Hava Durumu

Bursa'da yıllardır bitmeyen çile! 'Kimseden dönüşüm istemedik, ev sahibiyken kiracı olduk'

Bursa'da kentsel dönüşüm süreci kapsamında 2017 yılında yıkılan ancak ruhsat alamadığı için hâlâ temel aşamasında bekleyen Görkem Sitesi'nin mağdurları, muhatap bulamamaktan şikâyetçi: "Kime gitsek topu bir başkasına atıyor..."

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2019 06:03
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2019 06:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da yıllardır bitmeyen çile! 'Kimseden dönüşüm istemedik, ev sahibiyken kiracı olduk'

-N. Nuri Yavuz-

Bursa'da 2013 yılında başlayan kentsel dönüşüm furyası, ardında çok sayıda mağdur bıraktı. Birçok site yıkılmış henüz yapımına dahi başlanmamış, yarıda kalanların sayısı da az değil, ayrıca tamamlanmış ancak ruhsat alınamadığı için kullanıma açılamaz halde bekleyenler de var. Bu süre uzadıkça vatandaşın mağduriyeti artıyor. Evi yıkılan ve kentsel dönüşüm kapsamında aldığı kira yardımı da kesilen vatandaşlar, geçim derdine düştü. Kendilerine uzanacak bir yardım eli arayan mağdurlar, konuyla ilgili muhatap bulmamaktan yakınıyor.

Onlardan biri de Nilüfer'e Bağlı Beşevler Mahallesi'ndeki Görkem Sitesi sakinleri. 2017 yılında yıkılan ve 18 ayda tamamlanması planlanan 24 konutluk site, şuan temel aşamasında ruhsat almayı bekliyor. Yarım kalan şantiyede üç farklı noktada göçük meydana gelmiş ve çevreye tehlike arz ettiği için bağlantı yollarından biri, belediye tarafından ulaşıma kapatılmış durumda. Sitenin eski sakinleri çevredeki komşularına verdikleri rahatsızlıktan dolayı da üzgün olduklarını vurguladı.

FOTOALTI: Ercan Toktaş (Solda), Ramazan Diyarbekirli (Sağda)

İL MÜDÜRLÜĞÜ SESSİZ

Öte yandan yaklaşık 20 bin vatandaşı doğrudan ilgilendiren konu hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de sessizliğini koruyor. Müdürlüğe ait (0224) 271 51 10 no'lu telefondan kentsel dönüşüm konusunda bilgi edinebilecek bir isme ulaşılamıyor. Bugüne kadar konuyla ilgili ne il müdüründen ne de bir başka isimden basına herhangi bir açıklama yansıdı.

'KİMSEDEN DÖNÜŞÜM İSTEMEDİK'

Nilüfer Beşevler Mahallesi'nde 2017 yılında yıkılan ancak ruhsat alınamadığı için yapımına başlanamayan Görkem Sitesi sakinlerinden Ercan Toktaş, "Biz kimseden kentsel dönüşüm istemedik. Belediye ve devlet yetkilileri bize kentsel dönüşüm önerdi. Biz de onlara güvenerek bu yola çıktık. Ama maalesef belediye, 'Ben vazgeçtim ruhsatınızı vermiyorum' dedi. Hem bizler hem de müteahhit firmalar zor durumda kaldı. Bu dönemde inşaat maliyetleri yüzde 40 ile 60 arasında yükseldi. Herkes suçlu arıyor ama ne biz ne de müteahhittin bu konuda suçlu olduğunu düşünmüyorum.

Belediyenin bizim önümüzü açıp inşaat ruhsatımızı vermesini istiyorum. Bu kadar insanın mağduriyetini hafifletmek adına bu kararı bekliyoruz. Çünkü bizim kira yardımlarımız bitti. Burada yaşayan insanlar öyle çok yüksek gelire sahip değil. Genelde emekli, belli gelir düzeyinde yaşayan insanlarız. Ona rağmen her ay bin liranın üzerinde kira veriyoruz. Ben 1 yıl bin liraya bodrumda oturdum. İki yıl geçti hala evim yok" dedi.

'SIKINTIDAYIZ'

Kentsel dönüşümle alakalı bilgi kirliliği olduğunu söyleyen Ercan Toktaş, "Kime gitsek topu, suçu bir başkasına atıyor. Kimse bu bende takıldı demiyor. Bize söylenen son aşamada olduğu ancak orada da bir ilerleme yok. Bize 'bu hafta hallolacak' denildi. Üzerinden tam iki ay geçti. İki ayda bir haftayı geçiremedik. Temel aşamasında demir bağlayıp beton döküldüğü için 50 bin lira ceza kesildi bize. Dikkaldırım'da bu kadar gecekondu yapılırken belediye ne yapıyordu? Onların gözüne bir tek biz mi batıyoruz. Müteahhit firma 'ruhsatı alırsam 1 yılda yapacağım' dedi. Ruhsatın alınıp inşaatın başlaması bile bizi eve taşınmış kadar mutlu edecek. O kadar sıkıntıdayız" ifadelerini kullandı.

OYUNBOZANLIK YAPTILAR

Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhite iş bitiminde daire başına 18 bin lira ödeme yapacaklarını söyleyen Toktaş, "Biz, bu işte ekonomik şartlarımız el verdiği kadar taşın altına elimizi soktuk. Maalesef burada devletimiz, maç başladıktan sonra oyunun kuralını değiştirdi. Biz de böyle kaldık" dedi.

'EV SAHİBİYKEN KİRACI OLDUK'

Kira yardımlarının 4 ay önce kesildiğini belirten diğer kat maliklerinden Ramazan Diyarbekirli, "Sitemizin yıkılması gerekiyordu. Bunu yıkılırken de gördük. Devlet büyüklerimizden bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz. Hepimiz mağduruz. Ev sahibiyken kiracı pozisyonuna düştük. Bin bir güçlükle ev almıştık şuan o da yok" diye konuştu.

BAŞKAN AKTAŞ: KANUN 'YAPAMAZSIN' DİYOR 

Konuyla ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şunları söyledi: "Bursa'da kentsel dönüşüm 0.50 emsal uygulaması 2015 Nisan ayında başlamış ve 2017 Ekim ayına kadar 2,5 yıl sürmüş. Burada Nilüfer Belediyesi bazılarına onay vermiş, bazılarının ise ruhsatlarını bekletmiş. Onay alanların bir problemleri yok, bitmiş. Ama onay alamayanlar, 1 Ekim 2017'de yönetmelik/kanun değişince ve daha doğrusu mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verince yarıda kaldı ve şimdi hepsi Büyükşehir'e yığıldı. Ancak süreç bizimle ilgili değil ama buna rağmen mağduriyetleri gidermeye çalışıyoruz. Birçok ailenin de mağduriyetini giderdik. Şuan kentsel dönüşümdeki durum, inşaat sektöründeki bozulmalardan da kaynaklanıyor. Biz, kanuni anlamda bir sıkıntı olmaması adına plancılar odasıyla da defalarca toplantılar yaptık. Bu toplantılar sonrasında kişi başına yeşil alan metrekaresi düşürüldü. Örneğin eski planda 300 dairenin 100'ünü kat maliklerine vererek dönüşüm yapabilen müteahhit, şimdi yeni plana göre 250 daire yapabiliyor ve yine 100'ünü kat maliklerine vermesi gerekiyor. Haliyle kârlılığı düşüyor. Belediyeden de bunu eski planda yapmayı istiyor. Ama bunu engelleyen belediye değil kanun, 'yapamazsın' diyor. Müteahhitlerin çoğunda ekonomik sıkıntı var. Bugün eski plana göre şartlar sağlansa bile rantabl değil. Çünkü malzeme fiyatları yüzde 40-50 artmış durumda. Yoksa 'kentsel dönüşüm durmuş' diyorlar, dönüşümün durduğu falan yok buyur gel. Ama bu işin olması gereken belli."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.