Hava Durumu

Bursa'da kentsel dönüşüm nasıl kriz haline geldi?

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa'da, çarpık yapılaşma ve riskli yapılar için çözüm, konut sektörü ve müteahhitler için ise fırsat olarak lanse edilen kentsel dönüşüm, kriz haline geldi. Peki, nasıl?

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2018 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2018 10:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da kentsel dönüşüm nasıl kriz haline geldi?

-N.Nuri YAVUZ-

Büyükşehir Belediyesi, Recep Altepe döneminde dönüşüm sürecini hızlandırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı yetkiye dayanarak 0.50 emsal artışı uygulaması başlattı. Bu kapsamda çarpık kentleşme ve deprem tehdidinin görünür olduğu Yıldırım ve Osmangazi yerine planlı yapıların yaygın olduğu Nilüfer'in rantı yüksek noktalarında dönüşüm projeleri ortaya çıktı. Dönüşüme yönelik başlatılan kampanyaya birçok müteahhit destek verdi. Deprem konulu toplantılarla kentsel dönüşümün gerekliliğine ilişkin bir kamuoyu oluşturulurken vatandaşlar da evini yenilemek için fırsat tufanına kapıldı.

0.50 emsal uygulamasına göre planlanan projelere Akademik Odalar ve Nilüfer Belediyesi'nden 'yoğunluk artışı' gerekçesiyle itiraz geldi. Her iki kurum da söz konusu dönüşüm projeleriyle ilgili yasal süreç başlattı ve mahkeme kararıyla durdurulan projeler oldu. Kamuoyunda geniş yankı bulan bir tartışma başladı. Akademik Odalar tarafından organize edilen 'kentsel dönüşüm' konulu bir toplantıda bir site sakininin 'Ben, 15 yıldır bu binada oturuyorum. Depremden korksaydık zaten oturmazdık. Benim evim beş kuruş para vermeden yenileniyor. Siz bunu neden engelliyorsunuz?' sözleri sürece dönük fırsatçı yaklaşımı özetler nitelikteydi.

Bu dönemde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), İnşaat Müteahhitleri ve Sanayicileri Derneği (İMSİAD), Akademik Odalar, belediyeler ve konunun taraflarınca çok sayıda görüşme ve toplantı yapıldı. Ancak müspet bir sonuç elde edilemedi. Ve bir yandan yeni kentsel dönüşüm projeleri başlarken bir yandan da mahkemelerce durdurulan proje sayısı arttı.

Uzun süre ertelenen yeni İmar yönetmeliği Ekim 2017'de yürürlüğe girdi. Bursa'da 0.50 emsal uygulamasından faydalanan, ruhsat almandan yıkımı yapılan ve yeni İmar Yönetmeliği'ne uygun olmayan 150'ye yakın dönüşüm projesinde şantiye durdu. Büyükşehir Belediyesi'nin Bakanlıktan aldığı dönüşüm yetkisini doğru kullanmadığı ortaya çıktı. Bakanlığın tanıdığı yetki, 0.50 emsal artışının 'sosyal donatı ve kamu alanlarının da aynı ölçüde artırılmasıyla' mümkün olacağını şart koşuyordu. Fakat Bursa'da 0.50 emsal uygulamasından yararlanan birçok proje, yoğunluk artışına rağmen sosyal donatı ve kamusal alanda genişleme sağlamıyordu. Bu tablo hem Akademik Odalar hem de Nilüfer Belediyesi'nin itirazlarına yasal bir dayanak sağladı ve nihayetinde yeni İmar Yönetmeliği'yle birlikte de Bursa'ya çözüm diye sunulan kentsel dönüşüm, tam bir sorun ve krize dönüştü.

Daha sonra Alinur Aktaş başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi, 0.50 emsal artışına göre kentsel dönüşüme başlayan ve ruhsat alan bir kısım projelerin devamına karar verdi. Ruhsat almayan ve yeni yönetmeliğe uygun olmayan projeler ise çözümsüz kaldı. Yaklaşık 20 bin vatandaşı ilgilendirdiği düşünülen ve 150'ye yakın olduğu konuşulan dönüşüm projesi, bugün hem ekonomik hem de sosyolojik bir sorun haline geldi. Dönüşüm projelerinin durdurulması, içinde bulunduğumuz ekonomik şartların negatif etkisiyle de birçok müteahhitti darboğaza iterken evleri dönüşüm kapsamında yıkılan vatandaşlarda kapıda kalma durumuyla karşı karşıya bulunuyor. Evleri taahhüt edilen sürede tamamlanmadığından vatandaşların, kentsel dönüşüm yasası kapsamında 18 ay süreyle aldığı kira yardımı her an kesilebilir.

HERKESİN KAZANDIĞI MAÇ OLMAZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kentsel dönüşüme yönelik en son şu açıklamayı yaptı: "Eskiden 1000 kişinin yaşadığı yere 2000 kişilik planlama yapıyorsunuz, ondan sonra da Bursa'da trafikle ilgili problem var diyorsunuz. Eğri oturup, doğru konuşalım. Metrekareye metrekare alacaksın. 30 -40 yıllık bina verip, yerine yeni daire alacaksın. Bu işten belediye kazanacak, müteahhit kazanacak, şahıs kazanacak. Herkesin kazandığı maç olmaz. Bu işte herkes kazanacak, Bursa kaybedecek. Şişirilen balon bile bir süre sonra patlar. Bundan sonra yapmamız gereken yol haritasını iyi belirlemek. Şimdi bu konuda çalışıyoruz, ulaşımla, imarla ilgili çalışıyoruz. Bursa'yı büyütmemiz gerekiyor, başka çaresi kalmadı. Ovayı bitirmeyelim derken Bursa'yı bitireceğiz."

TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMAYA HAZIRIZ

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Vatandaşlarımız,  bazı sitelerin yıkıldığını ve müteahhittin yasal bir çözüm bulamadığı için inşaata başlayamadığını bizlere iletti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın bu konuda ne kadar duyarlı olduğunu biliyoruz. Bir an önce etkin adımlar atılmasını bekliyoruz. Bazı parsellerde kamu alanı ayrılarak bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Aksi takdirde kentsel dönüşüm mağdurları listesi kabarıyor. Bu noktada Alinur Aktaş ve meclis üyesi arkadaşlarımızın çözüm bulma konusunda adım atmalarını bekliyoruz. Eğer böyle giderse bu kent yaşanılamaz hale gelecektir ve bundan böyle de bu tür anlayışa izin verilmemesi gerekiyor. Kent yöneticilerinin kenti kirletmeden bu konularda çözüm üretme gibi sorumluluğu var. Bize düşen ne varsa ben ve yönetici arkadaşlarım katkı sunmaya, taşın altına elini koymaya hazırız" dedi.

MÜTEAHHİTLERDEN BÜYÜKŞEHİR'E ÇAĞRI

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD), Büyükşehir Belediyesi'ne çağrı metni yayınladı. Kentsel dönüşüme yönelik yapılan görüşmeler ve çalışmaların aktarıldığı metinde şu ifadelere yer verildi: "Kentsel dönüşüm konusunda bir daha itiraz edilmeyecek nihai çözümde uzlaştık. Bu nihai çözüm ile ister A tipi, ister B tipi olsun kentsel dönüşüm projelerinin devamı ve tamamlanmaları için daha önceleri dava açan akademik odalarla gerekli uzlaşma sağlanmıştır. Artık Bursa'mızın ve sektörümüzün kanayan yarası haline gelmiş olan kentsel dönüşümde büyük uzlaşma, Bursa Büyükşehir Belediye Bakanı Alinur Aktaş'ın değerli çalışmalarıyla son halini alacaktır. En kısa sürede Bursa'mızın kentsel dönüşüm düğümünü çözeceğine inancımız tamdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.