Hava Durumu

Bursa'da emsal karar! İş yerinden patlıcan musakka götüren aşçı...

Bursa'da çalıştığı iş yerinde artan patlıcan musakka ve bayat ekmekleri alıp ihtiyaç sahibi komşularına ve hayvanlara götüren aşçı işten çıkarıldı ve hakkında hırsızlık yaptığı iddiasıyla dava açıldı. Yargıtay, aşçının iş sözleşmesinin feshinin haksız olduğuna, davacının kıdem ve ihbar tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2017 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2017 11:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da emsal karar! İş yerinden patlıcan musakka götüren aşçı...

Trajikomik olay, Ekim 2006'da meydana geldi. Aşçı, yemekhanede artan yemekleri ve bayat ekmekleri ihtiyaç sahibi komşularına ve hayvanlara vermek üzere götürdü. İşyerindeki bekçi, bir gün aşçının motosikletinde bir şeyler gizlediğini görünce durumu işverene bildirdi. Motosikletin üzerindeki poşette ekmek parçası ve yemek kabı gören patron, emniyete şikâyette bulundu.  Olay yerine gelen Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, motosiklette yaptıkları aramada ekmek ve 2 liralık bir porsiyon 'patlıcan musakka' buldu.

İşveren, hırsızlıkla suçladığı aşçıyı sözleşmesini feshederek, tazminatsız olarak işten çıkardı. Aşçının iş yerinde arta kalan ekmek ve yemekleri ihtiyaç sahibi komşularına götürdüğünü söylemesine rağmen hakkında bir de dava açıldı. Beraatine karar verilen aşçı, tazminatını almak için işveren hakkında dava açtı. İşyeri avukatı,  davacının yaklaşık 3-4 aydır hakkında yapılan şikayet üzerine takibe alındığını hatırlatarak, davanın reddini talep etti.

Mahkeme, davacının komşusuna yardım için dahi olsa işyerinden arttığını iddia ettiği yemekleri işverenin açık izni olmadan ve işyerinin huzurunu kaçıracak ve düzenini bozacak şekilde işyerinden çıkartması eyleminin, işverenin işçiye olan güvenini sarstığından işverence haklı nedenle feshedildiğinden davanın reddine karar verildi.

Davacı aşçının kararı temyiz etmesiyle dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı. Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi: "Fesih yetkisinin ölçülülük ilkesine aykırı olarak kullanılması nedeniyle iş sözleşmesinin feshi haksız olup, davacının kıdem ve ihbar tazminat isteklerinin kabulü yerine reddi hatalıdır. Temyiz olunan kararın, bozulmasına oy birliğiyle karar verildi."

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.