Hava Durumu

BM'den Trump'a Kudüs reddi

ABD Başkanı Donald Trump'ın tehditleri sonuç vermedi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı reddedildi. Oylamaya 173 ülke katılırken, 128'i kabul, 9'u ret oyu kullandı. 35 ülke ise çekimser kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2017 20:17
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2017 20:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
BM'den Trump'a Kudüs reddi

ABD'nin New York kentindeki kritik toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Çavuşoğlu, konuşmasında "Oylama Filistin davasının hala davamız olduğunu göstermek için önemlidir. Bu bağlamda, bugün adalet ve barış için sesimizi yükselteceğiz. Ülkelerin oylarının satın alınabileceğini düşünmek ahlaki değildir. Biz korkmadık! Güçlü olabilirsin, ama bu seni haklı yapmaz" dedi.

ABD YİNE TEHDİT ETTİ

BM Genel Kurulu'nda konuşma yapan ABD BM Daimi Temsilcisi Haley, "ABD Kudüs'e büyükelçiliğini taşıyacaktır bunu bizden ABD halkı istiyor ve doğru olan da budur. Hiçbir oylama bunu değiştirmeyecektir. Ama bu oylama Amerikalıların BM'ye nasıl baktığı ve bizim bize BM'de saygısızlık yapan ülkelere nasıl baktığımız konusunda bir fark yaratacaktır" dedi.

OYLAMA YAPILDI

 Ülke temsilcilerinin konuşmalarının ardından oylamaya geçildi,172 ülke katıldı. Yapılan oylama sonucu Kudüs tasarısı kabul edildi. 128 Kabul, 9 Ret, 35 çekimser oy kullanıldı.

RET VEREN ÜLKELER

Oylamada ABD ve İsrail'in yanında Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya ret oyu verdi. 

ÇEKİMSER KALANLAR...

Çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Bosna-Hersek, Haiti, Jamaika, Kiribati, Kamerun, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Trinidad Tobago, Malavi, Tualu, Solomon Adaları, Ruvanda, Paraguay, Kiribati, Lesotho, Litvanya, Bhutan, Benin, Avustralya, Antigua ve Barbuda yer aldı.

AVRUPA'DAN TRUMP'A DUR

Avrupa ülkelerinin ezici çoğunluğu ABD Başkanı Trump'ın skandal kararına karşı durdu. Trump'ın politikaları Avrupa ülkeleri tarafından sıklıkla eleştiriliyor.

AMAÇ ABD'Yİ YALNIZLAŞTIRMAK

Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyine sunulan tasarı, 15 üyeli konseyde sadece ABD'nin vetosu ile reddedilmiş, tasarının BM Genel Kuruluna taşınması kararı alınmıştı. BM Genel Kurulunda alınacak kararın bir bağlayıcılığı bulunmazken, karar ABD ve İsrail'i uluslararası alanda baskı altına almak için büyük bir önem taşıyor.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, karara ilişkin "Trump yönetiminin Kudüs kararını reddeden karar tasarısı BM Genel Kurulu'ndan 9'a karşı 128 oyla kabul edildi. Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "1967 sınırlarıyla Filistin devleti ve Doğu Kudüs'ün de Filistin'in başkenti olarak kabul edilmesi konusunda daha çok çalışacağız." dedi.

İSRAİL'DEN 'KARARI REDDEDİYORUZ' AÇIKLAMASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören bir tasarıyı onaylamasının ardından ilk açıklama geldi. Netanyahu "Kararı reddediyoruz" ifadelerini kullanırken Trump'a da teşekkür etti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.