Hava Durumu

Bursa'da kaç fay hattı var? Nerelerden geçiyor?

İzmir ve Denizli'de meydana gelen depremler, olası Bursa depremini gündeme getirdi. Bursa'da 7 civarında deprem beklendiğini açıklayan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, 'Küçük Kıyamet' diye adlandırılan 1855 depreminin yeniden yaşanabileceğini söyledi. Er ayrıca Marmara Denizi'nden, Gemlik'ten ve şehir merkezinden geçen 3 tane fay hattı olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2019 06:09
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2019 06:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da kaç fay hattı var? Nerelerden geçiyor?

N. Nuri Yavuz

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, "Dünyada ve bölgemizde bir hareketlilik var. Bursa bir deprem bölgesi ve şehir merkezinden geçen aktif fay hatları var. Denizli depremi Bursa faylarını tetiklemez fakat son zamanlarda bölgemizde yaşanan depremlerde artış var. Yine bugün Afyon bölgesinde küçük çaplı depremler meydana geldi" ifadelerini kullandı.

1855 DEPREMİ

Başkan Er, "Bursa tarihinde 'küçük kıyamet' diye adlandırılan 1855 depreminin gerçekleştiği faylar hala aktif. O deprem kentte büyük hasalara neden olmuş. Bin civarında vatandaş hayatını kaybetmiş. Surlar, kapalı çarşı ve Ulucami'nin yıkılmasına neden olmuş bir deprem. Faylardaki hareketlilik Bursa'da 1855 depremini yeniden tetikleyebilir" dedi.

HAREKETLİLİK VAR

Er, "Bursa'da 7 civarında bir deprem bekleniyor. Bursa'da 3 tane fay hattı bulunuyor. Marmara Denizi'nden, Gemlik'ten ve şehir merkezinden geçen 3 hat var. Üçünden birinde yaşanacak deprem 1855'i yeniden yaşatabilir. Bursa, bu ölçekte bir depreme hazır değil ve her gün de daha karmaşık hale geliyor. Faylarda bir hareketlilik var. Hatırlanacaktır, yılbaşı döneminde şehir merkezi ve Mudanya'da tekrarlanan depremler yaşadık. Armutlu yarımadasında depremler oldu. Bursa fayı üzerinde depremler gerçekleşti. Bizler, depremi olduğunda hatırlıyoruz ama sonrasında hiç yaşanmamış ve yaşanmayacakmış gibi davranmaya devam ediyoruz. Bursa için kötü olan, fay hattı üzerinde şehirleşmiş olmasıdır. Mesela İstanbul'da fay hatları üzerinde bir şehirleşme yok. Marmara'da gerçekleşecek 6 büyüklüğündeki bir depremin Bursa'ya etkisi İstanbul'dan fazla olur" diye konuştu.

YÖNETMELİKLER ÇELİŞKİLİ

"Depremler, gerilimi bir noktadan başka bir noktaya taşıyan hareketlerdir. Bursa'da yaşanacak bir deprem diğer noktalardaki fay hatlarında gerilimi artırır. Burada bölgesel özellikler de önem arz eder. Ege Bölgesi'ndeki depremler ile Marmara Bölgesi'ndekilerin özellikleri farklı" bilgisini paylaşan Er, şunları söyledi: "Deprem yönetmeliği yeni fakat sakat çıktı. Kendi içinde çelişen, net ve açık olmayan bir yönetmelik. Bu arada Büyükşehir başka yönetmelik çıkarmaya çalışıyor, ancak o bakanlığın yönetmeliğine aykırı oluyor. Yönetmeliklerden her belediye farklı manalar çıkarıyor ve farklı uygulamalara gidiyor. Deprem öncesi ve sonrasında yapılacaklarla ilgili sıkıntılar var. Vatandaşlarımız, deprem anında ne yapacağını bilmiyor. Okullarda deprem anlatılmıyor. Toplanma yerleri bilinmiyor ki birçok bölgede böyle bir yer dahi yok. Yeni çıkarılan Yapı Denetim ile Deprem yönetmeliklerinin revize edilmesi gerekiyor. Bu yönetmeliklerde akademik odaların görüşlerine başvurulması lazım. Büyükşehir Belediyesi'nin depremi bütüncül planda ele alması gerekiyor. Büyükşehir'in en son yönetmeliği akademik odalara sorulmadan hazırlandı. Hala depremi ciddiye almayan ve jeoloji mühendisi çalıştırmayan belediyeler var. Şuanda Bursa'da 6 ilçe belediyesinde jeoloji mühendisi yok."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.