Hava Durumu

Bursa'da işsizlik sorunu nasıl aşılacak? Bozbey'den YeniDönem'e çok özel açıklamalar...

Geçen hafta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye başkan adayı Alinur Aktaş'la çok güzel bir söyleşiye imza atmıştık. Başkan Aktaş'ın bilinmeyen pek çok yanını, özelliklerini okurlarımız bu söyleşi sayesinde öğrendi. Bu hafta da aynı soruları çift adaylı yarışın diğer adayı Nilüfer Belediye Başkanı ve Millet İttifakı'nın Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Bozbey'e yönelttik. Bursa onun için ne anlama geliyor? 5 yılın sonunda nasıl bir Bursa hayal ediyor? Sahaya indiğinde nasıl bir tablo ile karşılaştı? Nelerden hoşlanıyor, nelere kızıyor?  Sizler için sorduk, o da içtenlikle cevapladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2019 06:13
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2019 06:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da işsizlik sorunu nasıl aşılacak? Bozbey'den YeniDönem'e çok özel açıklamalar...

-Cennet Yüzer Cankılıç-

Bu söyleşi biraz zor oldu diyebilirim. Çünkü belediyede veya bir başka sakin mekânda karşılıklı soru - cevap olsun istemedim. Sahada halkın içinde nasıl bir Bozbey var? Vatandaşın tepkisi nasıl? Yerinde görmek istedim.

Öyle ya sonuçta ilk defa CHP'nin ve kendi seçim bölgesi Nilüfer'in dışında bir Mustafa Bozbey faktörü var. İlk defa AK Parti'nin oy deposu olarak bilinen yerlerde çalışma yapıyor. Tabiri caizse arı kovanından bal almaya kalkışmak gibi bir durum. O gün de Alemdar Mahallesi'nde cami çıkışında,  cemaatle ve mahalle sakinleri ile bir araya geldi.

Gözlemim mi?

Parti adı, logosunu kullanmadan, sivil plakalı araçla ve kendisini uzaktan takip eden 2 yakın kurmayıyla, bir de fotoğrafçısı ile mütevazı, samimi bir başkan adayı profili çiziyor. Yaşlıların elini öpüyor, gençlerle selfie yapıyor. Kimseyi geri çevirmiyor, yüzündeki tebessüm ise hiç eksilmiyor.

Ve dikkat ettim, asla Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş aleyhine tek cümle sarf etmiyor.

Cumhurbaşkanı için "Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan" diye başladığı cümleleriyle saygısını özellikle dile getirirken, Aktaş için de "İkimiz de bu millet için hizmet yarışındayız. Kararı halkımız verecek. Kim iyiyse, kim yaptıklarıyla önde ise o kazanacak" diyor.

Dedim ya söyleşiyi yaparken biraz zorlandım, çünkü çevresindekilerin ilgisi büyüktü.

-----                     --------                       -------                        ------

ARTIK DEĞİŞİM ZAMANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta AK Parti'li belediye başkanları için bir anlamda anayasa anlamına gelen yerel yönetim manifestosunu açıkladı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı manifesto aslında bizim yıllardır savunduklarımız, yaptıklarımız şeklinde ortaya çıktı. Katılımcılık, şeffaflık, hesap verilebilirlik, ortak akıl, birlikte yönetim, daha fazla yeşil alan ve sosyal donatılı mimari bakış açısı vb. yıllardır Nilüfer'de uyguluyoruz. Şimdi bunu Bursa'ya yayma düşüncesindeyiz.

Bursa'nın ilk 5 sorununu sıralar mısınız?

Ulaşım ve trafik, imar ve planlama, kirlilik, tarihi, doğal ve kültürel kaynaklarının yetersiz kullanımı ile istihdam problemi ilk sayabileceğimiz ana başlıklardır. Erişim sıkıntısı var. Erişim derken sadece engelli vatandaşlarımızın çektiği sıkıntıyı kastetmiyorum. Bir kentlinin bir başka yere kolay ve hızlı, huzurlu, güvenli bir şekilde erişebilmesinde pek çok alanda büyük bir sıkıntı var. İnşallah biz göreve geldiğimizde bu erişim sıkıntısını ortadan kaldıracağız.

Bursa'da, sizin belediye başkanlığı yaptığınız ilçeniz başta olmak üzere kentsel dönüşümde yaşanan problemleri nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Kentsel dönüşümdeki temel amaç insan odaklı dönüşümdür. Şahısların ve müteahhitlerin rantı değildir! Vatandaş kazanacak, kamu kazanacak ve müteahhit kazanacak. Bu 3 sacayağı olmazsa olmazdır. Kentlerin içinde kentlerin değerlerini ortadan kaldıracak yapılara izin vermeyeceğiz. Bursa'nın değerleri dediğimizde ilk akla gelen Ulucamii'dir, Yeşil Türbe'dir. Kentsel dönüşüm adı altında bir Doğanbey toplu konutları yapıldı bu iki değer neredeyse kayboldu, gözükmüyor. Bursa'nın meşhur lodosu da aslında bir değerdir. Havayı temizleyen bir doğal olaydır. Yüksek katlı binalar sayesinde lodos da artık havamızı temizleyemez oldu. Planlama yapılırken yer altı kaynakları olduğu kadar yer üstü ve hava şartları da rüzgâr yönleri dikkate alınarak yapılmalı.

Peki, çözüm nasıl olacak?                

Biz Bursa'nın sorunlarını biliyoruz. İnşallah 31 Mart'ta göreve geldikten sonra Bursa'yı masaya yatıracağız. Önce ulaşım da içinde olmak üzere planlamayı ele almalıyız. Bursa'nın 50 yıllık, 100 yıllık planını nüfusunu düşünerek yapmalıyız. Kenti bilimsel verilerle ele almalıyız. Bunun için mantalite değişimi şart. Her alanda değişim. Bursa'nın sorunlarını çözecek olan da bizim gibi kent sevdalılarıdır.

Şimdi Nilüfer'in dışında seçim kampanyanızı yürütüyorsunuz. Sahadaki izlenimleriniz nasıl?

Ben Nilüfer'de Belediye Başkanı iken de Bursa'nın her yerini gezdim, insanlarıyla görüştüm, dertleştim. Bursa benim memleketim. O yüzden sahaya indiğimde şükürler olsun bir zorlukla karşılaşmadım. Halkımızın ilgisini görüyorsunuz, bu dönem değişim diyor. Nilüfer gibi gülümsemek istiyor. 'Bu seçimlerde biz Cumhurbaşkanımızı oylamayacağız, o yüzden oyumuz senin başkan' diyorlar.  

HEDEF ÜRETEN, PLANLI, HUZURLU VE GÜVENLİ KENT

Konuşmalarınızda üreten ve katma değer sağlayan bir Bursa'dan bahsediyorsunuz. 'İstihdam problemi var, bunu kentimizin esnafı, sanayicisi ve iş adamlarıyla birlikte aşacağız' diyorsunuz. Nasıl olacak?

Bursa pek çok kimliği bir arada barındırıyor. Bitinya; Selçuklu, Osmanlı gibi dünyaya nam salmış büyük medeniyetlere başkentlik yapmış büyük bir tarihi değere sahip. Beraberinde kültürel değerlerini barındırıyor. Balkanlar'dan tutun da Türki cumhuriyetlere kadar uzanan büyük bir insan kaynağının tarihsel iç ve dış göçleriyle beraber kültürel zenginliğine de sahip. 'Yeşil Bursa' diyoruz, yeşili süreçte yok olma ile karşı karşıya kalsa da beyazı olan Uludağ'ı ile mavisi olan denizi ile bir büyük potansiyele sahip. Biz tüm bu değerleri turizme kazandıracağız. Günübirlik değil, gelen konaklayacak, giderken de aklı bu kentte kalacak yeniden gelmek isteyecek.  Sadece sanayisi ön planda değil, dağ ilçelerimizden ovasına kadar meyve ve sebzesi ile de meşhur bir kente sahibiz. Tüm bunları planlayarak kente katma değer sağlayacak, insanımıza istihdam yaratacak iş alanlarına çevirmek zorundayız. Sanayi açısından da artık katma değeri yüksek üretim modeline geçmek zorundayız. Hepsi ile ilgili ayrıntılı çalışmalarımız hazır.

Hükümet, pazarda satılan meyve ve sebzelerdeki fahiş fiyatları indirmek, hayat pahalılığının ateşini düşürmek için belediyeler aracılığıyla tanzim satış kooperatifleri kuruyor. Tarımsal anlamdaki desteğinizle ilgili projeleriniz nelerdir?

Biliyorsunuz, biz başından beri kooperatifçilikten bahsediyoruz. Tarımımız geleneksel metotlarla yapılıyor. Tarım ve hayvancılığımız geri kalmış durumda. Nitelikli tarıma geçmek zorundayız. Komisyoncuları aradan çıkarmak ve üreticinin ürününü doğrudan vatandaşa ulaştırmanın yolu da kooperatifleşmeden geçiyor. Yerelde kırsal kalkınma modelimizin temeli budur. Yine dağ yöremizde hayvancılığı ön plana çıkarmak amacıyla hazırladığımız projelerimiz var. Ürün çeşitliliğini artırmak için de çalışmalarımız hazır.

Peki, 5 yılın sonunda nasıl bir Bursa hayal ediyorsunuz?

Bölgesinde lider bir kent. Dünüyle bugününü ve yarınını buluşturmuş,  insan kaynağıyla  yer altı ve yer üstü zenginliklerini birleştirmiş, üretken, planlı, huzurlu ve güvenli bir kent vaat ediyorum. 

HUZURUN ADI BURSA

Sayın Başkan, Bursa ile ilgili sorun ve çözüm yollarını sahada ve katıldığınız çeşitli platformlarda anlatıyorsunuz, bunun dışında Mustafa Bozbey nasıl biridir? Sakin mi anlık tepki mi verir? En çok kızdığı nedir? En çok huzuru nerede bulur?

Genelde sakin bir yapıya sahibim. Gülmeyi ve gülümsetmeyi çok severim. İnsanların sağlıklı, mutlu ve huzurlu olması beni hep mutlu eder. Öyle kolay kolay anlık tepki vermem. En çok kızdığım yalan ve riyakârlıktır. Huzur bulmaya gelince... İnsan nerede doğup büyüdüyse, karnını doyurduysa orada huzurludur. Ben Bursa'da Özlüce'de doğdum. Özlüce benim için huzurun ilk adıdır. Sonra büyüdüğüm, karnımı doyurduğum ve Allah'ın da doğduğum topraklara karınca kararınca hizmet etmeyi nasip ettiği Bursa her bir bölgesiyle benim için huzurun ta kendisidir.

İnşaat mühendisi, 20 yıldır da belediye başkanısınız. Siyasetçi olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Bilgisayar mühendisi.

Hangi yemeği çok seversiniz? Yemek seçer misiniz?

Hayır, hiç yemek seçmem. Ama kuru fasulyeye bayılırım. Yanına da turşu, oh değme keyfime!

Hobiniz var mı? Ya da şarkı söyleyip, enstrüman çalar mısınız? Veya resim yapar mısınız?

Sanatın her alanını severim. Nilüfer kültürün, sanatın da başkenti ya. Tasavvuf müziği dinlemeyi çok çok severim. Bir de sazım var. Dost gruplarında kendimce tıngırdatıyorum. Arkadaşlar güzel saz çaldığımı söylerler.

Ya futbol dersem, spor?

'Elbette Bursaspor' derim. Biz Nilüfer'de yıllarca çocuklarımız ve gençlerimizin boş vakitlerini değerlendirmeleri, bedensel ve zihinsel gelişimlerine katkı amacıyla her alanında tesisler açıp, sportif faaliyetlere destek çıktık. Şimdi bunu Bursa'nın geneline yaygınlaştırmak istiyoruz.

Boş zamanlarınızda ne yaparsınız?

Pek boş zamanım yoktur ama olduğunda ailemle vakit geçirmeyi severim. Evde eşimle karşılıklı kahve içip sohbet etmek en özel ve en keyif aldığımız anlardır. Bahçemizde 2 köpeğim, 1 kedim var. Onların koşuşturmasını seyretmek, onlarla oynamak da bana keyif verir. 

Son olarak Bursa halkına vereceğiniz mesajınız var mı?

 Evet, Bursa gülümsesin istiyorum. Bunun için de 'değişim, değişim' diyorum.

 Sayın Başkan bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.