Hava Durumu

Bursa'da NİLVAK farkı! 'Öğrenciye değil, veliye ödev veriyoruz'

Birinci yılında eğitim kalitesini kanıtlayan NİLVAK Okulları Bursa'da sayılı eğitim kurumları arasında yer almayı başardı. NİLVAK Okulları Kurucu Temsilcisi ve Genel Koordinatörü Erol Gürlek, NİLVAK'ın fark yaratan uygulamalarını YeniDönem gazetesine anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2017 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2017 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da NİLVAK farkı! 'Öğrenciye değil, veliye ödev veriyoruz'

Bursa'da sayısız sosyal sorumluluk projelerine imza atan Nilüfer Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Vakfı (NİLVAK) geçen yıl NİLVAK Koleji'ni açtı. Birinci yılı olmasına rağmen sosyal, kültürel, sportif ve akademik başarıyı yakalayan NİLVAK eğitim kurumları, Türkiye'deki kökleşmiş birçok özel eğitim kurumuyla yarışır seviyeye geldi. Geçen bir yılı değerlendiren NİLVAK Okulları Kurucu Temsilcisi ve Genel Koordinatörü Erol Gürlek, YeniDönem gazetesinin sorularını yanıtladı.

Sayın Erol Gürlek, öncelikle sizin eğitimdeki hikâyenizi ve NİLVAK ile nasıl tanıştığınızı öğrenebilir miyiz?

Ben Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim. 2015 yılına kadar Bursa'da marka bir okulun Genel Koordinatörlüğünü yapıyordum. 2015'in eylül ayında kurumla ilişkimi kestikten sonra bir süre herhangi bir eğitim kurumunda çalışmak istemedim. 2016'nın nisan ayında ise Nilüfer Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey beni aradı. Sayın Bozbey, bana ret edemeyeceğim bir teklif sundu. NİLVAK'ın okullaşma sürecinde olduğunu ve bu okullarda eğitim kadar sporun, sanatın, bilimin, özgür düşünce yapısının ön planda olacağı, ticari kaygıları düşünmeyeceği bir okul olmasını hedeflediğini anlattı. Bende böyle bir kurumda var olmaktan dolayı mutlu olacağımı dile getirdim. Bu şekilde NİLVAK ile tanışmış olduk.

'NİLVAK'IN TEK KAYGISI BAŞARI'

NİLVAK Koleji birinci yılı olmasına rağmen her alanda büyük başarılara imza attı. Bu başarıları sağlamanızdaki etmenler nelerdir?

Aslında dünyanın neresinde olursa olsun eğer başında 'Özel' ibaresi bulunan bir kolej varsa büyük maddi yatırımlar sonucunda oluşturulmuş bir okuldur. Dolayısıyla bu okullara yatırım yapan insanların ticari kaygılarının olması gayet doğaldır. Yatırım yapanın dernek, kişi, kurum veya vakıf olması hiç önemli değil. Ama NİLVAK Koleji'nin en büyük farkı ticari kaygı taşımayan bir kurum olması. NİLVAK Koleji sadece başarıya odaklı, iyi bireyler yetiştirilmesi için çalışıyor. Ve tek kaygısı da her yıl arttırmak istediği başarı grafiğini biraz daha yukarıya çıkartmak.

Peki bunun için hazırladığınız özel bir eğitim programınız var mı?

Genel anlamda bütün özel okullar aynı şeyi ister. 'Sosyal, özgüvenli, kendini iyi ifade edebilen, akademik başarısı olan ve en önemlisi de yabancı dili iyi bilen öğrenciler yetiştirmek.' Türkiye'deki bütün veliler de özel okullardan bu özellikleri bekler. 'Evet, biz de aynı vaadi veriyoruz. Fakat bizim uygulayış şeklimiz bambaşka. Örneğin özel okulları bitiren çocuklara bakalım. İlkokuldan liseye kadar farklı alanlarda İngilizce dersleri veriliyor. Ama okuldan sonra İngilizceyi tam anlamıyla öğrenmiş, tam anlamıyla İngilizce konuşabilen bireyler haline gelemiyorlar. Biz bunu değiştirdik. NİLVAK'tan mezun olan her öğrenci İngilizceyi çok iyi bilen bir birey olarak mezun oluyor.

'İNGİLİZCEYİ HAYATIN İÇİNE KATIYORUZ'

Bunu nasıl başardınız, özellikle diğer okullarda olmayan ama sizde olan uygulama nedir?

Tabii ki biz de bu sistemi Mars'tan getirmedik. Sadece gözlemleyerek okulumuzda uygulamaya başladık. Özel yabancı okulların sistemini uyguladık. Yani eğitim dilini olabildiğince İngilizceye çevirdik. Bu da nasıl oldu? Haftada 12 saat İngilizce eğitim vermekteyiz zaten. Ama bunun dışında resim, müzik, beden eğitimi, drama, satranç... yani kısaca Türkçe göstermek zorunda olmadığımız tüm derslerin dilini İngilizce yaptık. Daha açık olmak gerekirse, çocuk müzik dersinde İngilizce konuşuyor. Beden eğitiminde, resimde, drama dersinde sadece İngilizce konuşmak zorunda. Yani İngilizceyi olabildiğince hayatın içine katıyoruz. Tabii ki bunun da kuruma bir maliyeti var. Bu dersleri İngilizce veren hocalar bulmak, onları mutlu edecek bir maaş vermek ve tüm enerjilerini bu çocuklara vermesini sağlamak gerçekten de ciddi maliyet gerektiriyor. Ama biz ne dedik konuşmamızın en başında? 'Ticari kaygımız yok.' Bu kurum ekstra bir para kazanmak için değil, topluma yararlı işler yapmak için kuruldu.  Kurum zarar etmesin o bize yetiyor. Bu bile çok farklı bir kolej olmak için yeterli ama biz bununla da yetinmedik. Sadece kısa bir süreliğine düşünün, bir öğrenci, sabah 08.00'da okula geliyor, akşam saat 17.00'ye kadar okulda kalıyor. Acaba bu kadar saat biz bu öğrenciye neyi öğretemiyoruz da bir de üstüne üstlük ev ödevi veriyoruz? NİLVAK'ta öğrenciye ev ödevi verilmez. NİLVAK'ta ev ödevini aileye veriyoruz.

Nasıl yani, bu ifadenizi biraz açar mısınız?

Tabii... Her ailenin en büyük derdi; 'çocuğu ile birlikte nitelikli zaman geçirmek' istemesidir. Ama bunun sadece sözde kaldığını görüyoruz. Sadece 'Çocuklarınızla nitelikli zaman geçirin.' demek yerine bunu nasıl yapacaklarını söyledik ve ailelere görev verdik. Ailelere dedik ki: Haftada 5 gün boyunca çocuğunuzla şunları yapmanızı istiyoruz:

1-Pazar akşamları, yemekten sonra ailece oturup İngilizce bir film izleyeceksiniz.

2-Pazartesi ve perşembe akşamları, yemek yedikten sonra ailece kitap okuyacaksınız. (Herkes kendi kitabını okumalı!)

3-Salı akşamları, sene başında verdiğimiz 'scrabble' oyununu İngilizce olarak oynayacaksınız (Burada aile İngilizce sözlük kullanabilir ama çocuğun sözlük kullanması yasak!)

4-Çarşamba günlerinde biz sabah saatlerinde aileye mesaj gönderiyoruz. O mesajda "Bu akşam (.....) konusu hakkında çocuğunuzla konuşmanızı istiyoruz." diyoruz. Yani dünya görüşlerini geliştirmelerini istiyoruz aynı zamanda.

Son olarak da cuma ve cumartesi akşamları tatil yapmalarını istiyoruz. Yani özetle biz, çocuğa değil, veliye görev vererek çocuklarının gelişmesinde onların da katkısının olmasını istiyoruz.

Ben 20 yıldır eğitimciyim ve birçok özel okulda çalıştım. Ama bu uygulamaları yapan bir okul görmedim. Bu özellikler NİLVAK Koleji'nin Türkiye'deki diğer kolejlerden belirgin anlamda çok farklı noktaya gitmesini sağladı.

'KURA ÇEKİMİYLE ÖĞRENCİ ALACAĞIZ'

NİLVAK Beşevler Mahallesi'nde güzel bir kampüs yapıyor. Bu okuldan biraz bahseder misiniz, okul kaç öğrenci kapasiteli olacak?

NİLVAK Kolej olma yolunda iken bir "Biz butik okul olacağız ve öyle de kalacağız" dedik. Yeni kampüsümüzde en fazla 4 şubemiz olacak, her sınıfta da en fazla 20 öğrencimiz olacak. Yani kısa bir hesaplama yaparsak, bir dönem için en fazla kabul edebileceğimiz öğrenci sayısı 80. 12 bin 500 metre kare kapalı alanı olan kampüste devlet 'Bin 500 öğrenci okutabilirsiniz' diyor. Biz 'Hayır, en fazla 960 öğrenci okutacağız.' diyoruz. Tabii ki çok talep geleceğini biliyoruz. Fakat asla bu sayının üstüne çıkmaya niyetimiz yok. Çünkü biz kaliteli hizmet üreten, ticari kaygı taşımayan ve sadece toplum yararına çalışan bir okuluz.

Peki öğrenci seçme kriterleriniz neler olacak?

Biz öğrencilerimizi sadece birinci sınıfta alacağız. Ara sınıflara ne yazık ki öğrenci almayacağız. Bu yüzden birinci sınıfa girebilecek çocuklar bizim için önemli. Peki, birinci sınıfa nasıl öğrenci kabul edeceğiz? Tabii ki birinci sınıftaki çocuğa sınav uygulayıp kazanmasını beklemeyeceğiz. Çocuklarımızı okula aşama aşama kabul edeceğiz. Öncelik, NİLVAK'ın kreşlerinde olacak. Bu kreşlerde okuyan çocukların aileleri eğer isterlerse okulumuza kayıt ettirebilecek. Daha sonra kayıtlarımızı kapatacağız ve talep toplamaya başlayacağız. Diyelim ki, gelen talepler kontenjanımızı aşıyor. O zaman da noter huzurunda kura çekimiyle okullarımıza öğrencileri kabul ediyor olacağız.

Velilerin okullardan talepleri daha çok hangi yönde oluyor, ayrıca sizin velilerden bir talebiniz oluyor mu?

Burası bir özel okul, veliler de bu okula çocuklarını emanet ediyor ve iyi bireyler olarak yetiştirilmesini istiyor. Ama biz okulu kendimize göre kurguladık. Buraya çocuğunu vermek isteyen velilere durumumuzu anlatıyoruz. Velinin bizden talepleri ancak onlara vaat ettiklerimizi yapıp yapamayacağımızı sorgulamalarıdır. Bunun dışında talep zaten kabul etmiyoruz. Burası velilerin istekleri veya talepleri doğrultusunda hareket eden bir okul değil.

'HER BAŞARIYA BURS'

Kültür, sanat, spor ve sosyal sorumluluk projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Türkiye'deki bütün kolejler sporun iki branşına (Yüzme ve Basketbol) ve akademik başarıya burs verir. Biz ise sporun ve sanatın her dalına, il çapında derecelendirilmiş bir başarısı olmak şartıyla, eğitim bedelleri üzerinden yüzde 50 burs veriyoruz. Sadece geçen yıl eğitim öğretim süresince okulumuzda 187 aktivite yaptık. Sergi açılışı, yaşlı ve hasta ziyareti, turnuvalar, müzik dinletisi...

Öğretmen ve öğrencilerinizin mutlu bir ortamda bulunmaları adına ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Kendimizi ifade etmek adına tek bir cümle ile biz buyuz diyebileceğimiz bir cümle olsun dersek şunu diyebilirim: "Önyargının değil özgürlüğün, statükonun değil çağdaşlığın, kin ve nefretin değil sevgi ve saygının olduğu bir koleje hoş geldiniz."  Bazı kolejler kadar astronomik ücret alamayacak olduklarını belirtmemize rağmen birçok öğretmen burada çalışmayı tercih ediyor. Öğretmenlerimize her şeyden önce insan olarak çok değer veriyoruz.

Bursa'da özel okulların fiyatları hemen hemen aynı. NİLVAK bu anlamda Bursa'daki okulların fiyat politikası olarak üstünde mi, altında mı?

Bursa'daki özel okulların fiyatlarını üç grupta ele alabiliriz. Birinci grupta, fiyatım ucuz olsun ama çok öğrencim olsun diyen -ki bu okullar genelde 'çok öğrenciden daha çok para kazanırız' diyen okullardır. İkinci grupta ise, kendini rahat ifade edebilip, para kazanmayı, ticari kazancı birinci temel amaç görmeyen okullardır. Makul kabul edilebilir düzeyde ve insanların ulaşabileceği miktarda okullar. Son olarak üçüncü grupta da fiyatları çok fazla olan okullar. Biz ikinci grupta yer alıyoruz. Yani ticari kazancı ikinci plana atan, aldığımız ücretin de sonuna kadar hakkını veren okul olmak istiyoruz.

Sayın Erol Gürlek, bu güzel sohbet için teşekkür ederiz. NİLVAK hakkında verdiğiniz bilgilerin okuyucularımız için yararlı olacağını düşünüyoruz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ben çok teşekkür ederim. Bize kendimizi anlatma fırsatı verdiğiniz için.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.