Hava Durumu

Bursa'da Göçebe Oyunları heyecanı!

Bu yıl Bursa'da yapılacak olan ancak pandemi nedeniyle önümüzdeki yıla ertelenen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın lansman toplantısı Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'ın katılımıyla Bursa'nın İznik ilçesinde yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2020 21:54
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2020 21:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da Göçebe Oyunları heyecanı!

Kırgızistan'da 2014 yılından bu yana iki yılda bir yapılan Dünya Göçebe Oyunları'nın 4'üncüsünün 2020 yılında Bursa'nın İznik ilçesinde yapılması kararlaştırılmış, ancak pandemi nedeniyle etkinlik 2021 yılına ertelenmişti. Orta Asya'daki geleneksel sporların ve Türk kültürünün yaşatılması amacıyla düzenlenen uluslararası organizasyonun 2021 yılında Bursa'nın İznik ilçesinde yapılacak olan 4'üncüsünün tanıtım toplantısı İznik'te yapıldı. Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı'nın etkinliğin yapılacağı alandaki sunumunun ardından yeşil Cami Bahçesi'nde lansman yapıldı. Toplantıya Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, İznik ve Orhangazi Belediye Başkanları, Bursa Milletvekilleri ve davetliler katıldı.

Bursa olarak hazırız

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu yıl ev sahipliği yapmaya hazırlandıkları Dünya Göçebe Oyunları'nın pandemi yüzünden önümüzdeki yıla ertelendiğini hatırlatarak, organizasyonun başarılı bir şekilde geçmesi için Büyükşehir Belediye olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. En son Kırgızistan'da yapılan Göçebe Oyunları'na 74 ülkeden 2 bine yakın sporcu katıldığını ve Türk dünyasına özel 37 farklı spor dalının sergilendiğini hatırlatan Başkan Aktaş, "Biz İznik olarak heyecanlıyız, Bursa olarak heyecanlıyız. Başta saygıdeğer Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın Bakanımız ve Etnospor Konfederasyonumuza yürekten teşekkür ediyorum. Bu etkinlik hem ilçemiz hem de Bursa'mız için çok ciddi bir kazanım olacak.  Bursa, tarihe yön veren, kurucu, öncü girişimci bir şehir olan, tarihi mirasın doğal güzelliklerle bütünleştiği, Osmanlı'ya başkentlik yapmış, uygarlıkların kesişme noktası olan bir şehir. Bir dünya kenti olma yolunda hızla ilerleyen, 16 milyar dolar ihracatı olan bir şehir Bursa.  Bakanlığımızın da destekleriyle Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak hem de ilçe belediyesi olarak burada biz elimizden gelen bütün gayreti ortaya koyacağız. Sorunsuz ve sıkıntısız bir şekilde bu organizasyonun icrası için elimizden gelen bütün imkanları ortaya koyacağız. Biz aslında Bursa olarak bu sporların yabancı değiliz. Yine Etnospor'umuzun verdiği desteklerle hem şehir merkezinde hem de Keles Kocayayla'da Ata Sporları Şenlikleri düzenledik. Kırgız'ı, Özbek'i, Tükmen'i, Afgan'ı, Tatar'ı  ile Bursa'da bir araya geldik ve farklı spor dallarına icra etme imkânına sahip olduk" diye konuştu.

Başkan Aktaş, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın sağladığı yaklaşık 100 milyon liralık destekle hem Büyükşehir hem de ilçe belediyelerindeki yatırımların hızla devam ettiğini hatırlatarak, Bursa'ya destekleri nedeniyle Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu'na teşekkür etti.

Türk dünyasının mirası

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu da korona virüs salgınının bu yıl gerçekleşmesi gereken organizasyonun vaktinde yapılmasını imkansız hale getirdiğini hatırlatarak, önümüzdeki yıl 4'üncüsü gerçekleşecek Dünya Göçebe Oyunları'nın en güzel şekliyle Bursa'da icra edileceğini kaydetti. Göçebe Oyunlarının Türk dünyasının önemli bir mirası olduğunu ve geleneksel spor dallarının Türk kimliğinin en özel, en zengin değeri olduğunu dile getiren Kasapoğlu, "Ecdadımızın kıymetli emaneti olan bu mirasa sahip çıkmak bizim en önemli mesuliyet alanlarımızdan bir tanesi. Ülkemizde özellikle gençlerimiz arasında geleneksel sporların yaygınlaşmasına verdikleri destek nedeniyle Etnospor Konfederasyonumuzun değerli Başkanı Bilal Erdoğan Bey'e teşekkürlerimi ifade ediyorum.

Bu geleneği yaşatmak, bunu gençlerimize en güzel şekliyle aktarmak bizler için hakikaten onurlu bir görev, önemli bir sorumluluk. Bu organizasyonu tabii Bakanlığımıza bağlı olan Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Dünya Etnospor Konfederasyonu, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İznik Belediyesi ve diğer tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Ben bu anlamda katkısı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Sporda marka şehir

Bu organizasyonun Cihan Devleti'nin başkenti, ilklerin şehri Bursa'da ve İznik'te yapılacak olmasının önemine değinen Kasapoğlu, bakanlık olarak Bursa'yı sporda da marka kent yapma hedefiyle çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle yaptıkları protokol kapsamındaki işlerin en güzel şekliyle ilerlediğini ifade eden Bakan Kasapoğlu, "Bursa'yı sporda marka şehir yapma yolunda hakikaten önemli mesafeler kat ettik. Bu vesileyle bu çalışmalarımızı başlatıp, durmaksızın devam ettiriyoruz. Hem sporun tabana yayılması hem Bursa'mızdan hem ilçelerinden her branşta iddialı yeni şampiyonlar yetiştirme, gençlerimizi donanımlı şekilde yarınlara hazırlama noktasındaki çabamız, gayretimiz devam edecek" diye konuştu.

Bakan Kasapoğlu. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın konuşmasında dile getirdiği İznik Yüzme Havuzu ve spor tesisleriyle ilgili çalışmaları da kısa sürede başlatacaklarının sözünü verdi.

Tarihi yakınlığın göstergesi

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da geleneksel oyunların dünyaya taze bir soluk getirdiğini, dopingten, şikeden, ticari kazançtan sıyrılıp, gençlerin fiziki ve manevi gelişmeleri hedefini ıskalayan spor endüstrisine taze bir soluk olduğunu vurguladı. Geleneksel sporların, artık kültürün zenginlik olarak kabul edilmesini savunan, çevre ve insan dostu bir anlayışını benimsediğini ifade eden Erdoğan, "Oyunların Kırgızistan'dan İznik'e gelecek olmasının ayrı bir önemi var. Kırgızistan'da bu oyunlar Issık Gölü yanında yapılıyordu. İznik'te gölün yanındayız tamam ama İznik'in Orhan Gazi tarafından fethinde Kırgızistan'dan gelen Kırgız savaşçıların büyük katkısı olmuş. Bugün İznik'teki Kırgızlar Türbesi de 700 yıl önceki birlikteliğin simgesi. Sadece bir gölün devamı değil tarihi yakınlığın, omuz omuza vermişliğin göstergesi. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanıma İznik'i seçmelerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Türk Keneşi Genel Sekreteri Bağdad Amrayev de bu etkinliğin Türk devletleri arasındaki ilişkilerin gelişmesine daha da katkı sunacağını belirtti.

Toplantının ardından Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu arasında İznik Göçebe Oyunları Alan Tahsis Protokolü imzalandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.