Hava Durumu

Bursa'da dönüşüm 'cenazesi' kaldırıldı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi Mart ayı Meclis Toplantısı'nın 2. Oturumu bugün gerçekleştirildi. 'Kentsel dönüşüm' ana gündem maddesiyle yapılan oturumda, 48 dönüşüm projesi onaylandı. İdare mahkemelerinin yürütmeyi durdurma kararı verdiği 23 dönüşüm projesi için de mahkeme kararı kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2018 20:26
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2018 20:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da dönüşüm 'cenazesi' kaldırıldı!

N. Nuri YAVUZ

Bursa kamuoyunda tartışmalara neden olan ve binlerce vatandaşı doğrudan ilgilendiren kentsel dönüşüm sürecinde yeni bir yola girildi. Daha önce 56 kentsel dönüşüm proje başvurusunu reddeden Büyükşehir Meclisi, 0,50 emsal uygulamasından faydalanmış, inşaatı başlamış, ilgili ilçe belediyelerinden ruhsatını almış ve riskli yapı belgesi sahibi 48 projenin çalışmalarına devam etmesine izin verdi.

HANGİ MAHALLELER?

Söz konusu projelerin 45'i Nilüfer'de, 3'ü ise Osmangazi'de bulunuyor. Nilüfer'deki 46 projenin ise 10'u İhsaniye, 9'u Ataevler, 7'si Beşevler, 3'ü Gümüştepe, 3'ü Konak, 2'si Karaman, 3'ü Görükle, 2'si Çamlıca, 2'si Fethiye, 1'i Özlüce, 1'i Ahmet Yesevi, 1'i de Cumhuriyet mahallerinde bulunuyor. Osmangazi'deki projelerin ise 2'si İstiklal, 1'i de Elmasbahçeler'de yer alıyor.

DAVA EDİLMİŞTİ

Büyük çoğunluğu Nilüfer bölgesinde olan dönüşüm projeleri, 0,50 emsal uygulaması nedeniyle tartışmalara konu olmuş, yoğunluk artışı sebebiyle de akademik odalar ve Nilüfer Belediyesi'nce dava edilmişti.

MAHKEME KARARI KABUL EDİLDİ

Ayrıca Büyükşehir Meclisi, idare mahkemelerinin yürütmeyi durdurma kararı verdiği 23 farklı dönüşüm projesi için de mahkeme kararını kabul etti.

BAŞKAN AKTAŞ: HAYIRLI OLSUN

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, alınan kararın hayırlı olması dileğinde bulundu. Bursa'da daha önce 0.50 emsal verilerek oluşturulan karmaşıklığın oybirliğiyle giderildiğini ve tüm partilerin 'vatandaşların mağduriyetini düşünerek' konuya hassas yaklaştığını söyleyen Başkan Aktaş, "Bu açıdan tüm meclis üyesi arkadaşlarıma ve belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bugün attığımız bu adım, şehrimize hayırlar getirir. Kalan kentsel dönüşümle alakalı konular var. Onlar da incelenip bundan sonraki meclis toplantılarında görüşülecektir" diye konuştu. Başkan Aktaş, konuşmasında, Bursa'da kentsel dönüşüm alanında bundan sonra izlenecek stratejiye de değindi. Kentte artık 0.50 emsalle yapılan site bazlı dönüşüm devrinin kapandığını vurgulayan Başkan Aktaş, "İnşallah sonraki meclis toplantılarında kentsel dönüşüme başlayan fakat ruhsatını almayan yapıların sıkıntıları konusunda da adımlar atacağız" şeklinde konuştu.

KÖTÜ BİR İFADE OLACAK AMA...

Konuyla ilgili açıklama yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Belki kötü bir ifade ama yolda kokuşmaya bırakılmış bir cenazeyi, Nilüfer Belediyesi ve CHP grubu olarak, uzun zamandır yaptığımız çalışmalarımızın ve önerilerimizin dikkate alınması neticesinde bu cenazenin defin işlemini yaptık. Bundan sonra daha olumlu ve yasaya uygun hareket edeceğiz" dedi.

76 PROJE BEKLEMEDE

Öte yandan kentsel dönüşüm krizinin diğer bir başlığı olan ruhsat almamış fakat riskli yapı belgesi sahibi 76 kentsel dönüşüm projesinin ise gelecek aylarda Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.