Hava Durumu

Bursa'da kentsel dönüşüme yeni yol haritası

Bursa'da krize dönüşen kentsel dönüşüm için çözüm arayışı sürüyor. Son olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 3 merkez ilçenin başkanları ile perşembe günü bir araya geldi. Başkanlar toplantının detaylarını ve dönüşüme yönelik görüşlerini YeniDönem'e açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2018 08:57
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2018 08:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da kentsel dönüşüme yeni yol haritası

-N. Nuri Yavuz-

Deprem kuşağındaki Bursa'da hem vatandaşın can ve mal güvenliği hem de çarpık yapılaşma açısından kent kimliğinin korunması ve yeniden inşası için çözüm olarak görülen kentsel dönüşüm bir krize dönüştü. Bu soruna yönelik toplantılar düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu kez Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ile imar komisyonu üyeleri ve belediyelerin imarla ilgili yetkilileriyle bir araya geldi.

KRİTİK KARARLAR ALINDI

Bursa kamuoyunun en önemli gündem maddeleri arasındaki kentsel dönüşüm hakkında ortak aklın işletilmesi ve kent menfaatlerinin önde tutulmasına yönelik ciddi kararların alındığı toplantıda yeni yol haritası belirlendi. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi'nin Recep Altepe döneminde dönüşüm projelerine uyguladığı 0.50 emsal artışında sosyal donatı ve teknik alt yapının gözetilmediği konuşulurken bundan sonraki süreçte yapılacak dönüşümlerde nüfus artışı kadar kamusal alan artışının planlanması ve dönüşümün bölgesel bazda yapılması kararlaştırıldı. Bu süreçte Büyükşehir koordinatörlüğünde ilçe belediyelerinin imar komisyonları Bursa'nın dönüşüm haritasını çıkaracak. Çalışmalar sonrası hazırlanan plan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından kamuoyuyla paylaşılacak.

BOZBEY: "KAMUSAL ALAN KIRMIZI ÇİZGİMİZ"

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Bu sürecin kentleri kirletmeyen bir dönüşüm oluşturulabileceği noktaya ulaşması lazım. Bizim bu konuda daha önce de açıkladığımız kırmızı çizgilerimiz var. Bundan öncekiler de dahil olmak üzere yapılacak kentsel dönüşüm projelerinde kamusal alanların da nüfus artışıyla doğru orantılı olarak büyümesi gerekiyor. Bu kamusal alanların çoğalmasını sağlayacak bir mekanizmanın işletilmesi lazım. Sadece 0.50 emsal artışlarında değil 0.10-0.20 artışlarında da bu kural geçerli olmalı. Bizim önerimiz bölgesel bazda planların yapılmasıdır. Kentin kirlenmemesi için bu toplantılardan bir sonuç çıkması gerekiyor. Buradan kent yararına bir sonuç çıkacağını umut ediyorum" dedi.

DÜNDAR: "DÖNÜŞÜM NİLÜFER'LE KALMAMALI"

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Bursa'nın birinci derece deprem kuşağında olduğu göz önünde bulundurularak kentsel dönüşümü yalnızca Nilüfer'de değil şehrin diğer ilçelerindeki çöküntü alanları ve çarpık yapılaşmaya da uygulayabilmeliyiz. Bursa'da dönüşümü bir bütün olarak planlamalıyız. Bu toplantı kentin dönüşüm haritasını belirlemek üzere yapıldı. Devam eden süreçte büyükşehir ve ilçe belediyelerinin imar komisyonları ortak bir çalışma gerçekleştirecek. Yeni süreçte kentsel dönüşümün odaklanması düşünülen ve öne çıkan özel bir bölge yok. Kentin geneli için bir planlama yapılacak" ifadelerini kullandı.

EDEBALİ: "BÖLGESEL BAZLI DÖNÜŞÜM YAPILMALI"

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ise, "Kentsel dönüşüm, deprem bölgesindeki şehirlerimiz için yaşamsal bir zorunluluk. Bunu mutlaka yapmamız lazım çünkü binalarımız afet riski altında. Ekonomik ömrünü tamamlamış binaların mutlaka dönüştürülmesi gerekiyor. Dönüşümde sadece bina bazlı olarak yıkıp yapmak değil,  Yıldırım olarak bölgesel dönüşüm yapıyoruz. Yani çok büyük alanlarda dönüşüm yapıyoruz. Büyük alanda yaptığınız zaman dönüşüm anlamlı olur. Çünkü binayı yıkıp yapmak ihtiyaç duyduğumuz diğer sosyal donatı ve alt yapı alanlarını sağlamaz. Bölgesel bazlı dönüşüm yaptığınız zaman bir şehirde olması gereken eğitim, sağlık, ticari ve güvenlik boyutlarını mekânsal anlamda plana işleyebiliyorsunuz" diye konuştu.

 "0.50 EMSAL UYGULAMASI DOĞRU DEĞİLDİ"

Edebali, "Kentsel dönüşümde daha önceki 0.50 emsal uygulaması, sosyal donatı alanı ayrılmadığı için doğru bir uygulama değildi. Ben de bu konuda görüşlerimi aktardım. Mekânsal planlar yapım yönetmeliği var. Bizim, bu yönetmeliğe uymamız lazım. Evet, binalarımızı dönüştüreceğiz, riskliyse yıkıp yeniden yapacağız ancak bu yönetmeliğin dışına çıkamayız. Yönetmelik ne diyor; 'Eğer bir yerde yoğunluk artışı yapacaksanız yeterli sosyal ve teknik alt yapıyı koymanız lazım.' Yani artırdığınız nüfus kadar sosyal alt yapı yapmanız gerekiyor. Ben, bu yönetmeliğin kurallarına göre dönüşüm yapılması gerektiğini söyledim. Bugüne kadar mahkemeler tarafından iptal edilen kentsel dönüşümler de bu yönetmeliğe uymadığı için iptal edildi. Hem bu yönetmeliğe hem de imar kurallarına uygun dönüşüm yapılması adına umutluyum" dedi.

ORTAK AKIL VURGUSU

Öte yandan toplantıya ilişkin Büyükşehir'den Başkan Alinur Aktaş'ın açıklamaları servis edildi. Kentsel dönüşüm konusuyla ilgili olarak daha önce de akademik odalar, belediye başkanları, imar komisyonu, sivil toplum kuruluşları ve iş adamlarıyla bir araya geldiklerini söyleyen Aktaş, "Bursa'nın problemli konularından bir tanesi de kentsel dönüşüm ve imarla ilgili uygulamalar. Bununla alakalı hem mevcut bekleyen problemler hem de bundan sonraki sürecin nasıl olmasıyla alakalı bir araya geldik. Herkes bundan sonraki süreçle alakalı öngörüsünün neler olduğunu ifade etti. Bir kere şunda hemfikiriz. Klasik 0.50 emsal artışıyla kentsel dönüşüm yapmaktan ziyade daha büyük ölçekli alanlarda, ada bazında, bölge bazında kentsel dönüşüme bütün heyet üyeleri sıcak bakıyor. Pazartesi gününden itibaren imar komisyonumuzun bütün üyeleri, beraberinde Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer belediyelerimizin teknik başkan yardımcıları, imar müdürleri ve imarla alakalı yetkileri bundan sonraki sürecin nasıl olması gerektiğiyle alakalı ortak bir akılla, ortak fikirle işin notlarını yazmaya başlayacaklar" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.