Hava Durumu

Bursa'da metal işçileri eyleme başladı

TİS görüşmelerinin tıkanması sonrası fazla mesai yapmama kararı alan Türk Metal Sendikası, protesto eylemlerine de başladı. Bursa'da Bosch, Renault, TOFAŞ başta olmak üzere birçok fabrikada metal işçileri, eş zamanlı olarak MESS'in teklifini protesto eden eylemler yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2017 21:54
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2017 21:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da metal işçileri eyleme başladı

-N. Nuri Yavuz-

Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde 16.00 vardiyası öncesi 15.00'da Sarı Cadde'de buluşan metal işçileri, Yeşil Cadde'deki Bosch fabrikasına doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde Türk Bayrağı ve sendika flamalarıyla işçiler, "MESS şaşırma sabrımızı taşırma", "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak fabrika önüne geldi. Yürüyüşe liderlik eden Türk Metal Sendikası Bursa 1 No'lu Şube Başkanı Recep Tan, fabrika önünde bir bildiri okudu.

ARTIK YETER...

Recep Tan, "Sendikamız Türk Metal'in işveren örgütü MESS ile yürüttüğü toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı. Oysa biz, 2,5 aydır bekliyoruz. Görüşmelerin başladığı 5 Ekim gününden bu yana sabrediyoruz. Biz kavganın meraklısı değiliz. İşyerinde barıştan, huzurdan, istikrardan yanayız. Biz, üretiyoruz kazandırıyoruz ama kazanamıyoruz. Artık yeter. Biz de kazanmak, emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Yaşanan adaletsizliğe itiraz ediyoruz" dedi.

BU DAHA BAŞLANGIÇ!

Tan, "Buradan MESS'e sesleniyoruz. Biz, böyle bir anlayışı kabul etmiyoruz. Bu enflasyon hesabı, bizim hesabımız değildir. Bizim enflasyonumuz çarşıda pazarda. Temel tüketim maddeleri en az yüzde 20 zamlandı. Ama MESS bunları görmezden geliyor. Bu da yetmezmiş gibi esnek çalışmayı dayatıyor. İkramiyelere kıstelyevm esasını getirmek istiyor. Kıdemli işçinin hakkını vermiyor. Bu dayatmalara 'Evet' demeyeceğiz. Bu koşullar altında anlaşmamız mümkün değildir. Nereye kadar giderse, oraya kadar gideceğiz. Bu eylemlerimiz daha başlangıç. Bu mücadeleden galip çıkana kadar bu yoldan dönmeyeceğiz. İyi niyetimize karşı MESS'in cevabı buysa bizim vereceğimiz cevaba herkes hazır olsun. Sadece cevaba değil, cevabın maliyetine de hazır olsun. Biz, bir kere sokaklara çıkarsak, kolay kolay da geri dönmeyiz. Genel Merkezimizin aldığı eylem kararlarını her hafta hayata geçireceğiz" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 5 Ekim'de başlayan, toplam 117 bin çalışanı ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkanmış, 1 Aralık Cuma günü gerçekleştirilen toplantıda uyuşmazlık tutanağı tutulmuştu. Türk Metal Sendikası, eylem kararı almış, artık fazla mesai yapılmayacağını ve eylemlere başlanacağını duyurmuştu.

NE İSTENİYOR?

Türk Metal Sendikası, TİS kapsamında ücretlere ilk altı ay için yüzde 38,28 zam talep etmişti. MESS ise ilk 6 ay için 1 Mart-31 Ağustos 2017 arasındaki enflasyon oranında artış, sosyal haklara da yıllık enflasyon oranında artış teklif etmişti.

NE OLACAK?

Uyuşmazlık tutanağı tutulan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri arabuluculuk evresine geçti. Yaklaşık 2 ay sürmesi beklenen arabuluculuk neticesinde uzlaşı sağlanamazsa Türk Metal Sendikası, grev sürecine girecek. Sözleşme, Bursa'da yaklaşık 28 bin çalışanı ilgilendiriyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.