerilerine eklenmesini beklediklerini dile getirdi.

Köroğlu, merkezin ilk odağının fırıncılık alanındaki müşteriler olacağının altını çizerek, "Çalışmalarımızda enzim kullanımıyla müşterilerimizin gıda ve içeceklerinin kalitesini ve sürdürülebilirliğini geliştirmelerine yardımcı olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

Gıda israfının Ortadoğu ve Afrika dahil, tüm dünyada çok büyük önem taşıdığını anlatan Köroğlu, şöyle devam etti:

"Batı tarzı ekmeklerde olduğu gibi, Türk somun ekmeği ve Ortadoğu'nun geleneksel pide ekmekleri belirli bir sürede tüketilmezse bayatlar, kırılganlaşır ve israf olur. Bölgede pidelerin en önemli işlevi katlanabilir olmalarından dolayı et, pilav, sebze ve soslar gibi yiyeceklerde yeme aracı olarak kullanılmasıdır. Belli bir zaman geçtikten sonra ekmeğin tamamı bükülemez hale gelir ve katlanamaz. İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'nde, özellikle bölgesel ekmekler üzerinde bayatlamayı önleme, tazeliğini koruma ve böylece israfı azaltmaya yönelik çalışacağız. Fırıncılar, daha lezzetli ve sağlıklı ekmekler üretebilecek ama en önemlisi gıda israfının ana kaynağını azaltmaya yardımcı olacağız."

Köroğlu, enzimlerin doğanın kendi araçları olduğunu belirterek, enzimatik çözümlerin zorlukları çözmede yardım potansiyelinin çok yüksek olduğunu, gıda ve içecek endüstrilerine satılan tüm ürünlerinin ise helal sertifikası taşıdığını bildirdi.

"BU YÜZYIL BİYOLOJİ ÇAĞI OLACAK"

Biyoekonominin önemine de değinen Köroğlu, biyoekonominin sosyal, ekonomik ve çevresel olarak daha sürdürülebilir bir dünya sağladığını, bu ekonomilerin daha az kimyasal, su ve enerji sarf ettiğini söyledi.

Köroğlu, söz konusu kavramın Türkiye'de de Avrupa Birliği (AB) ile uyum düzenlemeleriyle giderek bilinir hale geldiğine işaret ederek, "Türkiye'nin biyoekonomik gelişiminin gelecek yıllarda üstel olacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yüzyılın "biyoloji çağı" olacağına inandıklarını belirten Köroğlu, doğanın kendi teknolojisini kullanarak çok çeşitli biyo bazlı içerikler, malzemeler, ilaçlar, gıdalar, yemler ve yakıtlar üretilebileceğine dikkati çekti.

Köroğlu, biyolojinin endüstriyel süreçlerde sert kimyasalların, yüksek sıcaklıkların ve basıncın yerini alabileceğini dile getirerek, tarımda doğadaki mikropların çiftçilerin daha az pestisit ve gübreyle aynı alandan daha fazla, daha kaliteli mahsuller yetiştirmelerine ve gıdaya erişimin artırılmasına olanak sağladığını vurguladı. Köroğlu, "Bu yüzyılda, büyük hızda değişiklikler bekliyoruz ama bu kez ilerleme petrol üzerinde olmayacak, doğa üzerine inşa edilecek." dedi.

ASAYİŞ
Bursa yolunda feci kaza! Yolcular son anda kendilerini dışarı attı
Kocaeli TEM otoyolunda lastiği patlayan otomobile, İstanbul-Bursa seferi yapan otomobil çarptı. H...
GÜNCEL
Bursa'daki pazara giden vatandaşın yüzü güldü!
Bir süre önce artan fiyatıyla el yakan patates, soğan şimdi vatandaşın yüzünü güldürüyor. Bursa'n...
GÜNCEL
Böyle nikah görülmedi! Bursa'da masadan kalkan damat bakın ne yaptı...
Bursa'da nikah merasimi sırasında memurun, "Eş olarak kabul ediyor musunuz?" sorusunu cevapsız bı...
ASAYİŞ
Bursa'daki alkollü mekanda dehşet saçan şahıs ve oğlu yakalandı!
Bursa'da alkollü bir mekanı basarak 1 kişinin ölümüne 3 kişinin de yaralanmasına neden olmaktan a...
ASAYİŞ
Serviste unutulan Alperen'in ölümü davasında flaş karar!
İzmir'de okul servisinde unutulan Alperen Sakin'in ölümüne ilişkin davada, servis şoförü Taner İş...
GÜNCEL
Bursa'da ortalığı birbirine katan damat ve sağdıcı yakalandı!
Bursa'nın Nilüfer ilçesinde üstü açık otomobilde bulunan damadın drift yaptığı, sağdıcın da havay...
Çağan Irmak'ın yeni filminden ilk poster
Mustafa Ceceli'den şok bir hamle daha!
Sinemaseverlere güzel haber! Adana Film Festivali'nden Cannes ile ortaklık...
Temel Reis'in piposu olay oldu!

En Çok Okunan Haberler

Bursa'da kahreden olay! Göle giren iki genç ...

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde serinlemek için İznik ...

Bursalılar dikkat! Pazar günü ücretsiz

Bursa Ürünlü'de oluşturulan '15 Temmuz Demokrasi Şeh...

Bursa'yı ayağa kaldıran tecavüz olayında fla...

Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir barakaya götürdükleri...

Bursa'da 5 gündür aranan genç kız bulundu! A...

Bursa'da 12 Temmuz'da evden çıkan ve kendisinden bir...

Bursa'da ortalık savaş alanına döndü! Polise...

Bursa'da dur ihtarına uymayan motosikletli sürücü, e...

Bursa sahillerinin röntgeni çekildi! İşte i...

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyrederken, ...

Bursa'da genç kızın ölümünde korkunç şüphe: ...

Bursa'da 19 yaşındaki genç kızın 1 yıldır kanser ted...

Bursa'da örnek davranış! Kimseye güvenmedi, ...

Bursa'da fotoğrafçılık yapan Tezcan Gülen'in sabah s...

Bursa'da kahreden son! İki arkadaşı deniz ay...

Bursa'da denizde boğulma tehlikesi geçiren ve hastan...

Bursa'da koca dehşeti! Eşini 2 çocuğunun göz...

Bursa'dan Tekirdağ'a 7 yıl önce gelin olarak giden H...

Bursa'da peş peşe dehşet anları!

Bursa İznik Gölü'nde kayalıklardan suya balıklama at...

Bursa'da kitaplara konu olacak hikaye! 15 Te...

Bursa'da oturan ve 15 Temmuz gecesi yaralanarak gazi...

Bursa'da korku dolu anlar... Annesini rehin ...

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde annesini rehin alıp, po...

Bursa'da boğulan iki çocukla ilgili flaş gel...

Bursa İznik Gölü Orhangazi sahilinde 13 yaşındaki Fa...

İğrenç haber Bursa'dan! Zihinsel engelli kız...

Çanakkale'nin Çan ilçesinde markete gidiyorum diyere...