Hava Durumu

Bursa'da 24 okulla ilgili alınan yıkım kararına tepki: '5 yıl neden bekletildi?'

Bursa Valiliği, 'deprem tahkik raporları'na dayandırılarak il genelinde 24 okul binasının yıkılmasına karar verildiğini duyurdu. Eğitim sendikalarının temsilcileri, söz konusu raporların 2015 yılına ait olduğunu belirterek kent eğitiminde yeni bir kaosa neden olacak kararın geç alındığını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2020 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2020 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da 24 okulla ilgili alınan yıkım kararına tepki: '5 yıl neden bekletildi?'

N. Nuri YAVUZ

Valilik'ten 31 Ocak cuma günü resmi mesai saatlerinin bitiminden sonra yapılan açıklamada 24 okulun yıkım kararı şu ifadelerle duyuruldu:

"Türkiye, depremselliği yüksek olan bir bölgede bulunmaktadır. Bizlerin önceliği geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlığı ve can güvenliğidir. Öğrencilerimizin güvenli ortamlarda en sağlıklı bir şekilde eğitimlerine devam etmeleri bizim olmazsa olmazımızdır."

Deprem tahkik raporları

"Milli Eğitim Bakanlığı, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından eğitim binalarımızda yapılan kontroller ve değerlendirmeler neticesinde "deprem tahkik raporları" sonucuna göre deprem olması halinde risk taşıyabileceği değerlendirilen binaların yıkılması yönünde karar alınmıştır. Bu kararın, öğrencilerimizin sağlıklı bir ortamda eğitimlerine devam edebilmesi adına alınmış olup; Bu kapsamda 24 eğitim binamız hakkında yıkım kararı alınmıştır. Yıkım kararı alınan eğitim binalarından dokuzu (9) aynı bahçedeki sağlam olan diğer blokta, bunun dışındaki 15 okulumuzda ise, öğrencilerimiz kayıt bölgesindeki en yakın okulda eğitimlerine devam edecektir."

Tüm tedbirler alındı!

"03 Şubat 2020 Pazartesi günü başlayacak ikinci yarıyılda eğitim öğretimin aksamaması için İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince planlama yapılmış ve tüm tedbirler alınmış olup, Pazartesi (03.02.2020) ilgili okullardaki idarecilerimiz öğrencilerimize gerekli yönlendirmeyi yapacaklardır. Yıkım kararı alınan eğitim binalarının en kısa sürede yıkılarak yeniden yapımı için tüm çalışmalar başlatılmıştır."

---

Yıkım kararı alınan okullar:

1-GEMLİK ATATÜRK İLKOKULU - B Blok A Bloğa taşınarak eğitim yapılacak.

2-GEMLİK ZÜBEYDE HANIM ANAOKULU - Okul Binası Cumhuriyet İlkokulu ve Halitpaşa İHO'na taşınarak eğitim yapılacak.

3- KARACABEY CUMHURİYET İLKOKULU  - A ve B Blok C Blokta ve Adnan Menderes Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

4 -KARACABEY 14 EYLÜL ORTAOKULU -  A Blok B Bloğa taşınarak ikili eğitim yapacak.

5-KESTEL MUSA FIRAT COŞKUN ORTAOKULU -  B Blok A Bloğa taşınarak İkili eğitim yapacak.

6-MUDANYA ŞÜKRÜ ÇAVUŞ SAİT EROĞLU İLKOKULU -  B Blok A Bloğa taşınarak ikili eğitim yapacak.

7-MUSTAFAKEMALPAŞA YALINTAŞ ORTAOKULU - B Blok A Bloğa taşınarak İkili eğitim yapacak.

8-NİLÜFER NEDİM ÖZTAN İLKOKULU - Okul Binası NOSAB İlkokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

9-ORHANGAZİ ERENLER M.T.A.L. - Okul Binası Mehmet Akif Ersoy Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

10-ORHANGAZİ ATATÜRK İLKOKULU -  B Blok A Bloğa taşınarak ikili eğitim yapacak.

11-ORHANGAZİ SÖLÖZ ORTAOKULU - Okul Binası Gürleler İlkokuluna taşınacak.

12-OSMANGAZİ HÜRRİYET ANADOLU LİSESİ - B Blok Okulun A Bloğunda ikili eğitim yapılacak.

13-OSMANGAZİ HÜMA HATUN MTAL - Okul Binası Bahadır Aydın Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

14-OSMANGAZİ MERİNOS İLKOKULU -  Okul Binası Atatürk Anadolu Lisesinin B Bloğuna taşınarak İkili eğitim yapacak.

15-OSMANGAZİ SÖNMEZ İLKOKULU - Okul Binası Şehit Doğan Sevinç Ortaokuluna taşınarak ikili eğitime geçecek.

16-OSMANGAZİ SÖNMEZ İMAM HATİP ORTAOKULU -  Okul Binası Kamil Sarıaydın İlkokuluna taşınarak ikili eğitime geçecek.

17-OSMANGAZİ YUNUSELİ HACI NACİYE KANALİÇİ İLKOKULU -  Okul Binası 23 Nisan Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

18-OSMANGAZİ MİTHATPAŞA İLKOKULU -  Okul Binası Süleyman Çelebi Anadolu Lisesine taşınarak ikili eğitim yapacak.

19-OSMANGAZİ BAŞARAN İLKOKULU -  Okul Binası Kırcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine taşınarak ikili eğitim yapacak.

20-YENİŞEHİR AKÇEŞME İLKOKULU -  Okul Binası TOKİ Orhangazi Ortaokuluna taşınarak İkili eğitime geçecek.

21-YILDIRIM ÇELEBİ MEHMET ANADOLU LİSESİ -  A-B ve C Blok Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesine taşınarak ikili eğitim yapacak.

22-YILDIRIM NAMAZGÂH İHSAN DİKMEN İLKOKULU - Okul Binası Emir Buhari Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

23-YILDIRIM AHMET HAMDİ TANPINAR İLKOKULU -  B Blok Ali Rıza Bey İmam Hatip Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

24-YILDIRIM ŞERİF ARTIŞ İLKOKULU -  B Blok A Bloğa taşınarak İkili eğitim yapacak.

BU BİNALAR YILLARDIR ÇÜRÜK!

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, söz konusu karara ilişkin açıklama yayınladı. 

"Bu kararla yeni bir kaosun daha kapısı aralanmış oldu. 2019-2020 eğitim öğretim yılı ikinci dönemine başlarken on binlerce öğrenciyi mağdur edecek bu karar, Bursa'nın kanayan yarası derslik yetersizliği sorununu daha da derinleştirecektir" ifadeleriyle başlayan açıklamasına Başkan Özkan Rona, şöyle devam etti: "Alınan yıkım kararlarına gerekçe olarak gösterilen 'deprem tahkik raporları' 2015 yılında yapılmış olmasına karşın, 2017 Eylül ayında 13 okulun yıkım kararı verilmiş, bugün ise 24 okulun daha yıkım kararı verildiği açıklanmıştır. 2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan çalışma sonucunda Bursa'da 150 okul için deprem tahkik raporu hazırlanmıştı. Bu okullardan bir kısmının depreme karşı dayanıksız olduğunu 2017'de açıklamış olmalarına rağmen, dün yıkım kararı açıklanan 24 okulda 3 yıl boyunca eğitim verilmeye devam edilmiştir. Bu da demektir ki Bursa Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü 3 yıl boyunca depreme dayanıksız bu binalarda on binlerce öğrenci ve binlerce öğretmenin bulunmasına seyirci kalmışlardır. Örneğin; 2017'de Hacı Naciye Kanalıcı Ortaokulu'nun A ve B blokları yıkılmış, öğrencilerin bir kısmı C Blokta eğitim görmeye devam etmişti. Ancak açıklanan son kararda bu okulun C bloğunun da depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıkılacağı belirtilmiştir. Bu durum bile öğrencilerin yıllardır çürük binalarda eğitim görmeye terk edildiğini göstermeye yeterli bir örnektir."

RAPORLARI AÇIKLAYIN!

"2015'de Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma ile riskli görülerek bakanlığa bildirilen ve bakanlık tarafından incelemesi yaptırılarak 'deprem tahkik raporu' hazırlanan 150 okulun 13'ünün 2017 yılında, 24'ünün 2020 yılında yıkım kararının açıklanmış olması geriye kalan 113 okul hakkında şüphelerimizi derinleştirmektedir. Bursa Valiliği en kısa sürede geriye kalan okulların deprem tahkik raporlarını kamuoyuna açıklamalı, yüzbinlerce öğrencimizin ve binlerce öğretmenimizin bulunacağı okul binalarının depreme karşı dayanıksız olmadığı konusunda eğitimin tüm paydaşlarına güvence vermelidir.  Aksi halde yıkım kararı verilen okul sayısını toplamda 37 kabul edip 113 okulun daha çürük olduğuna dair şüpheyi taşımaya devam edeceğiz."

EĞİTİM POLİTİKALARI İFLAS ETTİ

"24 okul binasının yıkım kararı alınması sonucunda 36 okulumuz daha tam gün eğitimden ikili eğitime geçiş yapacak, bu durumda 28 bin 760 öğrencimiz doğrudan mağduriyet yaşayacak, bu öğrencilerin 10 bin 893'ü başka bir okul binasında göçebe eğitime terk edilecektir. Bu kararla yıkılacak derslik sayısı da 400'ün üzerindedir. Derslik ve bina ihtiyacı konusunda Türkiye'nin en mağdur 6. Kenti olan Bursa'nın bu kararla mağduriyeti bir kat daha artacaktır. Bursa Valiliği tarafından yapılan açıklamada 'yıkım kararı alınan eğitim binalarının en kısa sürede yıkılarak yeniden yapımı için tüm çalışmalar başlatılmıştır' denilse de 2017 yılında yıkılan okul binalarının bugün itibariyle yenilerinin yapılmadığı gerçeği gün gibi ortadayken, göçebe eğitimin Bursalı öğrenciler için kader haline geleceği açıktır. Ortaya çıkan bu durum Bursa'da eğitim yönetimi ve planlama politikalarının iflas ettiği gerçeğini bir kez daha ortaya koymuştur."

RAPORLAR AÇIKLANMALI!

Türk Eğitim-Sen Bursa 2 No'lu Şube Başkanı Fatih Gümüş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Kararın, okulların açılmasına 2 gün kala, hafta sonuna doğru mesai bitiminden çok sonra açıklanması düşündürücüdür. Yıkılacak okul ile öğrencileri misafir edecek okul müdürlerinin bu gelişmeden son dakika haberi oldu. Pazartesi gününe kadar bu okullar nasıl hazırlanacak?"

"Kararda asıl dikkat edilmesi gereken deprem tahkik raporlarıdır. Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı'nın bu raporları 2015 yılında Bursa'daki 150 için hazırlandığı biliniyor. Eylül 2017'de bu raporlar doğrultusunda 13 okulun yıkım kararı verilmişti. Aradan geçen onca süre sonrası şimdi de 24 okul için yıkım kararı açıklanıyor. Bu rapor neden kamuoyuyla paylaşılmıyor ve sır gibi saklanıyor? Öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin yaşadığı tedirginliğin giderilmesi için söz konusu raporların açıklanması gerekir. Geriye kalan okullarda bir risk olup olmadığını Bursa kamuoyu bilmelidir. Yani yıkılacak bu 24 okul binasının ardından 'artık Bursa'da deprem riski arz eden başka okul yoktur!' diyebilecek miyiz? Kaldı ki hem eğitim camiası hem de kent kamuoyunca risk arz ettiği bilinen okul binalarının da bu listede olmadığı görülüyor. Bu 24 okul neye göre belirlendi? Aciliyete göre mi yoksa başka bir yöntem mi izlendi? Ayrıca bu okullarda risk varsa neden bu zamana kadar öğrencilerin o binalarda eğitim görmesine müsaade edildi? Yıkım kararı alınan okulların yenisi için planlama yapıldı ve bütçe ayrıldı mı? Aynı yerlerde mi yoksa başka noktalarda mı inşa edilecek? Yapımları ne kadar sürecek? Bu konuların aydınlatılması gerekiyor. Eylül 2017'de yıkım kararı alınan 13 okulun bazıları yıkıldı fakat kaynak yetersizliğinden yapılamadı, bazılarının yıkımı dahi yarıda kaldı. Bu okulların akıbeti de böyle mi olacak?"

GÖÇEBE EĞİTİM

"Öte yandan derslik ihtiyacının en fazla hissedildiği illerin başında gelen Bursa'da bu kararla adeta göçebe eğitim sistemi bir uygulama haline gelecek. Tabi ki çocukların deprem tehdidi altındaki binalarda can güvenliğinden yoksun okumasını istemiyoruz. Ama öğrencileri ve aileleri mağdur etmeyecek bir plan hazırlandı mı? Ailelere servis desteği sağlanacak mı? 1. ve 2. sınıf öğrencileri nasıl taşınacak? Tekli eğitimi konuşurken, kendi yoğunluğuyla baş edemeyen okullara ekstra yük binecek ikili eğitim bile yetersiz kalacak."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.