Hava Durumu

Bursa'da belediyenin daire başkanlığına atanan Numan Şeker'e kırmızı kart!

Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi İbrahim Bulut, Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı'na atanan Memur-Sen Bursa eski il temsilcisi Numan Şeker'in yeni görevinde sendikal ayrımcılık yaptığını belirterek istifasını istedi. Kamu-Sen üyeleri, Şeker'e kırmızı kart gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2019 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2019 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da belediyenin daire başkanlığına atanan Numan Şeker'e kırmızı kart!

N. Nuri YAVUZ

Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi İbrahim Bulut ve sendika üyeleri, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Büyükşehir Belediyesi'nde sendikal kayırmaya yönelik basın açıklaması düzenledi. İbrahim Bulut'un açıklamasında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a 'sarı kart', Numan Şeker'e ise 'kırmızı kart' gösterme eylemi yapıldı.

Bulut, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Memleketi yönetenlerin ısrarla birlik ve beraberlik vurgusu yapmalarına rağmen, kamuda halen ayrımcılık, baskı, adam kayırmacılık ve liyakati esas almayan uygulamaların devam ettiğini görüyoruz. Belirli bir zümrenin menfaatine olan ve kamuya hiçbir fayda sağlamayan bu politik tavrın, Türkiye'de nelere neden olduğunu çok acı tecrübeler yaşayarak gördük. Akılcılıktan ve Türkiye'nin menfaatlerinden uzak bu tavırda ısrarcı olanlar; kamuda birlik ve beraberliği yok ediyorlar. Bu işlerin bilerek yapılması tam anlamıyla ihanettir. Kamuda bu ihanete bir son verilmesi gerekir. Türkiye Kamu-Sen olarak defalarca konuyu dile getirmemize rağmen birkaç cılız örnek dışında bir düzelme ve tavır değişikliği göremedik. Siyasetten beklentimiz kamudaki ayrımcılığa, adam kayırmacılığına son verilmesidir."

ADAM KAYIRMACILIĞI

"Mademki bu trende hepimiz varız, hepimiz bu devletin çalışanıyız; Öyleyse eşitlik ve liyakat ilkelerine göre kamu dizayn edilmelidir" diyen Bulut, "Lakin bugün gelinen noktada yaşadığımız olaylar ve devam eden uygulamalar da göstermiştir ki; beklentilerimiz tüm iyi niyetimize rağmen karşılıksız kalmaya devam etmektedir. Kamuda adam kayırmacılığın hangi boyutlara ulaştığını anlatmak adına sizlere aktaracağımız tek bir hadise bile durumun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır" diye konuştu.  

SENDİKAL TAVIR

Bulut, "Kısa bir süre önce Türkiye Kamu-Sen üyesi olan sendika temsilcisi arkadaşımızın eşi, Bursa Büyükşehir Belediyesi uhdesindeki şirketlere iş müracaatında bulundu. Görevli arkadaşlar üyemiz ve eşini, Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına yönlendiriyor. Oradaki görevli personel, müracaat belgelerini teslim aldığı sırada arkadaşımızın kamu çalışanı olduğunu öğrenince sendika üyesi olup olmadığını soruyor. Arkadaşımız Türkiye Kamu-Sen üyesi olduğunu ifade edince de görevlinin tavrı birden değişiyor. 'O zaman kusura bakmayın. İnsan Kaynakları Daire Başkanımız Memur-Sen üyesi olmayan müracaatlara sıcak bakmıyor' diyen görevli arkadaşımızın eşine belgelerini iade ediyor. Aynı görevli, sendikamız üyesi ile iş arayan eşini odadan uğurlarken 'Eğer sendikanızı değiştirirseniz konuyu tekrar görüşebiliriz' diyor. Bu nezaketsizlik bununla da sınırlı kalmadı. Hızını alamayan bu ekip, hiç utanmadan ve sıkılmadan bir gün sonra arkadaşımızın mesai yaptığı kamu kurumundaki masasına zarf içerisinde Memur-Sen üyelik formu ile Türkiye Kamu-Sen den istifa formu bıraktırdı" dedi.

DİKKAT ÇEKEN SORULAR

Verdiği örnek sonrası yetkililere bir takım sorular yönelten Bulut, Şöyle devam etti: "Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve belediyelere bağlı iştiraklere iş müracaatında bulunmak veya çalışmak için illa ki malum sendikaya üye mi olmak gerekiyor?  Bu belediyelerde tüm Bursa halkının hakkı yok mudur?  Bursa'da belediye ve iştiraklerinde kimlerin çalışacağına malum sendikanın yetkililerimi karar veriyor?"

ŞEKER İSTİFA ETMELİ

Bulut, "Bugün Büyükşehir Belediyesinde hali hazırda İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı olan muhterem evveliyatında yıllarca malum sendikanın il temsilciliğini yapmış, o dönemde Türkiye Kamu-Sen üyelerine karşı takındığı hasmane tavır ile ön plana çıkmıştır. Biz kendisinin sendikadaki görevinin bittiğini düşünürken, meğer o makamdan aldığı güçle sendikacılığı farklı bir boyuta taşımış. Türkiye Kamu-Sen olarak böyle bir durumu kabullenmemiz mümkün değildir. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanını bu konuda göreve, İnsan Kaynakları Daire Başkanı Numan Şeker'i de derhal istifaya davet ediyoruz" dedi.

AİDAT HAKSIZLIĞI

Bulut, "Adam kayırmacılıkta ustalaşan bu zihniyetin, eşitlik ve hukuk ilkelerini de nasıl ayaklar altına aldığını anlatmakta yarar var. Hatırlanacağı üzere kısa adı Türk Yerel Hizmet-Sen olan Türkiye Yerel Yönetim Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası tarafından; 25 Ağustos 2017 tarih ve 30165 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmesi'nin Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme başlıklı 4. bölümünün 1. maddesinin 2. Fıkrası"nda yer alan bir hükmün iptali için yargı başvurusu yapılmıştı. Çünkü sözleşmenin ilgili fıkrasında yer alan 'Sosyal denge sözleşmesini imzalayan sendikanın üyesi olmayan kamu görevlilerinden aynı ünvanlı personelden alınacak aidatın iki katına kadar taraf sendika sosyal denge sözleşmesi aidatı alabilir. Bu aidatı ödeyen kamu görevlileri, söz konusu sözleşmeden aynı usul ve esaslar dahilinde yararlanır' şeklinde hukuka aykırı bir bölüme yer verilmişti. Bu hükmün iptali istemiyle yapılan başvuruyu nihai olarak görüşen Danıştay 11. Dairesi, konfederasyonumuzun üyesi olan Türk Yerel Hizmet-Sen'in lehine yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu karar ilgili yerel yönetimlere tebliğ edilmesine ve tarafımızdan yapılan müracaat ve uyarılara rağmen ne yazık ki hala uygulamaya konulmadı" şeklinde konuştu.

AKTAŞ'A ÇAĞRI

"Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a da bir sorumuz var" diyen Bulut, "Bu ve benzeri birçok konu hakkında defalarca randevu talep etmiş olmamıza rağmen işlerinizin ve programınızın yoğunluğu gerekçe gösterilerek randevu taleplerimize olumlu bir dönüş alamadık. Yoksa malum sendika sizi de mi tehdit ediyor? Ya da siz de onlar gibi düşünüp olan bitene göz mü yumuyorsunuz? Sayın Aktaş'a buradan sesleniyoruz: Tez elden bu yanlıştan dönün ve yargı kararını bir an önce uygulamaya koyun. Aksi takdirde bu suça siz de ortaklık etmiş, söz konusu sendikanın zihniyetini benimsemiş olursunuz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.