Bu helvayı yiyen kışın üşümüyor

Ordu'nun yöresel lezzetlerinden olan 'cevizli helva' sağlık açısından büyük önem taşıdığı gibi kış aylarında sıcak tuttuğundan büyük ilgi görüyor. Yapılması ve kıvama gelmesi 3 gün süren helva, turistlerin de ilgisini çekiyor.

SAĞLIK, 20 Kasım 2019 Çarşamba, 15:53
Bu helvayı yiyen kışın üşümüyor

Ordu'nun onlarca yöresel lezzetlerinden biri olan ve belirli bölgelerde üretimi yapılan cevizli helva, en çok tercih edilen lezzetler arasında yer alıyor. İçerisinde, çöven kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve şeker bulunan helva, özellikle yaz aylarında turistler tarafından tercih edilirken, kış aylarında da vatandaşlar tarafından bol bol tüketiliyor. Tamamlanması 3 gün süren helvada kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerektiğini, lezzetinin de buradan geldiğini belirtiyor.



"Odun ateşinde pişiyor"

Ordu'da cevizli helva üretimi ve satışını yapan Ekrem Kuvan, helvanın yapımının uzun bir süreçten geçtiğini belirtti. Helvaya kıvamını, çöven kökünün suyundan elde edilen köpüğün verdiğini, içerisinde bol miktarda ceviz olduğunu ifade eden Kuvan, "Odun ateşinde sadece közde yapıyoruz. Sonrasında bir hafta dinlendikten sonra satışa sunuyoruz" dedi.



"Kışın vücudu çok sıcak tutar"

Cevizli helvanın protein yönünden zengin bir ürün olduğunu ve bu sebeple insan vücudunu sıcak tuttuğunu, tüketenlerin kış aylarında daha az üşüdüğünü ifade eden Kuvan, "Sıcak tutar ve enerji verir, boğazları temizler. Perşembe ilçemize has bir helva. Büyük ustalarımız var ve bu işi devam ettiriyorlar. Özellikle bu helvadan ilk defa yiyenler çok beğeniyorlar. Kış aylarında daha çok tercih edildiği için yaz aylarında da turistlerimize çok veriyoruz. Sürekli de tercih ediliyor" şeklinde konuştu.



"Satışa sunulması 3 günde tamamlanıyor"

Cevizli helvanın yapımı ve dinlendirme süreci ile birlikte tezgahtaki yerini 3 gün sonra adlığını ifade eden Kuvan, "İlk olarak çöven kökünü bir ay dinlenmeye bırakıyoruz. Sonrasında köpük haline getiriyoruz. Yapım aşaması beş saat sürüyor ve iki gün de dinlendirmek gerekiyor. Yani satışa sunulması üç gün sürüyor diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

"Püf noktası kaliteli ceviz"

Helvada kullanılan cevizlerin acı olmaması gerektiğine dikkat çeken Kuvan, şu ifadelere yer verdi:
"Cevizin kalitelisi, yerli ceviz ve Niksar cevizi olmalı ve acı olmaması ve kaliteli olması gerekiyor. Bizim işimizde helva kadar ceviz de çok önemlidir. Bütün malzemelerin doğal olması gerekiyor, zaten lezzetini de buradan alıyor. Herkesin bunu tatması gerekir."

Helvayı yiyen memnun kalıyor

Ordu'nun belirli bölgelerinde satışı gerçekleşen cevizli helva yiyenlerin de beğenisini kazanıyor. Vatandaşlar, gerek kilo ile gerekse ayaküstü yemek için cevizli helva alarak, bu lezzeti beğendiklerini ve kış aylarında ısınmanın helva ile mümkün olduğunu belirtiyor.
 

EKONOMİ
Kritik ekonomi toplantısı sona erdi!
İstanbul'da önemli bir ekonomi toplantısı yapıldı. Bankalar Birliği ev sahipliğindeki toplantıda ...
DÜNYA
Dünya Ticaret Örgütü binasında yangın!
Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) binasında yangın çıktı.
GÜNCEL
Bakan Koca koronavirüste son durumu açıkladı! 'Sıkı tedbir' vurgusu...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüste son durumu açıkladı. Buna göre, son 24 saatte 1153 ki...
SPOR
Bursaspor'a Tahkim şoku!
Bursaspor'un geçtiğimiz gün TFF Tahkim Kurulu'na Süper Lig'in 24 takımlı olması yönündeki itirazı...
GÜNCEL
Akdeniz ısınıyor! Türkiye'den Yunanistan ve Mısır'a sert tepki
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yunanistan ile Mısır arasında bugün imzalanan sözde ...
KÜLTÜR-SANAT
Osmangazi Belediyesi'nin düzenlediği Tanpınar Edebiyat Yarışması sonuçlandı!
Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 19'uncusu düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışma...
Osmangazi'den çölyak hastalarına destek
67 sığınmacı yurt dışına çıkamadan yakalandı
Beyrut'ta felakete yol açan amonyum nitrat nedir?
Başkan Yılmaz: Yıldırım'da çocuklarımızın mutluluğu için çalışıyoruz

En Çok Okunan Haberler

Bursa'da restoranda çıkan kavgada 30 yaşında...

Bursa'da restoran çalışanları ile müşteriler arasınd...

Bursa'da acı ölüm! Serinlemek için girdiği d...

Bursa Mudanya'da serinlemek amacıyla girdiği de...

İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile 'Kovid-19 ted...

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine "Kovid-19 ted...

Bursa Valiliği'nden koronavirüs salgınına ka...

Bursa Valiliği, koronavirüs salgınının yayılımını ö...

Bursalı iş adamının feci sonu! Ölüm yaya yol...

Bursa bölgesinde birçok fırın sahibi olan İznik...

Altın rekor üstüne rekor kırdı! Fiyatlar ned...

Dolar/TL'deki yükselişe paralel olarak gram altın da...

İlçe diken üstünde... Bursa İnegöl'de korona...

Bursa'nın İnegöl ilçesinde normalleşme sürecinin ard...

Bursa'da annesini öldüren üniversite öğrenci...

Bursa'da annesini 50 yerinden bıçaklayarak öldüren ü...

Yazıklar olsun... Bursa'da 20 milyon liraya ...

Bursa'nın 20 milyon liraya mal olan İznik sahili bil...

Bursa'da silahlı kavga! Yaralılar var...

Bursa'da, bir restoranda meydana gelen kavgada, 2 ki...

Bursa'da psikolojik sorunları olan bir kadın...

Bursa'da psikolojik sorunları olan bir kadın 2. katt...

Bursa'da römorkun altına giren talihsiz adam...

Bursa'da motosikleti ile traktör römorkunun altına g...

Değdi mi? Bursa'da komşular arasındaki fatur...

Bursa'da ortak kullandıkları su faturası yüzünden çı...

Bursa'da sokak ortasında kadına darp! Banka ...

Bursa'da bir kadın, tartıştığı sevgilisi tarafından ...

Bursa'da 6 kardeş ve kuzeni kara kara düşünd...

Bursa'da sokağa çıkma yasağında evlerinin önüne çıka...