Hava Durumu

Bursa'da kadınlar sahaya indi! Projelerini bir bir anlattılar...

Demokrasinin ilk nöbet durağıdır muhtarlıklardır. Çeşitli mahallerde muhtarlıklara aday olan kadınlarımızı bir masa etrafında topladık ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2018 06:12
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2018 06:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da kadınlar sahaya indi! Projelerini bir bir anlattılar...

Yüksel BAYSAL

2019 yılındaki yerel seçiminde halk sandık başına giderek, muhtarları da belirleyecek. Şu anda Bursa'da çok sayıda kadın muhtar adayı var. Cumhuriyetin eşit kıldığı kadınlarımız seçme ve seçilme hakkı çerçevesinde demokrasinin en önemli kurumuna aday olmak için kolları sıvadılar.

CANAN AKIN ERDEM...

Osmangazi-Kükürtlü Mahallesi Muhtar Adayı...

 "Neden aday oldunuz?" diye sordum kendisine...

İşte yanıtı:

 "Siyasetin içindeydim. Siyaset benim yaşam tarzım. Önce yerel yönetimi, en küçük biriminden başlayarak öğrenmem lazım...  Bu işin mutafında öğrenip, sonra yukarı doğru çıkmak istiyorum. İnsanlara yardım etmeyi seviyorum. Hiçbir resmi görevim olmamasına karşın 11 burslu öğrencim var, kendim ve çevremi kullanarak bu bursları alıyorum. Benim kızım üniversiteye gidince anladım, çocukları üniversiteye giden ailelerin durumunu. Damdan düşenin halini damdan düşen anlar."

****

"Peki, mahalle için neler eksik, neler yapmayı planlıyorsunuz?" diye sordum Canan Erdem'e...

"Tam gün eğitim veren bir ilköğretim okulumuz yok. Ticaret ve Sanayi İlköğretim Okulu sabah ve öğlenci... Bizim tekli eğitime geçmemiz lazım. Okulun yanında arsa var. Ayrıca bizim mahallemizde devlet lisesi yok. Karşıya Cumhuriyet Lisesi'ne gidiyor öğrenciler."

****

"Başka neler eksik?" diye sordum.

Canan Erdem, "Kapalı Pazar alanımız yok. Yaşlı kesim oturuyor bizim mahallede. Pazar ile otoparkın yakın olması lazım.  Okulun yanında Pazar alanı var. Dik bir yer. Üzerine düşülmemiş. Mevcut yer de kullanılabilir. Hatta buranın üzerine kapatılarak, Nilüfer'de olduğu gibi dernek yerleşkesi yapılabilir" şeklinde yanıtladı sorumu...

SABİHA GÜNEŞ...

Nilüfer-Ataevler Mahallesi Muhtar Adayı...

 "Kadınların evden çıkması ve dayanışması için muhtar adayı oldum" diyen Sabiha Güneş, projelerini de şöyle açıkladı:

"Ataevler mahallesi, Pazar yeri yok, sağlık ocağı doğru düzgün değil. Bu mahalleye kadın eli değmesini istiyorum.  Pazar yerinin üstünün kapanması için çalışacağım. Haftanın bir gününde Pazar açılan, diğer günlerde otopark olarak kullanılan bu alanı değerlendireceğim. Özellikle üreten kadınların satış yeri olacak burası..."

Kadın Dayanışma Derneği kuracağını ifade eden Sabiha Güneş ve bir konuda sitemini dile getirdi:

"Göreve gelir gelmez muhtarlığın ve sağlık ocağının önündeki Atatürk büstünü elimle boyayacağım."

SANİYE ÖZTÜRK...

Yıldırım-Siteler Mahallesi Muhtar Adayı...

Sistemli bir çalışma içinde Saniye Öztürk...

O kadar ki, bir forma bastırmış ve kapı kapı dolaşarak, Siteler'de oturanların görüşlerini, önerilerini, sorunları saptamaya çalışıyor.

İlk adımda şu saptamaları yaptı:

"Mahallenin en önemli sorunu, Kaplıkapa'daki çadır alanında yakılan mangallar... Mahalle sakinleri dumandan boğuluyor, kokular etrafta rahatsız yaratıyor. Mahallenin çöp kutuları eksik, geriş dönüşüm kutuları yok. Işıklandırma eksik..."

Saniye Öztürk'ün en önemli hedeflerinden biri de mahalle kütüphane kazandırmak...

HANİFE HAS...

Yıldırım-Baruthane Mahallesi Muhtar Adayı...

Siyasetten de deneyimli olan Hanife Has, kentin doğu yakasındaki Baruthane mahallesinde öncelikli hedefinin bir gençlik kulübü olduğunu söylüyor:

"18 yaş altı çok genç var.  Yanı başımızdaki Beyazıt mahallesinde uyuşturucu çok yaygın... Kapımıza kadar uyuşturucu getiriyorlar. Kuracağımız bu gençlik merkezi futbol, turnuvaları düzenleyecek içinde kütüphane olacak. Yerimiz hazır ama ne Kaymakamlık ne de Belediye kaynak ayıramayız diyor."

****

Bulgaristan göçmeni bir aileden gelen Hanife Has, 30 yıldır aynı mahallede oturuyor.  

"Kadınlarla ilgili ne yapacaksınız?" diye soruyorum.

Şöyle yanıtlıyor Hanife Has:

"Burada çok kültürlü bir yapı var. Kadınların çalışmadığını fark ediyorum. Bunun en önemli nedeni kreş yokluğu...  Muhtarlık binası var, bir kısmı boş duruyor. Burayı kreş olarak değerlendirmek istiyorum. Kadınlar dışarı çıkamıyorlar, sosyal hayata aktif şekilde katılamıyorlar. Kadınların becerilerini geliştirip, sosyal hayatın içine sokmak istiyorum."

BİRHAN YİĞİT...

Yıldırım-Bağlaraltı Mahallesi Muhtar Adayı...

Önce bilmeyenler için bu mahallenin konumunu anlatayım

.

Mesken'den Fidyekızık'a doğru giderken, köprüyü geçer geçmez, Erikli'ye doğru inen bir yol var. İşte orası Bağlaraltı mahallesi...

Mesken'de 30 yıl esnaflık yapan Birhan Yiğit, 13 bin 500 nüfuslu mahallesini hizmet etmeye aday...

Birhan Yiğit, "Öncelikle belirteyim ki, aatandaştan evrak parası almayacağım. Onun yerine LÖSEV'in kumbarasını getirip koyacağım, vatandaş isterse buraya bağış yapacak" diyor.

"Mahallenizin eksikleri nelerdir?" diye sorduğumda ise şunları söylüyor:

"Çok önemli merkezlere giden belediye otobüsümüz yok. Örneğin, Terminal ve SGK, Fakülte'ye otobüs bulunmuyor. Mutlaka buralara araç koyduracağım. Ayrıca Pazar yerimiz açık, kapalı değil. İkinci Pazar yeri istiyoruz. Su deposunun üzerinde uygun yer var, orada olabilir."

SEVGİ YAVUZ GÜLTEKİN

Osmangazi-Akpınar Mahallesi Muhtar Adayı...

Üniversite mezunu Sevgi Yavuz Gültekin, Bursa'nın büyük mahallelerinden birine, Akpınar'a adayı...

Dersini sıkı ve ciddi çalışmış...

Önce mahallesinin ana sorununu dile getiriyor:

"En büyük sıkıntımız, mahallemizin ortadan ikiye bölünmüş durumda olması... Bir bölümde CHP birinci parti çıkıyor. Muhtar ise diğer bölümü çalışıyor. 30 yıldır yaşadığım bu mahalleye eşit ve birleştirici bir hizmet getireceğim. Ayırımcılık asla yapmayacağım."

****

Sevgi Yavuz Gültekin, seçildiği takdirde haftanın bir gününü ev ziyaretlerine, bir gününü de esnaf ziyaretlerine ayıracağının altını çiziyor.

O da resmi evraklardan kendisi için para almayacağını, "Toplanan paralar öğrenciye burs olacak, bazı toplantılara çiçek gönderilecek" diyor.

Bu mahallede bulunan Osmangazi Belediyesi'ne ait Akpınar Kültür Merkezi'ndeki kütüphanenin etkin kullanılmadığını, sinema ve tiyatronun kapandığını belirtiyor.

Gültekin, mahallenin kentsel dönüşümle ilgili de ciddi sorunları olduğunu vurguladıktan sonra şu sorunlara dikkat çekiyor:

"Okulumuz karma eğitim yapan bir okuldu. Şimdi öğrencilerimiz başka okullara taşınıyor. Çevre kirliliği had safhada, parklar rezil durumda, yap-boza dönen kaldırımlarımıza el atılması gerekiyor. Belediyenin yaptığı düğün salonu yanlış bir işletmeden dolayı, çalışmıyor.  Vaaz yerine döndü. Eskiden düğünler yapılıyordu. Şimdi bu olanak ortadan kalktı."

******

SEVİLAY KARACA...

Nilüfer-Barış Mahallesi Muhtar Adayı...

Ziraat Mühendisi Sevilay Karaca, hem mahallenin muhtar azalarından hem de Basın Sitesi yöneticisi...

 Mahallenin büyük sorunları olmadığını ifade ediyor.

Barış Mahallesi ile Beşevler arasında geçişle ilgili sıkıntılar olmasından, PTT şubesinin de olmamasından yakınıyor.

Çok farklı bir düşünceyi dile getiriyor:

"Çok yakında Marmara depremi olabilir. Arama-kurtarma konusunda gönüllü gruplar oluşturmayı düşünüyorum."

Ayrıca belirli aralıklarla seyyar kan bağışı istasyonu kurarak, Kızılay'a yardımcı olacaklarını söylüyor.

Sevilay Karaca, seçildiği takdirde site yöneticileriyle özel bir iletişim ağı kuracaklarını, mahalle komiteleri, Kadın Dayanışma Derneği'nin yer alacağı yeni ve modern bir muhtarlık binası için uğraşacağını ifade ediyor.

ŞEBNEM KÖROĞLU

Nilüfer-Esentepe Mahallesi Muhtar Adayı...

Bu mahallenin en önemli sorunu ortaokulun olmaması... Köroğlu, NOSAB ilköğretim okulunun arkasındaki arsaya ortaokul yapımı için çalışacaklarını belirterek şunları söylüyor:

"Gençlere ve kadınlara ait hiçbir yer yok. Kadın Dayanışma Derneği var ama yeri yok. Nilüfer Belediyesi söz verdi, yapmadı. Ayrıca Esentepe hastanesinden dolayı park yeri sorunumuz var. O bölgeyi rahatlatacak bazı adımlar atılması lazım. Bunun için çalışacağım."

SEVGİ YEĞİT TÜRK

Konak Mahallesi Muhtar Adayı...

Mali Müşavir olan Sevgi Yeğit Türk, 1990 yılından bu yana hem evi, hem işyeri bu mahallede olduğu için iyi gözlem yapmış:

"Bizim mahallede üç kısım insan var. Yıldırım caddesinde ekonomik düzeyi alt kesimde olan insanlar var. Bir üst caddeye çıktıkta mali durumu daha iyi olan insanlar oturuyor."

Mahalle için çok farklı bir projesi var:

"Muhtar olursam, kooperatif kuracağım. Özellikle kadınların ortak olacağı üretim gerçekleştireceğiz. Bursa ipeği ile halı dokumayı gündeme alacağım. Avrupa Birliği fonlarından kaynak sağlayarak makineleri bu yolla almayı düşüyorum."

Sevgi Türk, muhtarlığın bir bölümünü kütüphane yapacağını vurguladıktan sonra, " Gelişim ve değişim ancak okumakla mümkün olabilir. Atatürk, Muhtarlar demokrasinin temel taşıdır demişti. Yenilikçi, katılımcı, çözüm odaklı şekilde muhtarlık yapacağım" şeklinde konuşuyor.

*****

Aysel Polat...

Nilüfer-Barış Mahallesi Muhtar Adayı...

CHP Yıldırım Kadın Kolları Başkanı olarak önemli işlerin altına imza atan bir isim Aysel Polat...

İşletme Fakültesi mezunu olan Polat, Yıldırım'da görev yaparken yoksul mahallerdeki kadınlara sağlık hizmeti götürdü.

Şimdi Barış mahallesinde yaşıyor.

"Ne gibi projeleriniz var?" diye sorduğumda, "Projem yok. Şu anda ben insanların sorunların dinliyorum, mahallede neler istiyorlar. Yapabileceklerimi söyleyeceğim. Onun sözünü vereceğim. Toparladıktan sonra ocak ayında projelerle sahaya çıkacağım" diyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.