Hava Durumu

Bu haber başka yerde yok! Bursa ihracatı entübeden çıkamadı...

Türkiye'nin toplam ihracatı haziran ayında yüzde 15,8 artışla 13 milyar 469 milyon dolara çıkarken Bursa'nın aynı aydaki ihracatı, yüzde 12,5'luk kayıp yaşadı ve 1 milyar doların altında kaldı. Bursa'nın ihracatta pandemi etkisinden kurtulamadığı gözlendi.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2020 15:02
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2020 15:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bu haber başka yerde yok! Bursa ihracatı entübeden çıkamadı...

N. Nuri YAVUZ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkisiyle ihracatta son aylarda düşüş yaşanan ihracatta, normalleşmeyle birlikte ülke toplam rakamlarında bir toparlanma yaşanırken Bursa'da gerileme devam ediyor.

DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Pandeminin başladığı mart ayında yüzde 25, nisan ayında yüzde 65, mayıs ayında yüzde 60 düşen Bursa ihracatı, haziranda yüzde 12,5'luk bir kayıp yaşadı. Önceki aylara göre gerilemede yavaşlama gözlense de ülke toplam ihracatının yüzde 15,8 düzeyinde arttığı haziran ayında Bursa ihracatının gerilemesi dikkat çekti.

PENDEMİ ETKİSİ SÜRÜYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan haziran 2020 rakamlarına göre Bursa'nın yılın yedinci ayındaki dış satışı, 931 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı ayda 1 milyar 65 milyon dolarlık performans sergileyen Bursa'nın pandemi etkisinden kurtulamadığı gözlendi.

7 AYLIK KAYIP

Ocak-Haziran dönemini içeren 7 aylık toplamda da Bursa ihracatı ciddi bir düşüş yaşadı. Geçen yıl aynı dönemde 7,5 milyar dolar seviyesinde bulunan Bursa'nın ihracatı, bu yıl yüzde 26,4'lük düşüşle 5,5 milyar dolarda kaldı. Pandemi Bursa'da 2 milyar dolarlık ihracat kaybına neden oldu.

OTOMOTİV AĞIR YARALI

Türkiye'de İstanbul'un ardından en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci kent konumundaki Bursa'da yaşanan düşüşün ana kaynağı otomotiv endüstrisindeki daralma. Ülke ve Bursa ihracatının lokomotifi olan endüstrideki düşüş ihracat rakamlarını doğrudan etkiledi. Bursa'nın otomotiv ihracatı, haziranda yüzde 28,4 geriledi ve 462 milyon dolarda kaldı. 7 aylık toplamda endüstrinin ihracatı, yüzde 31,7'lik kayıpla 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen sene endüstrinin 7 ayda imza attığı ihracat toplamı 4,1 milyar dolar seviyesindeydi.

DIŞ TİCARETTE DENGEYE DOĞRU

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinin bütün dünyada toplum sağlığı kadar ülke ekonomilerini de derinden etkilediğini belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin de bunu mart ayından itibaren hissettiğini söyledi. Pekcan, mart ayında ihracatın yüzde 18,1, nisanda yüzde 41,4 ve mayısta yüzde 40,9 düştüğüne işaret etti.

Dış ticaret rakamlarıyla ilgili olarak Pekcan, şu bilgileri verdi: "İhracatımız, geçen yılın haziran ayına göre yüzde 15,8 artış kaydederek 13 milyar 469 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu yılın mayıs ayına göre yüzde 35 ihracat artışı var, gerçekten ciddi bir rakam. İthalat da yüzde 8,2 artışla 16 milyar 305 milyon dolar oldu. Haziranda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 82,6 olarak gerçekleşti. Bu rakam, Haziran 2019'da yüzde 77,2, geçen mayıs ayında ise yüzde 74,5 seviyesinde. Haziran ayına altın ticareti hariç bakınca, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 92,8."

GÜMRÜK BİRLİĞİ

Öte yandan Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi konusuna da değinen Pekcan, şöyle devam etti: "Genel teamül olarak, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi yönünde talep var. İş dünyası tarafından hem Avrupa hem Türkiye tarafında bunun mutlaka güncellenmesi ihtiyacı dile getiriliyor. Bu süreçte e-ticaret, hizmet sektörü, dijital ekonomi, tarım ürünleri gibi çok gündemde olan konular oldu. Yapılan analizlerle iş dünyası tarafından hem Avrupa hem Türkiye tarafında bunun mutlama güncellenmesi ihtiyaç dile getiriliyor. Siyaseti bir tarafa ticareti ve ekonomiyi başka tarafa ayırarak yolumuza devam etmeliyiz. Kendi içindeki süreçler neyse işlemeli."

HEDEF PAZARLARDA KÜÇÜLME SÜRÜYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Gülle, IMF'nin, 2020 yılı için küresel ekonomik daralma beklentisini yüzde 3'ten yüzde 4,9'a, Fitch'in ise yüzde 3,9'dan yüzde 4,6'ya revize ettiğini, Dünya Bankası'nın da ekonominin bu yıl yüzde 5,2 küçülmesini öngördüğünü hatırlattı.

Gülle, "Hedef pazarlarımız arasında yer alan birçok ülke ekonomisinin de 2020 yılında önemli ölçüde küçülme ile karşı karşıya kalması bekleniyor. IMF, bu yıl Meksika'nın yüzde 10,5, Birleşik Krallık'ın yüzde 10,2, Güney Afrika'nın yüzde 8, Rusya'nın ise yüzde 6,6 küçülmesini öngörüyor. Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, küresel ölçekte iktisadi faaliyetteki daralmanın hız kestiğine işaret ediyor. Haziran ayında Çin'de imalat ve hizmetler PMI verileri 50 olarak tarif edilen eşik seviyesinin üzerine çıkarken, Avro Bölgesi'nde PMI endeksi mayıs ayına göre yüzde 40'ın üzerinde artış göstererek 46,9'a ulaştı. Küresel ekonomide ve bilhassa ülkemiz ekonomisinde toparlanmanın hızla gerçekleşmesi en büyük temennimiz" dedi.

ÜLKELERE GÖRE DIŞ TİCARET

Geçen ay en fazla ihracat, 1 milyar 293 milyon dolarla Almanya'ya yapıldı. Bu ülkeyi 1 milyar 13 milyon dolarla İngiltere ve 792 milyon dolarla ABD izledi. Haziran ayında ihracatçılar, 207 farklı pazara ulaştı. Haziranda bir önceki aya göre önemli pazarlardan İngiltere'ye yüzde 80,82, Almanya'ya yüzde 40,6, İtalya'ya yüzde 55,3, Hollanda'ya yüzde 20,7, Irak'a yüzde 16,3 ve Belçika'ya yüzde 13,2 ihracat artışı kaydedildi. En fazla ithalat ise 1 milyar 935 milyon dolarla Çin'den gerçekleştirildi. Bu ülkeyi 1 milyar 526 milyon dolarla Almanya ve 1 milyar 185 milyon dolarla Rusya takip etti. Gümrük idarelerince haziranda tahsil edilen vergiler, 16 milyar 111 milyon lira olarak hesaplandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.