Hava Durumu

Bursa'da bir garip durum: Futbol var saha yok!

Bursa amatör futboluna tam 60 yıldır hizmet veren bir kulüp Tirilyespor. tesis konusunda gariban kaldı. Seçimde oy vermek için giden ve bir anda kendisini kulübün başkanı olarak bulan Murat Kara, siyasilerin verdikleri sözü bir an önce yerine getirip, sahalarını yapmalarını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2018 06:32
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2018 06:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da bir garip durum: Futbol var saha yok!

Cemal EKENTOK

Bugün imkânsızlıklar içerisinde, kısıtlı bir bütçe ile Bursa amatör futboluna tam 60 yıldır aralıksız olarak hizmet veren bir spor kulübü olan Tirilyespor'un Başkanı Murat Kara ile söyleşi gerçekleştirdik. 29 Mayıs 1958 yılında kurulan sarı yeşilli ekip halen Bursa 1.Amatör Küme'de mücadele ediyor.

60 yıldır Bursa amatör futboluna hizmet veren, Türk futboluna ve profesyonel liglerine İsmail Emil, Çanakkalespor'da oynayan Şerafettin gibi oyuncular sunan Tirilyespor'un en büyük sorunu sahasının olmaması. Tam 10 yıldır, antrenman yapacak, maçlarını oynayacak sahaları olmaması nedeniyle göçebe bir yaşam sürüyor.

Tirilye'den Marmara Denizi'ne dökülen Çamaşır Deresi kenarındaki düzlük alana kurulmuş ilçe stadı. Bu saha ise yıllar öncesinde Mudanya Belediyesi tarafından yapılmış. Dağın eteğinde olması nedeniyle zemin doğal çimmiş. Hâlâ üç basamaklı olsa da tribünleri aradan geçen 60 yıla karşın sapasağlam duruyor.

Hani atalarımız derler ya 'Bir dokun bin ah işit' diye... Aynı Tirilyespor Başkanı Murat Kara da öyle biri. Tirilyespor'un dünü ve bugününü, Başkan Murat Kara ile konuştuk.

Nasıl başkan seçildiniz?

"Babam da Tirilyespor yönetiminde yer almıştı. Tirilyeli olarak ben de kulübün üyesiydim. Altı yıl önce seçim var diyerek arkadaşlarla birlikte oy kullanmak için gittik. Üyelerden kimse yoktu. Muhtar bana 'Başkan sen ol, kulübü yaşatalım' deyince tek şart olarak muhtara 'Sen de yönetimde olursan' dedim. O da kabul etti. İki dönemdir başkanlık yapıyorum. Muhtar Süleyman Alkız 2. Başkan. Yönetimde Murat Ertan, Bülent Üzmez, Ali Kocaman var. Hepsi Tirilyeli. En güzel olan bu. Hepimiz burada doğduk."

Tirilye sahası son yıllarda niçin kullanılmıyor?

"Gerçekten Tirilyespor olarak en büyük sorunumuz bu. Sahamızın yanından geçen Çamaşır Deresi var. Buranın ıslah edilmesi gerekiyordu. BUSKİ'ye müracaat ettik. Hiçbir işlem yapılmadı. Sonrasında Mudanya Belediyesi burası için bir istinat duvarı yaptı. Tam 10 yıldır sahamız atıl durumda kaldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü 'Burayı kime sorup yaptırdınız?' diyerek çalışmaları durdurdu. O günden bu güne maalesef biz göçebe durumuna düştük. En ilginç olan, bu sahada en son forma giyen futbolculardan birisi de benim."

Sahanız açık olduğu yıllarda takım sayınız kaçtı?

"O yılları hâlâ özlemle anıyoruz. İlçemizde genç nüfus oldukça fazla. İlkokulumuz var. Ama sahamız maalesef yok. Okulun parke taşlı alanında gençler spor yapıyor. Benim oynadığım zamanlarda ise Tirilyespor'un tam üç takımı vardı ve liglerde mücadele ediyordu. Ben o genç takımdan yetişip A takıma yükseldim. Sahamız açıkken o yıllarda Sönmez Filament bile buraya gelip oynadı. Milli futbolcumuz Emre Aşık bile bu sahada ter dökmüştü."

Sahanız için girişimleriniz oldu mu?

"Tirilye'de her şey var. Tarih, deniz ne ararsanız. Ama maalesef bir tek sahamız yok. Böyle olunca biz yeni nesle spor yaptıramıyoruz. Onlar cep telefonları veya bilgisayar başlarında zamanlarını geçiriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile görüşmüş ve saha yapılması için söz almıştık. Hatta haberler gazetelerde de yer almıştı. Ama Tirilye yerine nüfusu bizden çok ama çok az olan Dereköy'e halı saha, kulüp lokali, gelir getirecek birçok tesis yapıldı, bize yapılmadı. Yapılsın diye umutla bekliyoruz."

Maçlarınızı sürekli deplasmanda oynamak zor olmuyor mu?

"Maalesef kulübümüzün 1 TL'lik geliri yok. Yıllardır maçlarımızı da deplasmanda oynamak zorunda kalıyoruz. Tabii ki bu da büyük maddi külfet getiriyor. Mesela burada sahilde bir otopark var. Onu bile işletmemize izin verilmiyor. Böyle olunca bizler de yönetim olarak kendi katkılarımız, bir de Tirilyeli olan iş adamlarına giderek maddi destek istiyoruz. Hafta sonları burada forma, kaşkol satarak yardım toplamaya çalışıyoruz. Topladıklarımızla da borçlarımızı ödüyoruz. Sürekli deplasmanda oynamak, oyuncuları buraya antrenmana getirip, götürmek gerçekten çok maliyetli."

Tirilyespor nasıl şampiyon olup lige çıkmıştı?

"O dönem babam başkandı. Bursasporlu İsmail Emil de takımımızın antrenörüydü. Sönmez Filament, Şükraniyespor gibi iddialı takımlarla mücadele verdik. İnanılmaz bir performans sergiledik. 18 maç oynadık ve 17 galibiyet 1 yenilgi alarak şampiyon olduk. Gerçekten o gün buradaki coşku görülmeye değerdi. Ama şimdi 1.Küme'de mücadele edeceğiz. Mücadele ise ekim ayında başlayacak. Onun için de çalışmalara başladık. 60. kuruluş yılımızda başarılı olmak istiyoruz."

Tirilye'de yıllar önce optimist vardı. Şimdi niçin kayboldu?

"Ben 48 yaşındayım. Çocukluğumda yelkencilik ve optimist yapanları hayranlıkla izlerdik. 30'un üzerinde optimist denize açılır, biz de kenardan zevkle onları izlerdik. Burada yaz aylarında kurslar açılırdı. Ama zaman içerisinde tekneler ve malzemeler kaybolup gitti. Yani yelken sporu ilçemizde unutuldu. Ben ve yönetici arkadaşlarımızla birlikte bu branşı yeniden canlandırmak istiyoruz. Yelken Federasyonu ile görüşüp malzeme alıp, bu branşı geliştirmek en büyük arzumuz."

Sahanın yapılması, maçların burada oynanmasının ilçeye katkısı olur mu?

"Şimdi sahamız olduğunda genç takımımız da olacak. Maçlarımızı burada yapacağımız için rakiplerimiz de Tirilye'ye gelecek. Nereden bakarsanız bakın sporcular, antrenörler 50'ye yakın insan gelecek. Buranın esnafı da bir anlamda gelir alacak. En azından buradaki tarihi eserler gezilecek. Yani esnafımız da para kazanacak."

Gelir olmayınca amatör kulüpler yaşayabilir mi?

"İnanın çok zor. Gelir şart. Bakın 550 TL lisans için ücret isteniyor. Katılım paraları isteniyor. Bir de buna oyuncu transferlerini eklerseniz amatör kulüpleri yaşatabilmek çok zor. Bir de sizi hedefe götürmesini istediğiniz oyuncuları almak isteyince rakamlar da giderek büyüyor. Nereden bakarsanız bakın genel müdürlüğün gönderdiği 4 bin TL'miz var. Bize 20 bin TL gerekiyor. Şimdi bunu bulma telaşındayız. Yetkililerden sahamızı sezona yetiştirmelerini istiyoruz. Soyunma odaları aktif. Burada iyi bir çalışma olsa lig maçlarına sahamız yetişir. O zaman da bizim maliyetlerimiz daha aşağıya çekilir. Genel müdürün de Bursa'da katıldığı bir programda sahamızın yapılması için sözü vardı. Verilen sözlerin sadece tutulmasını arzuluyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.