Hava Durumu

Bursa'da işçiler şalter kapatıp greve gitti! Üretim hattı tamamen durdu...

Kestel'de faaliyet gösteren 'BodoBode-Doğrusan Otomotiv'de çalışan işçiler, sendikal mücadeleleri nedeniyle maruz kaldıkları mobbing ve işten çıkarılan arkadaşlarını gerekçe göstererek greve gitti.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2020 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2020 11:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da işçiler şalter kapatıp greve gitti! Üretim hattı tamamen durdu...

N. Nuri YAVUZ

Otomotiv yan sanayi üretimi yapan fabrikada çalışan işçiler, geçen yıl başlayan sendikal örgütlenme çalışmaları nedeniyle birçok arkadaşlarının işten çıkarıldığı ve mobbinge uğradıklarını savunarak üretimi durdurdu. Şalter indirip greve giden işçiler, fabrika önünde işvereni protesto etti. İşten çıkarılan arkadaşları geri alınana kadar eylemi sürdüreceklerini söyleyen işçiler, fabrika önünde çiftetelli oynadı.

KOMİK BİR ZAM!

Fabrikada geçen yıl başlayan sendikal teşkilatlanma çalışmasını yürüten Türk Metal Sendikası Tofaş Şubesi Başkanı Ömürlü Bayram, "Biz, yetki belgesini aldıktan sonra fabrikada işçiler aşırı derecede mobbinge maruz kaldı. Geçen hafta pazartesi günü bir işçi arkadaşımızı daha işten çıkardılar. 5 Şubat Çarşamba günü de zam oranını açıkladılar. Arkadaşlarımız Perşembe günü üretimi durduracaklardı. Ben, fabrikanın birçok firmaya parça ihracatı yaptığı belirterek ikna ettim. Ben şehir dışındaydım. 85 işçi arkadaşımız pazar akşamı şubede toplandı. Arkadaşlarımız, 'içerde bize aşırı derecede mobbing var', 'alaycı tavrılar var', 'komik bir zam yapıldı', 'üstüne bir de arkadaşımızı işten attılar' ve 'Sabrımız taştı, başkan ister gelsin ister gelmesin' diyerek üretimi durdurma kararı aldı. Şuanda üretim hattı tamamen durmuş durumda" dedi.

İSTERSE BİZİ DE ATSINLAR!

Başkan Bayram, henüz işveren tarafından bir görüşme talebi olmadığı belirterek "Biz buradayız" dedi.

İşçilerin kararlılığına vurgu yapan Başkan Bayram, "Hava soğuk olduğu için arkadaşlarımıza içeri girin diyorum ama 'ne olursa olsun isterse bizi de atsınlar içeri girmeyeceğiz' diyorlar. Şuana kadar toplam 13 kişi, işten atıldı" İfadelerini kullandı.

MOBBİNG UYGULANDI

Fabrikada çalışan işçilerden Emin Şirin, "Ekim ayında anayasal hakkımızı kullanarak başkanımız önderliğinde sendikaya üye olduk. Bunun üzerine işveren bize mobbing uygulamaya başladı ve işten atılan arkadaşlarımız oldu. Biz de işten çıkartılan arkadaşlarımızın geri dönmesi için greve gitme kararı aldık. İçeride üretim hattı tamamen durdu. İşten çıkarılan arkadaşlarımız geri dönene kadar bu eyleme devam edeceğiz" dedi.

BASKILAR ARTTI

Bir başka işçi Murat Aydın, "5 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Sendikal faaliyetlerde bulunmak ve anayasal haklarımızı alabilmek için sendikaya üye olduk. Gereken sayıyı topladığımızda sanki birileri düğmeye bastı ve fabrikada baskılar artmaya başladı. Tek tek içeri çekilerek 'Sendikaya üye misin, biz size güvenmiyoruz' gibi sorularla karşılaştık. Bunun ardından 10 arkadaşımız işten çıkarıldı. Biz kendi haklarımız ve işten çıkartılan arkadaşlarımızın hakkını kazanmak için greve gittik. Biz haklarımızı kazanana kadar eyleme devam edeceğiz. Ben 5 yıldır bu fabrikada çalışıyorum ve şirketimi seviyorum. Ben hiçbir zaman işimden şikâyetçi olmadım. Ancak haklarımızı verene kadar bu grev bitmeyecek" diye konuştu.

11 KİŞİ ÇIKARILMIŞTI

Türk Metal Sendikası Tofaş Şubesi'nin teşkilatlanma çalışması yürüttüğü ve Kasım 2019'da toplu sözleşme yetkisi aldığı fabrikada geçen yıl aralık ayında da sendikal hak arayışı içinde olan 11 işçi, çeşitli nedenlerle işten çıkarılmıştı. Ayrıca söz konusu firma, sendikanın aldığı yetki belgesine itiraz etmişti. İşçilerin itirazı ve işe iade davası açacağı daha önce de gündeme gelmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.