Hava Durumu

Bursa'da inşaat sektörü can çekişiyor!

Yüksek faiz ve enflasyon baskısı altındaki Türk ekonomisinin lokomotif sektörü inşaat, çöküşü yaşıyor. Bursa'da yılın ilk yarısında satılan konut sayısı, yüzde 21,5 oranında düştü.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2019 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2019 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da inşaat sektörü can çekişiyor!

-N. Nuri YAVUZ-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK'in güncel verileri, yüksek faiz ve artan maliyetlerle sıkışan inşaat sektöründeki krizi resmetti. Türkiye'nin en hızlı kentleşen ve konut sektörünün en aktif olduğu iller arasında yer alan Bursa da krizden nasibini aldı.

AYLIK VERİLER

TÜİK verilerine göre Bursa'da Haziran 2019'da satılan konut sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46 oranında düşerek 2 bin 289'da kaldı. Bu yılın altıncı ayında ipotekli konut satışı, yüzde 84,6 oranında geriledi ve 271 adet olarak gerçekleşti. Haziran ayında kentte satılan sıfır konut sayısı ise yüzde 61,3'lük gerilemeyle 831 adet olarak belirlendi. İpotekli yani banka konut kredili olarak satışı gerçekleşen sıfır konut sayısı ise yüzde 88,8 oranında düştü ve 100 adetle sınırlandı.

6 AYLIK VERİLER

Ocak-Haziran dönemini kapsayan 6 aylık dönemde ise Bursa'daki konut satışı, yüzde 21,5'luk düşüş yaşadı ve 19 bin 637 adet olarak kayda geçti. Bu yılın ilk yarısında satılan ipotekli konut sayısı, yüzde 57,5 oranında gerileyerek 3 bin 538 adet olarak belirlendi. Bu dönemde satılan sıfır konut sayısı ise yüzde 35,8'lik kayıpla 8 bin 319 adet olarak gerçekleşti. İpotekli olarak satılan sıfır konut sayısı da yüzde 63,6 oranında düştü ve bu rakam bin 594 olarak açıklandı.

YABANCI BURSA'YI SEVDİ

Bursa, yabancıya konut satışının en aktif olduğu iller arasında bulunuyor. TÜİK, verilerine göre geçen yıl haziranda 117 konutun yabancı alıcı bulduğu kentte bu yıl 122 konut, yabancılara satıldı. 6 aylık toplamda ise geçen yıl 812 konut, bu yıl ise bin konut yabancılar tarafından alındı. Bu rakamlarla Bursa, ülke genelinde İstanbul, Antalya ve Ankara'nın ardından yabancı ilgisinin en fazla hissedildiği dördüncü il olarak kayda geçti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.