Hava Durumu

Bursa'da asansörler kırmızı alarm veriyor!

Bursa'daki okullarda kullanılan asansörler tehlike saçıyor. Okullarda bulunan 423 asansörden 188'inin kırmızı etiket aldığı, 158'inin ise periyodik kontrollerinin hiç yapılmadığı ortaya çıktı. Kapalı tutulan asansörler nedeniyle engelli öğrenciler sorun yaşarken eğitimciler duruma tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2018 08:13
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2018 08:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da asansörler kırmızı alarm veriyor!

-Turgay AKBULUT-

Binalarda yük ve insan taşıyan asansörler yaşamımızın adeta bir parçası haline geldi. Özellikle son yıllarda yapılan hemen hemen tüm özel ve kamu binalarında bulunan asansörler hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Ancak, hayatımızı kolaylaştıran bu makineler gerekli bakım ve kontrol işlemleri yapılmadığı takdirde birer ölüm kabinine dönebiliyor. Bu nedenle asansörlerin bakım, kontrol ve denetimlerinin düzenli şekilde yapılması, kullanıma uygun bulunmayan asansörlerin mühürlenerek kapatılması hayati önem taşıyor.

HAYATİ RİSK VAR!

Bursa'daki okul ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı kurumlarda da 423 adet asansör bulunmakta. Peki her gün yüzbinlerce çocuğun eğitim gördüğü bu okullardaki asansörler ne kadar güvenli? 2017 yılında 423 asansörden 265'nin periyodik kontrolü yapıldı. Bunlardan 188'ine kırmızı etiket (can ve mal güvenliği için yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği güvensiz asansör), 1'ine sarı etiket (can ve mal güvenliği için kusurlu seviyede risk oluşturan asansör) , 10'nuna mavi etiket (can ve mal güvenliğiniz için hafif kusurlu seviyede risk oluşturan asansör) ve 66'sına ise yeşil etiket (can ve mal güvenliği için hiçbir risk taşımayan uygun asansör) verildi.

Periyodik kontrolleri yapılmadığı için güvenlik durumu bilinmeyen 158 asansör bulunuyor. Çok sayıda asansörde ise ruhsat bulunmuyor. Kırmızı etiket alan 188 ve kontrolleri yapılmayan 346 asansör 'ölüm kabinleri' olarak okullarda hizmet vermeye devam ediyor. Bir başka deyişle her gün yüzbinlerce öğrenci ölüm ve yaralanma riskiyle iç içe yaşıyor. Asansörlerin kapalı olması ile ilgili en büyük sorunu ise engelli öğrenciler yaşıyor. Dersliklere erişimde problem yaşayan engelli öğrenciler için çözüm ise onların sınıflarını giriş katlara indirmekte bulunulmuş.

FİRMALAR İLGİLENMİYOR

Okullarda kullanılan asansörlerle ilgili sorunlar ihale aşamasından başlayıp, üretim, montaj ve teslimat sürecinde de devam ediyor. Bursa Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve hayırsever iş adamları tarafından yaptırılan asansörler mevzuata uygun şekilde teslim alınmıyor. Yüklenici firmalar asansörleri yeşil etiket almadan okullara teslim ederken, yeni birçok firma yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmiyor. Okullara teslim edilen asansörlerinin bir kısmı hiç çalışmıyor, bir kısmında montajdan dolayı eksiklikler bulunuyor. Yine üretici firmalar tarafından okullardan gelen şikâyetlerle ilgilenmiyor, garanti kapsamında olan asansörlerle ilgili hizmetleri bile yeterince yerine getirmiyor. 

ENGELLİ ÖĞRENCİLER

Okullardaki asansörlerin tehlike saçması ve kapalı tutulmasıyla ilgili eğitimcilerden de tepki var. Okullardaki asansörlerin bulunma amacının engelli öğrenciler olduğunu belirten Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, "Asansörlerin bakım maliyetleri çok yüksek. Okulların kendine ait bütçeleri yok. Bu maliyetleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü karşılamalı. Bunun için de illa ki özel firmalardan hizmet alınması gerekmiyor. Birçok teknik lise var. Buralarda asansörlerle ilgili her türlü işlemi yapma yeterliliğine sahip öğretmen ve öğrenciler var. Bu yolla düşük maliyetli çözümler üretilebilir. Aksi durumda öğrencilerimiz hayati tehlikelerle yaşamaya devam eder. Engelli öğrencilerimiz ise sınıflarından çıkamaz hale gelir. Şuan asansörler çalışmadığı için engelli öğrencilerin bulunduğu sınıflar okulların giriş katına alınıyor. Ancak bu defa da giriş katında olması gereken birinci sınıf öğrencileri ikinci katlardaki sınıflarda eğitim görüyor. Bu da doğru değil" dedi.

'KÜP KIRILMADAN...'

Okullardaki asansörlerin riskli olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını vurgulayan Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu ise, "Öncelikle böyle hayati bir konuyu gündeme getirdiği için YeniDönem'e çok teşekkür ediyorum. Milli Eğitime bağlı okullarda yüzlerce eksik var. Asansörlerde bu eksiklerden bir tanesi. Yetkililerden acı bir olay yaşanmadan bu sorunu çözüme kavuşturmalarını bekliyoruz. Küp kırılmadan önlem alınmalı. Kötü bir olay yaşandıktan sonra ne yapsanız boş... Kapalı asansörlerle ilgili de asıl mağdur engelli öğrencilerimizdir. Dersliklere ulaşımda büyük sıkıntı yaşıyorlar. Teneffüsler zaten 5 dakika. Engelli bir öğrenci asansör olmadan bu 5 dakika içinde ne yapabilir ki? Umarım en kısa sürede gerekli adımlar atılır ve binlerce öğrenci ve onların velileri de rahat bir nefes alır" dedi.

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.