Hava Durumu

Bomba iddia: 'Türkiye, kontrolü Suriye ordusuna bırakabilir'

Suriye ordusunun Afrin'e girmesi halinde Türkiye ile rejim güçleri arasında silahlı bir çatışmanın gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğu, bu yüzden Türkiye'nin bir koşul sunarak Afrin'i Şam rejimi güçlerine bırakabileceği iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2018 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2018 19:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bomba iddia: 'Türkiye, kontrolü Suriye ordusuna bırakabilir'

Rusya Bilimler Akademisi Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi'nden Öğretim üyesi Boris Dolgov'dan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği Zeytin Dalı Harekâtı'nın hedefi Afrin'le ilgili dikkat çeken bir iddia ortaya attı. Sputnik'in haberine göre, bazı yabancı medya kuruluşlarında Şam rejimi ile terör örgütü YPG'nin anlaştığı yönünde çıkan haberleri değerlendiren Dolgov "Bu senaryoda Kürtlerin Afrin'i Suriye ordusunun kontrolüne bırakması ve bölgenin güvenliğinin sorumluluğunun Suriye ordusuna geçmesi söz konusu" dedi. Dolgov, Türkiye'nin Afrin'in kontrolünü Suriye ordusuna bırakmayı kabul edebileceğini, ancak ön koşullar sunabileceğini de belirtti.

REJİME BIRAKILMA OLASILIĞI VAR

Dolgov "Prensipte Afrin'in kontrolünün Suriye ordusuna bırakılması olasılığı var. Ancak Türkiye'nin eylemleri çok öngörülebilir değil. Zira Ankara bölgede olduğu iddia edilen Kürt terörist tehlikesini bastırma yönünde kararlı ifadeler kullanıyor. Suriye, Türkiye'nin Kürt gruplara karşı güvenlik taleplerini karşılarsa, Ankara'nın operasyonunu sürdürmek için hukuki bir imkanı kalmaz" ifadelerini kullandı. Dolgov, bunun karmaşık bir konu olduğunu ancak bekleyip Türkiye'nin taleplerinin ne derece makul olacağını veya sunulup sunulmayacağının görülmesinin gerektiğini söyledi.

ÇATIŞMA DÜŞÜK İHTİMAL

Dolgov "Türk ordusu ile çatışma olasılığı da olduğundan, farklı senaryolar da mümkün. Türkler kendi taleplerini iletebilir. Bu nedenle olumsuz bir çatışma senaryosu da mümkün, ancak bu düşük bir ihtimal. En önemli olansa olayların nasıl gelişeceği ve bu bilginin resmi olarak doğrulanması" dedi.

ANLAŞTILAR İDDİASI

YPG ve Şam'ın, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve beraberindeki Özgür Suriye Ordusu'ya (ÖSO)  karşı koymak için Afrin'e Suriye ordusu birliklerinin gönderilmesi yönünde anlaştığı iddia edilmişti. Russia Today (RT) Arapça'ya konuşan bir kaynak da YPG'nin, Şam'ın sunduğu silah teslim etme koşulunu reddetmesi nedeniyle, görüşmelerin anlaşmaya ulaşılamadan sonra erdiğini söyledi. Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.