Hava Durumu

Bursa'da sahte para alarmı

Bursa'da kurban bayramının yaklaşmasıyla sıcak paranın döndüğü hayvan pazarlarında da sahte para alarmı verildi. Mudanya'da da polis satıcıları mağdur olmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2017 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2017 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da sahte para alarmı

İlçe Emniyet Müdürlüğü Poplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, bayram öncesi kurban pazarını ziyaret ederek, vatandaşları ve satıcıları bilgilendirdi. Ekipler, kolay yoldan kazanç sağlamayı alışkanlık haline getiren kişi veya kişilerce sahte para ve çek, yankesicilik, hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olunması hususunda vatandaşları ikaz etti. Satıcılardan verilen paraları mutlaka kontrol ederek almalarını isteyen polisler, özellikle toplu para ödemelerinde para destelerinin arasına az sayıda da olsa sahte para konulabilineceğini ifade etti. Ayrıca hayvan hırsızlığına karşı kurbanlıklarını güvenli yerlerde muhafaza edilmesi, pazar yerinde şüpheli kişilerin mutlaka ücretsiz 155 Polis İmdat telefonuna bildirilmesi istendi.

İnegöl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, İnegöl Hayvan Pazarına giderek kurban alışverişi yapan vatandaşlar ile kurbanlık satıcılarına sahte para konusunda bilgilendirme yaptı. Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde görevli polis memuru Hasan Hüseyin Türkoğlu, sahte parayı tanımanın 10 altın kuralından bahsetti.
Alışverişlerde ele geçen paraların sahte olma ihtimaline karşı satıcılardan dikkatli olmalarını isteyen polis memuru Hasan Hüseyin Türkoğlu, "Tanımadığınız kişiler size çek vermek istediğinde, bankayı arayarak çekin doğruluğunu kontrol ediniz. Elinize sahte para veya çek geçtiğinde derhal polis veya jandarmaya bildiriniz. Milli değerlerimizden biri olan Türk Lirası banknotlarımızı dikkatli ve özenli kullanınız. Yazıları okunmayacak şekilde kirlenmiş, yıkanmış, boyanmış, yanmış, yırtılmış veya çeşitli sebeplerle eskiyip yıpranmış olan ve değeri belirlenebilen bütün banknotlar ile yarısından daha az parçası eksik olan banknotları, banka şubeleri aracılığıyla, hiçbir bedel ödemeden yenileriyle değiştiriniz. Kur değerini bilmediğiniz yabancı paralarla alışveriş yapmayınız" dedi.

Sahte para nasıl anlaşılır?
Türkoğlu, "Paranın Atatürk resminin bulunduğu ön yüzünde üst köşelere ve sol alt köşeye dokunulunca, kağıttaki kabartmalar hissedilir. Üst kenardaki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yazısına dokunulduğunda kabartmalar hissedilir. Paranın bu yüzündeki şekillerin, resimlerin ve motiflerin üzerine el gezdirildiğinde çeşitli kısımlarda kabartmalar elimizde hissedilir. Atatürk resminin sağ alt köşesindeki yedigen şeklin içine dikkatli bakılınca, paranın rakamla değeri görülür. Sağ kenarda yukarıdan aşağıya doğru uzanan parlak bir şerit vardır. Bu şeridin üzerinde ay yıldız ve çeşitli şekiller vardır. Ay yıldızın altındaki karenin içinde paranın rakamla değeri görülür. Parayı eğdiğinizde bu karenin içindeki rakamlar 'TL´ harflerine dönüşür. Parayı eğdiğiniz de bu şerit çeşitli renklerde parlar. Parayı ışığa doğru tutarak en soldaki boş alana bakılınca Atatürk resmi görülür. Bu gizli Atatürk resminin hemen solunda paranın rakamla değeri yazılıdır. Paranın sol üst köşesine doğru paranın rakamla değerinin yazılı olduğu kısım vardır. Bu kısım ışığa tutulduğunda rakamların eksik parçalarının tamamlandığı görülür. Paranın arka yüzünde; Orta kısımda yukarı aşağı doğru uzanan bir şerit vardır. Bu şeridin üzerinde paranın rakamla değeri ile 'TL' harfleri yazılıdır. Parayı yukarı aşağı eğdiğinizde bu şerit altın sarısı renkte parlar. Orta kısmın biraz sağ tarafına dikkatlice bakılınca kağıdın içine gömülü olan yukarıdan aşağıya doğru uzanan çok ince bir şerit görülür. Para ışığa tutulunca bu şeridin üzerine paranın rakamla değeri ile 'TL' harfleri ters ve düz olarak yazılıdır. Sağ üst kenarında harfle başlayan ve arkasında 9 tane rakam yer alan seri numarası yer alır ve bu numara sadece bir tanedir" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.