Hava Durumu

Bursa'da konutun alıcısı yok! İMSİAD'dan önemli açıklama

Bursa'da konut satışları, yılın sekizinci ayında yüzde 24,1, Ocak-Ağustos döneminde ise yüzde 9,2 oranında düştü. Sektör, döviz kurundaki dalgalanma ve mevduat faizlerinin yüksekliğinden yakındı.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2018 18:54
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2018 18:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da konutun alıcısı yok! İMSİAD'dan önemli açıklama

-N. Nuri Yavuz-

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), açıkladığı ağustos ayı konut satış istatistiklerine göre Bursa'da konut satışı aylık bazda geçen yıla kıyasla yüzde 24,1 oranında geriledi ve 3 bin 613 olarak gerçekleşti. Yılın ilk sekiz aylık periyodunda ise konut satışı yüzde 9,2 düzeyinde düşerek 33 bin adette kaldı.

İPOTEKLİ DURMA NOKTASINDA

İpotekli yani banka kredisi kullanılarak alınan konut sayısı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 67,4 düşerek 523;'e geriledi. İlk sekiz aylık toplamda ise yüzde 28,5'luk bir düşüşle 10 bin ipotekli konut satışı gerçekleştirildi.

SIFIR KONUT SATIŞI

Ağustos 2018'de ilk kez satışı gerçekleştirilen konut sayısında yüzde 31,3'lük düşüş yaşandı ve bin 657'ye geriledi. Ocak-Ağustos döneminde ise sıfır konut satışında geçen yıla göre yüzde 5,8'lik kayıp yaşandı ve 16 bin 695 sıfır konut alıcı buldu.

YABANCI MORALİ

Türkiye'de yabancıya konut satışında İstanbul ve Antalya'nın ardından üçüncü konumda bulunan Bursa'da bu yılın sekizinci ayında yüzde 207'lik bir artış yaşandı ve 307 konut yabancı yatırımcı tarafından satın alındı. Yine ilk sekiz aylık periyotta da yabancıya konut satışı yüzde 43,2 oranında artarak bin 295 sayısına ulaştı.

TÜRKİYE GENELİ

Ülke genelinde ağustosta satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 15,1 geriledi. Satılan konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 12,5 düşüş göstererek 105 bin 154 olarak gerçekleşti.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, ağustos ayı konut satış rakamlarını değerlendirdi.

Konut sektöründe son dönemde sıkça konuşulan kampanya durumunun İstanbul merkezli olduğunu vurgulayan Andıç, "Bankalar olmadan Bursa'daki firmaların kendi güçleriyle vadeli konut satışı gerçekleştirmesi zor. İstanbul firmaları ulaştıkları büyüklük ölçüsünde böyle bir güce sahipler. Bursa'da bir konut kampanyası yapabilmek için bankaların da sürece dâhil olması gerekiyor. Kaldı ki bir kampanya yapmak için çalışma yürütüyoruz fakat ülkemizde ekonomi gündemi çok sık değişiyor. Bugün doğru diye aldığınız bir karar yarının yanlışı olabiliyor. Ayrıca girdi maliyetlerinin yüzde 40-50 arasında artmasına rağmen bugün Bursa konut piyasasında geçen yılın fiyatlarının uygulandığını belirtmek gerek. Ancak dövizdeki dalgalanma yatırımcının konuta yönelmesinin önünü kesiyor. Aynı şekilde mevduat faizlerinin yüksekliği de bunu tetikliyor. Sektör temsilcileri olarak bizler, biran önce döviz kurundaki dalgalanmanın durmasını bekliyoruz. Gelinen noktada döviz kurunun hangi noktada durduğundan çok dalgalanıyor olması bizi etkiliyor. Dövizdeki hareketlilik durulursa belki o zaman yatırımcı karlı konut yatırımına yönelebilir" dedi.

YABANCILAR ESKİ DAİRELERİ ALIYOR

Yabancıya konut satışında Bursa'nın önemli bir potansiyeli olduğunu belirten Andıç, "Özellikle körfez ülkelerinden yoğun bir ilgi var. Ancak yılda bir ya da iki ay kullanacağız düşüncesiyle onlar da eski daireleri satın almaya yöneliyorlar. Ve kentimizde gelecekte kentsel dönüşümün gündeme geleceği bölgelerdeki daireleri tercih ediyorlar. Bu, hem bugün yatırım niteliği hem de gelecekte olası bir kentsel dönüşüm süreci açısından sıkıntı doğurabilir. Eski bölgelerden yabancıya konut satışı yapılmamalı. Öte yandan mevcut döviz kuru yabancı yatırımcı gibi yurt dışındaki Türkler içinde bir yatırım fırsatı sağladı. Son dönemde Bursa'da satılan konut sayısında yurt dışında yaşayan Türklerin oranı artıyor. Biz, bunun için de İMSİAD olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iş birliğinde yurt dışında yaşayan Türklere yönelik tanıtım çalışmaları planlıyoruz. Bu tanıtım çalışmalarının konut satışlarını gelecek dönemde pozitif yönde etkileyeceğini düşünüyorum" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.