Hava Durumu

Bursa'da türbenin kapısı açıldı, 40 gün sonra Hakk'a yürüdü!

Bursa'da ebedi olarak dinleneceği görkemli bir türbe yaptıran Çelebi Mehmet, türbenin inşaası bitip kapısı açıldıktan 40 gün sonra Hakk'a yürüdü. 32 yaşında vefat eden Çelebi Mehmet, tahta çıkan oğlu 2. Murat tarafından Bursa'ya getirilerek bu türbede defnedildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2018 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2018 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da türbenin kapısı açıldı, 40 gün sonra Hakk'a yürüdü!

Çelebi Mehmet Yıldırım Beyazıt'ın 4 oğlundan biriydi. Babası 1402 yılında Timur'a yenilince ülkede Fetret Devri başladı. Bu dönemde kardeşleriyle savaşa savaşa birliği yeniden tesis etti, Osmanlı Devleti'ni yeniden tek çatı altında topladı. Osmanlı'nın 5. padişahı olmakla birlikte devletin ikinci kurucusu diye kabul edildi.

11 yıl süren Fetret Devri ve 8 yıl süren padişahlığı boyunca 24 savaşa katılan Çelebi Mehmet bu savaşlarda tam 42 defa kılıç, ok ve mızrak yarası aldı. Kaynaklar Müslümanlara karşı gösterdiği adaleti Hristiyanlara karşı da gösterdiğini ve onun güçlü ve iyi bir padişah olduğunu yazıyor

Çelebi Mehmet Osmanlı'da dirlik ve düzeni sağladıktan sonra Bursa'da bir türbe yaptırmak üzere divanında üçüncü vezir ve aynı zamanda da mimar olan İvaz Paşa'ya görev verdi. Bu türbe Osmanlı geleneğinde hiç olmadığı kadar görkemli ve ihtişamlı olacaktı. Ve bu türbe yapılırken Osmanlı türbelerindeki tevazu ve sadelik terk edilecekti.

Çünkü Çelebi Mehmet Fetret Devri sonrasında bu milletin en zor günlerinde bile eşsiz eserler meydana getirebileceğini yedi düvele göstermek istiyordu. Bir amacı da babasını 1402'de Ankara Savaşı'nda yenen Timur'un türbesinin üstüne çıkan bir eser bırakmaktı.

İvaz Paşa'nın ince işçiliği, oymacı Tebrizli Ahmet oğlu Hacı Ali, nakkaş Ali bin İlyas Ali, çinici Mehmet el Mecnun gibi zamanın büyük sanatkarlarının ustalığıyla Yeşil Türbe padişahın ölümünden tam 40 gün önce tamamlandı. Padişah Çelebi Mehmet Edirne'de 32 yaşında vefatının ardından, tahta çıkan oğlu 2. Murat tarafından Bursa'ya getirilerek bu türbede defnedildi.

YEŞİL TÜRBE

Yeşil Camii'nin güneyinde bulunan Yeşil Türbe, sekiz köşeli bir yapı olup, dıştan yüksek kasnağı, sivri kubbesi ile karakteristik bir üslubun anlatımıdır.

Yapı, sandukaların bulunduğu zemin kat ve kripto vazifesi gören tonozla örtülü bir bodrumdan oluşmaktadır. Kubbe her yüzünde sivri kemerli birer küçük pencere bulunan sekiz yüzlü kasnak üzerine oturur. Kubbeye geçiş, prizmatik üçgen dizisinden oluşan bir kuşakla sağlanmıştır. Kuzey yönündeki girişin sağında ve solunda yer alan mihrapcıkları, ayakkabılıkları, kapı üzerindeki skalaktitleri, kitabesi, dilimli kubbesi, çeşitli renk ve motiflerdeki çiniler ile bezenmiştir. Çiniler kabartma ve sır tekniğinin en güzel örneklerindendir.

Türbenin içinde Çelebi Mehmed'in çiniler ile bezenmiş sandukası yer alır. Sekiz köşeli, yanları mermer, üzeri çini kaplı bir mermer kaide üzerine yerleştirilmiş üzeri beyaz, mavi, sarı, lacivert çinilerden oluşan yazı bordürü ile süslenmiştir. 

Mihrap nişi oldukça yüksek tutulmuştur. Rumi palmet, kıvrık dal motifleri, kalın yazı dizisi ve tepeliği ile Yeşil Camii mihrabına benzemektedir. Türbenin içte yüzeyini yerden 3.00 m ye kadar yükselen altı köşe firuze duvar çinileri ve altın yaldızlı rozetler oluşturur. Türbenin çinileri, kitabesinde de belirttiği üzere Mecnun Mehmed tarafından yapılmıştır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.