Hava Durumu

Bursa'da 'Ponzi' yöntemiyle milyonları götürmüştü! Çarpıcı detaylar ortaya çıktı...

Bursa'da "Ponzi" yöntemiyle kar payı dağıtma vaadiyle 78 kişinin dolandırıldığı olaya ilişkin davada, mağdurların toplam zararı bilirkişi raporunda ortaya kondu. Bilirkişi heyetinin incelemesinde, mağdurların 20 milyon liraya yakın parasının, sözde sisteme para katılması talebiyle, lüks otomobil aldırılarak, kredi çektirilerek, elden nakit alınarak, gayrimenkul tapuları devredilerek dolandırıldığı belirlendi.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2019 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2019 12:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da 'Ponzi' yöntemiyle milyonları götürmüştü! Çarpıcı detaylar ortaya çıktı...

Hakkında Bursa 7. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan ve 1170 yıla kadar hapis cezası talep edilen "Ponzi" lakaplı Arzu Mertkil'in iki yıllık tutukluluk  süresinin ardından ev hapsi verilerek serbest bırakıldığı davada, mağdur sayısı ve dolandırılan paranın miktarı her geçen gün artıyor. Bilirkişi raporunda, 11 Şubat 2017'de bazı mağdurların şikayeti  üzerine emniyet güçleri tarafından, kılık değiştirmek için kullandığı ileri  sürülen peruklarla yakalanan Arzu Mertkil ve birlikte hareket ettikleri öne  sürülen 6 sanığın yöntemleriyle alakalı ilginç detaylar da yer aldı.

"HER MÜŞTERİNİN KİMLİK BİLGİLERİNİ ALDI"

Arzu Mertkil'in mağdurlarla birebir görüşmeler yaparak sisteme giren paraya aylık yüzde 10 kar payı vadettiği belirtilen raporda, kullanılan  yöntemlerle alakalı şunlara yer verildi: "Arzu M'nin birebir görüşmelerde sistemin avantajlarını anlattığı, bu sistemde Bursa'daki tanınan şirketlerin yer aldığını ve paranın bunlar tarafından  değerlendirildiğini, dahası birtakım üst düzey bürokratların ve siyasetçilerin de  sistemde olduklarını söyleyerek mağdurları bu kurguya inandıkları görülmüştür.  Arzu M. ve suça iştirak edenlerin, birikimi olanlardan para aldığı ve dahası her müştekinin T.C. kimlik numarasını alıp kredi puanını sorgulattığı, yönlendirdiği  bankalardan kredi çektirdiği, çekilen paraları da elden aldığı belirlenmiştir. Nakit para yanında mağdurların gayrimenkul tapuları üzerine ipotek karşılığı  kredi çektirdiği, güven telkin etmek için sisteme yüksek miktarda para veren  mağdurlara İzmir ve Yalova gibi yerlerdeki bazı gayrimenkullerin tapusunu  devrettiği ancak söz konusu gayrimenkullerin değerinin mağdura söylenenin çok altında olduğu görülmüştür." Özellikle 2016 yılının haziran ayından itibaren sisteme katılanlara  para ödenmemeye başladığının vurgulandığı raporda, "Arzu Mertkil'in bu süreçten  sonra mağdurları oyalamak için 'Darbe girişiminden sonra sistemde bulunan iş  adamlarının FETÖ'cü oldukları iddiasıyla gözaltına alındıkları, hesaplarına bloke  konulduğu ancak bu kişilerin masum oldukları ortaya çıkınca ödemelerin tekrar  düzene gireceğini belirterek bir süre daha mağdurları oyaladığı anlaşılmıştır."  denildi. Bazı mağdurlara aynı gün içinde 6-7 farklı bankadan kredi çektirdiği  iddia edilen Arzu Mertkil'in sisteme katarak veya farklı yollardan dolandırdığı  kişilerden 3 bin lira ile 1 milyon 600 bin lira arasında değişen miktarlarda para  aldığı raporda dikkati çekti.

"LÜKS OTOMOBİL ALDIRMIŞ"

Arzu Mertkil'in, mağdurlardan A.B'ye, kendisine lüks bir otomobil  aldırdığı ve mağdurun bu araca yaptığı ödemeleri de sisteme katmış gibi  gösterdiği detayına vurgu yapılan raporda, bazıları emekli olan birtakım  mağdurların daha çok kredi çekebilsinler diye bazı firmalarda "çalışıyormuş" gibi  gösterildiği de aktarıldı. Raporda, mağdurlardan bazılarına çeşitli firmalardan 173 bin lira ila  110 bin lira arasında maaş aldığına dair bordrolar verildiği ve bu sayede onlara  bankalardan yüksek miktarlarda krediler çektirildiği bilgisi de yer aldı.

BİN YILDAN FAZLA HAPSİ İSTENİYOR

Hazırlanan iddianameye göre, dolandırıcılık suçlarından hakkında 1170  yıla kadar hapis cezası istenen Arzu Mertkil'in, kurduğu "Ponzi" sistemiyle  mağdurları toplamda 19 milyon 402 bin 356 lira dolandırdığı, raporun sonuç  kısmında yer aldı. Mertkil, mahkemelerdeki savunmalarında ise tüm mağdurları tek başına  dolandırmasının mümkün olmadığını iddia ederek, "Ben bu grubun en alt  kademesindeki kişiyim. Ben insanlara danışmanlık hizmeti veriyorum." ifadelerini  kullanmıştı. Sanıkların 18 Ekim 2019'daki son duruşmalarının ardından  yargılanmalarına devam ediliyor.

NE OLMUŞTU?

Görüştüğü kişileri "birlikte iş kurma ve yardım bahanesiyle para  toplama ve getirisinin üzerinde gelir sağlama" vaadiyle dolandırdığı iddiasıyla  aranan Arzu Mertkil, Mustafakemalpaşa ilçesinde 11 Şubat 2017'de kendisine ait  olmayan ehliyet, kimlik ve 18 perukla yakalanmış, ardından çıkarıldığı mahkemece  tutuklanmıştı. Olayla ilgili olarak gözaltına alınan 6 şüpheli de tutuksuz  yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Mahkeme heyeti, mayıs ayında yurt dışına  çıkış yasağı getirdiği Mertkil'in ev hapsi tedbiriyle tahliyesine hükmetmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.