Hava Durumu

Bursa'da tarihi yanlışlık köyü boşalttırdı!

Bursa'da tarihi değeri olmayan köy evleri SİT alanı ilan edilince yıkılan evlerine çivi dahi çakamayan köy halkı, göç etmek zorunda kaldı. 150 hanelik köyde, 30 haneye düşen köy halkı "Böyle giderse kimse kalmayacak' diye isyan ederek yetkilileri göreve çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2017 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2017 13:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da tarihi yanlışlık köyü boşalttırdı!

İlginç olay Orhaneli ilçesi Deliballar köyünde yaşandı. Kurtuluş savaşı esnasında Yunan askerleri tarafından yakılan Deliballılar köyü köylüler tarafından yeniden yapıldı. Tarihi 100 yılı geçmeyen köye üniversiteden geldiği bilinen heyet tarafından tarihi raporu verilince SİT alanı ilan edildi.  Köy halkı SİT yüzünden çivi bile çakamaz hale gelince, evler adeta harabeye dönüştü. Yaklaşık 150 evin bulunduğu köyde 15 ev SİT alanı olduğu gerekçesiyle tamir edilemedi ve yıkıldı.

FOTOĞRAF ÇEKİP GİTTİLER

SİT alanı ilan edildiği 2005 yılında 150 hane yaşayan Deliballar köyü 30 haneye düştü. Köylüler ise yapılan yanlışın biran önce düzeltilip, köylerinin SİT alanından çıkartılmasını istiyor.  Yaşanan hadiseye ilişkin bilgi veren Deliballılar Köyü eski Dernek Başkanı Taner Ay, "Hiç kimseye haber vermeden geldiler, fotoğraf çekip gittiler. Çekilen fotoğraflar üzerinden SİT alanı ilan edildi. Yetkili Kurul, inceleme yapmak için bile gelmedi" dedi.

RESTORASYON MALİYETİ

SİT alanı ilan edildiği için tamirat yerine uzman ekip tarafından restorasyon yapılması gerektiğini belirten Ay, "Bunun da çok fazla maliyeti var. Örneğin bir evin çatısı 500 liraya tamir edilebilirken, restorasyon için bu maliyet 5 bin liraya çıkıyor. Köy halkının durumu ortada, o kadar parayı verecek gücümüz yok. Çok mağduruz yardım bekliyoruz" diye konuştu.

TERK EDİYORLAR

Yıkılan evlerini yaptıramadıklarını ve köyü terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Deliballılar Köyü Muhtarı Şahmeran Ay ise "Köyümüzde bulunan evlerin tarihi 100 yıllık yok. Köyümüze 10 yıl önce bir grup gelip inceleme yapmış ve SİT alanı ilan etmiş tarihi olmayan köyümüzü nasıl SİT alanı ilan etmişler. Bunu anlamış değilim. Bu durumdan tüm köy rahatsız, köydeki evlerimiz yıkılıyor, biz bırakın tamir ettirmeyi çivi bile çakamıyoruz. Her yer yıkık dökük evlerle doldu, evlerini onaramayan köylüler köyü terk ediyor" dedi.

"ON YILDA 120 HANE GÖÇ ETTİ"

On yıl önce 150 hane olan köyün bugün 30 haneye düştüğünü belirten Ay, "Yıkılan evlerin molozunu belediye ve kaymakamlığa dilekçe vermemize rağmen kaldırtamadık. Köyde 15 ev bakımsızlıktan yıkıldı. Yıkılan evinin yerine ev yaptıramayan köylü şehre göç ediyor. Burada bulunan evler normal köy evi, tarihi falan değil. Köyde bulunan en eski ev 100 yıllık yoktur. Benim köyümde insan kalmadı. Yetkililer bu yanlıştan dönüp köyümü SİT alanından çıkartsınlar" dedi.

BÖYLE GİDERSE...

Bu durumdan çok mağdur olduklarını belirten köy sakinleri "Bu köyde böyle giderse 10 yıl sonra kimse kalmaz. Evlerimize çivi çakamıyoruz. Tarihi olmayan köyü SİT alanı ilan ettiler. Yıkılan evleri yaptıramayan köyü terk etmek zorunda kalıyor" şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.