Hava Durumu

Bursa'da menenjit can aldı! Henüz 9 yaşındaydı...

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 9 yaşındaki bir kız çocuğu menenjit şüphesiyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Ailede ve köyde yaşayanlara koruyucu antibiyotik tedavisi uygulanmış ve takipleri halen sürdürülmektedir" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2020 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2020 11:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da menenjit can aldı! Henüz 9 yaşındaydı...

Eski Kızılelma Köyü'nde 9 yaşındaki Hanife Aykut 2 Ocak günü Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Küçük kız menenjit şüphesi ile Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

Menenjit teşhisi konuldu

Hastanede başlanan tedaviye rağmen Hanife Aykut hayatını kaybetti. 12 Ocak Pazartesi günü Eski Kızılelma Köyü'nde toprağa verilen Hanife Aykut Mustafakemalpaşa ve civar mahallelerde de tedirginlik yaşattı. Yapılan testler sonucunda Hanife Aykut'a meningokok y grubu teşhisi konuldu. Hastalığın ilk olarak üst solunum yolu rahatsızlığı olarak başladığı ve sonrasında orta kulak iltihabı ve meningokoka çevirdiği öğrenildi.


Eski Kızılelma Mahallesi Muhtarı Bilgin 2 Ocak tarihi itibariyle mahalledeki tüm çocukların tedbir amaçlı aşı olduğunu belirterek, yetişkinler için de ilaç tedavisi uygulandığını söyledi. Şu anda bölgede herhangi bir risk söz konusu olmazken, başka bir vakanın da bulunmadığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan bir çocukta, meningokoksik menenjit virüsü tespit edilmişti. Doktorun talimatı üzerine hastayla yakın teması olan ailesi, sınıf arkadaşları ve okul personeli, tedbir amaçlı otobüslerle Mustafakemapaşa Devlet Hastanesi'ne taşınmıştı. Virüs tespit edilen çocuk ise Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilmişti.

MENİNGOKOKSİK MENENJİT NEDİR?

Meningokoksik menenjit, ani başlayan ateş, şiddetli başağrısı, bulantı ve kusma, ense sertliği ve sıklıkla pembe renkli döküntüler ile seyredebilen bir hastalıktır. Hastalığın kuluçka süresi ortalama 3-4 gün olmakla beraber 2 ile 10 gün arasında değişebilir. İnsandan insana ya doğrudan temasla ya da solunum yollarından damlacıklarla bulaşır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bir kişide akut başlangıçlı ateş ile birlikte; ense sertliği ve/veya bilinç değişikliği ve/veya huzursuzluk, başağrısı, bulantı-kusma ve pembe renkli döküntü ile seyreden bir hastalık tablosu ile karşılaşıldığında, meningokoksik menenjitten şüphelenilmelidir.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Her yaşta görülmekle beraber, özellikle beş yaş altındaki çocuklarda daha sık rastlanıyor. 2 yaş altındaki çocuklarda ise mikroplara özgü bağışıklık sistemi tam gelişmediğinden dolayı ölüm oranı yüksek oluyor.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ailede ve köyde yaşayanlara koruyucu antibiyotik tedavisinin uygulandığı, takiplerinin sürdüğü ifade edildi.

Açıklama şu şekilde:

"11.02.2012 doğum tarihli H.A., Mustafakemalpaşa İlçesi Eskikızılelma Köyü'nde ikamet etmekte olup, Eskikızılelma İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencisidir.

H.A. , 02.01.2020 tarihinde yüksek ateş nedeniyle Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi acil servisine başvurmuştur. Hastanın takibi sırasında vücudunda döküntü ve uykuya meyil gelişmesi üzerine Meningokoksemi ön tanısıyla, izolasyon önlemleri alınarak Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilmiştir.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde yapılan muayenesi sonrası izole edilerek menenjit şüphesi ile antibiyotik tedavisi başlanmıştır. Döküntüleri artan hastada solunum sıkıntısı gelişmesi üzerine entübe edilerek mekanik ventilatöre bağlanmıştır. Takibi sırasında multiorgan yetmezliği (Böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, kalp yetmezliği) gelişmiş olup, toraks tüpü takılmış, hemodiyalize başlanmış, ilaç tedavisi uygulanmıştır.  Hasta, yoğun bakım ünitesinde takipli iken tüm müdahalelere rağmen 12.01.2020 tarihinde meningokoksemi tanısı ile vefat etmiştir.

Mustafakemalpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından çocuğun ikamet ettiği köyde saha incelemesi yapılmıştır. Ailesi ziyaret edilerek; çocuğun bebeklik çağı ve okul aşıları tam olduğu, ailenin yakın zamanda seyahat öyküsü bulunmadığı öğrenilmiştir. Ailede ve köyde yaşayanlara koruyucu antibiyotik tedavisi uygulanmış ve takipleri halen sürdürülmektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.