Hava Durumu

Bursa Ampute'nin kapısına kilit asılmıştı, şimdi süper oldu!

Bursa Ampute Spor Kulübü, 2013 Ağustos ayında kuruldu. Gazi ve engellilerin futbol oynadığı ligdeki ilk yılında alınan sonuçlar pek parlak değildi. Şubat ayında kapatılmış ve sezonu tamamlayamamıştı.  Ampute oyuncularının ricası sonrasında eski futbolculardan Faruk Kuzu'nun başkan olmasıyla birlikte takım yeniden sahalara döndü. Kapanmanın ardından Süper Lig'e çıkarken birçok zorlu engel de aşıldı.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2018 06:49
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2018 06:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa Ampute'nin kapısına kilit asılmıştı, şimdi süper oldu!

Cemal EKENTOK

Bursa'da vatani görevi yaparken bir uzuvlarını kaybeden, doğuştan eksiklikleri olan, geçirdikleri trafik kazaları sonrasında kendilerini 'evlerine hapseden' bireylerin spor yaparak hayatın içinde yer alması amacıyla kuruldu ampute futbol takımları.

Ampute futbolunu Türkiye'de birçok sporsever, İstanbul'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda mutlu sona ulaşan Milli Takım ile tanıdı. Bir de Beşiktaş'ın Vodafone Park'ta yapılan ve canlı yayınlanan final maçı bu branşın tanınırlığını artırdı.

Spor yazarı da olsak ampute futbolunun var olduğunu 'Geçen yıl öğrendim' dersem inanın yalan söylememiş olurum. Aile dostumuz Adnan Balaban ile eski futbolculardan Bursa Ampute Spor Kulübü Başkanı Faruk Kuzu'nun ricası sonrasında bu maçları kaçırmayan birkaç isimden biri oldum.

Başkan Faruk Kuzu, Bursa Ampute Spor Kulübü ve ampute futbol üzerine yaptığımız röportajda sorularımıza tüm içtenliğiyle cevap verdi.

Bursa'da ampute futbolu ne zaman vardı?

"Bursa, ampute futbol ile 2013 yılında, yani 5 yıl önce tanıştı. Ancak sezona başlanmış, kötü sonuçlardan sonra şubat ayında ise mevcut yönetim kapatılması yönünde karar almış. Yani kapısına kilit asılmış. Takımda oynayan futbolcuların gelip rica etmesiyle kolları sıvadım. Eski futbolcu arkadaşlarımla birlikte yeni yöneticiler buldum. Sonrasında ise Bursa Gücü Ampute Takımı'nın 2014 yılında tek liste ile başkanı seçildim. 2014-2015 Sezonu'nda 1. Lig'de grubumuzdaki ilk maçımızı ise bir sezon önce Süper Lig'den düşen Antalyaspor ile yaptık ve rakibimizi 3-1 yenerken takımımız ise Bursa'daki ilk galibiyetini almış oldu. Böylece başkanlığımın ilk yılında ve Bursa'da ilk galibiyetimizi almak beni gururlandırdı."

Bir ara lig oynanırken Bursaspor'un ilgili olduğu söylenmişti. Bu konuda neler söylersiniz?

"O dönemin başkanı Recep Bölükbaşı, Ampute Takımımızı Bursaspor bünyesi içerisine almak istemişti. Gerçekleşse Türkiye'de ilk olacaktı. Ancak yönetim kurulunda yapılan oylamada karar olumsuz olmuş. Ardından Süper Lig'de yer alan Osmanlıspor kulübü kurdu. Ardından biz ilk yılımızda grupta İzmirspor, Pendik ve Şehit Kamil takımlarıyla yarış içerisine girdik ve 1 gol averajı ile play-off grubuna kalamadık. Şehit Kamil bizi 1 gol ile  geçerken, bizim gruptan çıkan üç takım ise Süper Lig'e yükseldi."

Zorlu deplasmanlar var. Maliyetleri nasıl çözebiliyorsunuz? İlk yılınızda bu olay nasıldı?

"Ben ve arkadaşlarım, Batman, Gaziantep, Malatya, Trabzon, İstanbul ve İzmir deplasmanları vardı bu kadar külfetli olacağını tahmin etmemiştik. Ancak yönetici arkadaşlarımızla birlikte üstesinden gelmeyi başardık."

İkinci yıl iyi bir deneyim olmuş. Oyuncu kaynağını nasıl çözebildiniz?

"Bursa Gücü Ampute Spor Kulübü olarak deneyim kazanmıştık. Bursalılara yönelmek istedik. Gazi ve engellilere yöneldik. Ama sorunlar yaşadık. Bunların da üstesinden gelmeyi başardık. Burada amaç, biz engellileri sosyalleştirip rehabilite etmekti. Bunun için Büyükşehir ve ilçe belediyelerinden yardım istedik. Tesis istedik. Ama Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü dâhil hiç kimseden yardım göremedik."

Ampute futbolu farklı. Tesis ve lokal için girişimler oldu mu? "Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'den, Mihraplı Park Tesisleri içerisindeki futbol sahasını ve lokali teslim etmesini bekledik. Ama maalesef gerçekleşmedi. Ama burada 2 saat antrenman yaptık ve maçlarımızı burada oynadık. Alinur Aktaş gelene kadar biz sadece burayı kullandık. Şimdi ise saha bize tahsis edildi. Aktaş'ın kulübümüze verdiği destek bizleri mutlu etti. Saha artık Bursa Gücü Ampute'nin oldu. Böylece tesisin yapılma amacına da uyulmuş oldu. Sosyal olarak sporcuların aile ve çocuklarıyla kullanabilecekleri, rehabilite olacakları lokale ihtiyacımız var. Buradaki lokal kiraya verilmiş. Bize tahsis edilmesi mutluluğumuzu daha da artıracaktır."

Bu sezon şampiyonluk geldi. Yeni sezonda kapanacak kulüp Süper Lig'e yükseldi. Neler hissediyorsunuz?

"Yönetici arkadaşlarımızla kenetlendik ve sezon başında hedefimizi üst lig olarak belirledik. Bursalı arkadaşlarla şampiyon olmak istedik ama olmadı. Takviyeler yaptık. Gana'dan, Nijerya'dan oyuncular aldık. Türk oyuncularla takviyeler yaptık. Gazilerimiz Muzaffer Uçaner, Erhan Karasu, Murat Ekrem Çelik'in yanı sıra bizi hedefe taşıyacak transferler de yaptık. En büyük fedakârlığı ise yönetim kurulu olarak yaptık.16. hafta sonrasında Bursa tarihinde ilk kez Ampute Süper Ligi'ne çıkmış oldu. Şimdi zorlu bir ligde yer alacağız. Bunun için Bursalı sanayici, iş adamlarına sesleniyorum. Gazi ve engellilerden oluşan takımımıza maddi ve manevi desteklerini bekliyoruz. Türkiye ampute liglerinde 10 Süper, 17 1. Lig olmak üzere toplam 27 kulüp bulunuyor. Bu kulüplerin 23'ü belediyelerin sponsorluklarıyla gidiyor. Her türlü desteği belediyeler veriyor, ancak yönetimleri görevleri sürdürüyor. Mesela Pendik Belediyesi 500 bin TL bütçe, tesis lokal, Gaziantep Şehit Kamil Belediyesi 800 bin TL bütçe, tesis lokal yaptı. Kayseri'de Malatya'da bütün belediyeler destek veriyor."

İlk kez yer alacağınız Süper Lig'de hedefiniz nedir?

"Rakiplerimiz Pendik Belediye, Şehit Kamil, Yeditepe, İSOS, Malatya, İzmir, Malatya, Şahinbey olacak. Tabii ki Süper Lig'deki ilk yılımızda kalıcı olmayı hedefliyoruz. En önemli hedefimiz ise Bursa'daki tüm engelli bireylere spor yaptırmak. Kuruluşumuzdan bu yana desteğini esirgemeyen Büyükşehir, Osmangazi ve Nilüfer belediyelerine çok teşekkür ediyorum. GSİM'e, BASKFD Başkanı Osman Kılıç'a, eski başkan Cemal Vardar'a kulübüm adına çok teşekkür ediyorum. Tabii ki gazi ve engellileri sosyalleştirip, rehabilite etmek için Bursa ile el ele vermeliyiz. Devletin gazilerimize sahip çıkacağına inanıyoruz. El ele verip Bursa'nın yüz akı olmak istiyoruz."

Son olarak neler söylemek istersiniz?

"Amputede, görme engellilerde, işitme engellilerde, yüzme, atletizm, halter gibi birçok branşta Türkiye şampiyonlukları kazandık. Tüm rekorları altüst ettik. Bugüne kadar kırılmayan rekorları kırdık. Büşra Gör kızımız karatede Dünya şampiyonu oldu. Tabancada Aysel Ozgan dünya çapında ses getirdi. Bedensel Engelliler İl Temsilcisi olarak tüm sporcularımızla gurur duyuyorum."

Sayın Kuzu verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.