Hava Durumu

Bursa'daki bu siyasetçiyi tanıdınız mı?

"Bursa'yı kendimize göre değil, zihinlerimizi Bursa'ya göre dönüştürmek zorundayız" diyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Şehrimizi, kültür ve sanat üreten kimlikli bir şehir haline getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2019 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2019 09:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'daki bu siyasetçiyi tanıdınız mı?

'Başkan Aktaş'ı nasıl anlatırsınız?' desem...

"Alinur Aktaş, önceliği insan olan, bir şehir inşa ederken gönüllerde inşa etmek gerektiğini düşünen, günü kurtarmanın değil geleceği tasarlamanın derdine düşmüş bir hizmet insanı." 

---

Rahmetli Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'le bir gün tarihi binadaki makamında sohbet ederken, telefonu çaldı. Arayan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'tı. O ne zaman arasa yüzüne farklı ve samimi bir gülümseme gelirdi. Yine gülerek açtı. Birkaç dakikalık görüşmenin ardından telefonu kapattı ve bana  "Kerata, onun yeri başka" dedi. 

Sonra biraz gözlerini pencereye dikerek öylece dalgın dalgın baktı ve "Ustasını aratmıyor. Bak göreceksin çok başarılı olacak" dedi. Ben de bunun üzerine öylesine espri olsun diye söyledim: "Başkanım el verdiyseniz gün gelir belki bu koltukta o da oturur."

Nitekim öyle de oldu. Tam 9 yıl sonra Recep Altepe'nin yerine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğunda ilk aklıma gelen bu anekdottu. Ve bunu ilk defa burada dillendirdiğim için eğer yazıyı okuyorsa Başkan Aktaş da sizlerle beraber öğrenmiş olacak.

                            ****** 

İnegöl, Alinur Aktaş'ın adını ilk 2004 yılında İnegöl Belediye başkan adayı olarak sahalara çıktığında duydu. Bursa'nın efsanevi isimlerinden rahmetli Hikmet Şahin 2004 yılında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olduğunda yerine AK Parti'nin İnegöl'deki kurucularından genç ve siyaseten pek tanınmayan ama gelecek vaat eden Alinur Aktaş'ı önerdi. Gerçi AK Parti'nin kurucularından olduğu için muhafazakâr camia biliyordu ama halk tanımıyordu ve "33 yaşında belediye başkanı mı olur?" diyerek açıkçası biraz da kuşkuyla bakıyordu.

İşte kendisini o yıllardan tanıyorum. Kuşkuyla bakılan genç İnegöl'de 3 dönem belediye başkanlığı yaptı. Kentin vizyonunu değiştirdi. Altyapısıyla, üstyapısıyla, kültürel ve sosyal aktiviteleriyle, mobilya sektörüne kazandırdığı ivme ile ekonomik anlamda da katma değer sağladı. Başarısını da ilk olarak 3 Kasım 2018'de Büyükşehir Belediye Başkanı atamasıyla, ardından da tam bir yıl sonra yeni dönem için AK Parti'den Cumhur İttifakı'nın Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı gösterilmesiyle taçlandırdı.

Kendisiyle geçen hafta içinde BUSKİ Tesisleri'ndeki Başkanlık binasında bir araya geldik. Hem projelerini hem de özel hayatına dair pek bilinmeyenlerini konuştuk. Ben sordum, o cevapladı.

Aralarda da yazılmamak kaydıyla son siyasi kulisleri, değerlendirmeleri konuştuk...

Malum, Türkiye 2014 yılı yerel seçimlerine, içeriden ve dışarıdan bölmeye, parçalamaya, ekonomik çökertmeye yönelik baskı altında bir beka mücadelesi davasıyla gidiyor. Bu amaç altında bir araya gelen Cumhur İttifakı'nın özellikle büyükşehirlerde belediye başkan adaylarına yüklediği büyük sorumluluklar var. Aktaş da bu sorumlulukların bilincinde verilen büyük ve onurlu görevi yerine getirmek amacıyla kendisini adeta bu kente adamış.

ADAYLIĞIMI İLK SELİM YAĞCI'DAN ÖĞRENDİM

24 Kasım'da Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'nde Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan elinizi kaldırdı. Ondan önce size adaysınız diyerek ilk bilgiyi kim ve nasıl verdi?

Üç gün önce genel merkez kaynaklı bilgi akışı olmaya başladı açıkçası. Ama resmi tebliği, eski Bilecik Belediye Başkanımız, AK Parti Bilecik Milletvekilimiz ve Bölge Koordinatörümüz Selim Yağcı Bey "Hayırlı olsun, Allah mahcup etmesin" temennisi ile verdi.

 Adaylığınızın kesinleştiğini öğrendiğinizde ilk hissettiğiniz duygu neydi?

Çok heyecanlandım, mutlu oldum. Tabii ki büyük bir kıvanç duydum ama bu aynı zamanda büyük de bir sorumluluk. Öncelikle beni bu göreve layık gören çok değerli Genel Başkanım, Cumhurbaşkanım Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere büyüklerimize yürekten teşekkür ediyorum.

'Bursa'nın makûs talihini ve tarihini değiştirmeye geliyorum' diyerek iddialı bir cümle sarf ettiniz. Bu değişimin ilk 5 yıldaki köşe taşları neler olacak?

Büyükşehir'de göreve başladığımda yeşili ve görseli daha zenginleşmiş, estetiğin, kenti temsil eden yapıların ortaya çıktığı ve en önemlisi de trafiği rahatlamış bir Bursa'yı kendime hedef olarak belirlemiştim. Ulaşım, çevre, kentsel dönüşüm, turizm ve tabii ki halka daha fazla dokunan sosyal hizmetler önceliğimiz olacak.

 5 yılın sonunda nasıl bir Bursa hayal ediyorsunuz?

Öncelikle şunu net olarak söyleyebilirim ki Bursa'nın gündeminde 5 yıl sonra ulaşım sorunu olmayacak. Bunun için 2035 yılını hedef alan ulaşım master planımızı hazırladık. Bunun yanında 1/100 bin ölçekli planı da günümüz şartlarına göre revize ediyoruz. Umuyorum ve inanıyorum ki 5 yıl sonrasının Bursa'sı yaşamaktan daha fazla keyif alınan bir kent olacak. Bursa gibi nüfusu 3 milyona yaklaşan, Türkiye'nin en büyük ikinci ihracatçısı olan bir kentin 1-2 yıllık planlamalarla geleceğe taşınması mümkün değil. Bu nedenle Bursa'nın fethinin 700'üncü yılını hedef alan 2026 Şehir Tasavvuru çalışmasını gerçekleştirdik. 'Trafik ve ulaşım', 'şehir gelenekleri ve kentlilik bilinci', 'ekonomi' ile 'şehir ve iletişim' konularından hareketle şehir tasavvurunu belirledik. Bursa'yı kendimize göre değil, zihinlerimizi Bursa'ya göre dönüştürmek zorundayız. Kentsel dönüşümü büyük bir mutabakat ve ortak akılla, kadim Bursa'yı geleceğe taşıma iradesiyle gerçekleştireceğiz. Şehrimizi, kültür ve sanat üreten kimlikli bir şehir haline getireceğiz.

İki adaylı yarışta rakibiniz Mustafa Bozbey'e yönelik seçim taktiği veya önerisi verecek olursanız ne tavsiye edersiniz?

Nihayetinde bir seçime gidiyoruz. Ben İnegöl gibi sanayisi, ekonomisi, tarım ürünleri, turizm değerleri ile son 15 yılda ciddi ilerleme kaydetmiş bir ilçeden sorunlarla baş ede ede geliyorum. Rakibim CHP adayı Mustafa Bozbey ise Bursa'nın diğer ilçelerine nazaran başta imar ve çevre düzenlemeleri olmak üzere en son kurulan bir ilçe olması hasebiyle daha sorunsuz bir ilçeden geliyor. Birimiz kentin doğu yakasında diğerimiz batı yakasında ilçe belediye başkanlığı süreçleri yaşadık. İkimizin de belirli melekeleri ve özellikleri var. Güzel bir seçim dönemi geçmesini temenni ediyorum. İnanıyorum ki kazanan Bursa olacak.

Cumhur İttifakı'nın adayısınız. İttifak ortağı MHP ile nasıl bir seçim çalışması yapacaksınız?

MHP İl Başkanlığı'nı ziyaret ettiğimizde de dile getirdim. Biz bayrağımızı, devletimizi, milletimizi, vatanımızı seviyoruz. Buna uzanan her elin, yanlış yola giren her düşüncenin bizim kitabımızda yeri yok. İl başkanımızın bana tembihatı, 'artık bir değil iki tane il başkanın var'. Bu noktada Bursa'mızın menfaatleri için, Bursa'mızın geleceği için yapılması gereken her türlü güzelliği MHP ile el birliğiyle yapacağız. Cumhur İttifakı bir şeyi daha gösterdi. Türkiye'de belki yıllardır demokratik olgunluktan, karşılıklı yaklaşımlardan bahsedilir ve bu çok başarılamazdı. Belediye başkanı pazarlığı yapmadan sadece ülke menfaatleri doğrultusunda bir araya gelen iki genel başkan ve iki parti var. Temennimiz ve duamız hem Bursa'mız hem ülkemiz için en hayırlı neticenin ortaya çıkması. 17 ilçe ve Büyükşehir'le alakalı MHP ile aynı yaklaşımla hareket edeceğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Gençlerle de iletişiminiz iyi. Bursa'nın gençleri için öncelikli yapacağınız projeler neler?

Bursa'da 3 milyon nüfusun 838 bin 735'ini, 25 yaş altı gençler oluşturuyor. Gençlerimiz, en önemli değerimizdir. Eğitim çağındaki gençlerin sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal anlamda doğru yönlendirilmelerini gelecek için çok önemsiyoruz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin bağımlılıklardan uzak durmaları amacıyla spor ve sanata yönlendirilmeleri gerektiğine inanıyorum. Bu hedefle, yaz boyunca Gemlik'te ve Kestel'de yaz kamplarında gençlerimizi ağırlıyoruz. BUSMEK bünyesinde liselere ve üniversite sınavlarına hazırlık kursları düzenliyoruz. Bunun yanında özellikle üniversite gençliğinin yoğun olarak yaşadığı Görükle'ye gençlik merkezimizi kazandırdık. İkinci bir gençlik merkezi için de çalışmalarımız sürüyor.

Cumhur İttifakı olarak 31 Mart'ta sandıktan beklediğiniz oy oranı nedir?

Geçmiş seçim sonuçlarına baktığınızda elbette bazı varsayımlar çıkartabiliyorsunuz. Bizim hedefimiz bir önceki seçimlerin üzerine bir oy oranı ile seçimleri sonuçlandırmak.

Göreve gelir gelmez ulaşım ve su ücretlerine yaptığınız indirimlerle takdir topladınız.  İndirimler devam edecek mi?

Evet, herkesin hayat pahalılığı ve zamları konuştuğu bir dönemde biz raylı sistemle ulaşım ve su fiyatlarında iki kez indirime gittik. Biliyorsunuz, asgari ücrete yüzde 26'yı aşan oranda zam yapıldı. Ardından bizzat Cumhurbaşkanımız tarafından elektrik ve doğal gaz için alınan yüzde 10'luk indirim kararları kamuoyuna açıklandı. Biz de Büyükşehir Belediyesi tarafından su fiyatlarında yüzde 10'luk üçüncü bir indirimi daha hayata geçirdik.

---

'Alinur Aktaş'ı kısaca anlatın' dersem...

1970 İnegöl doğumluyum. İlk, orta ve lise tahsilimi İnegöl'de tamamladım. U.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Uzun yıllar İnegöl mobilya sektöründe üst düzey yöneticilik yaptım. Aynı zamanda serbest muhasebeci, mali müşavirim. İnegöl AK Parti Kurucu Yönetim Kurulu üyesi olarak siyasete atıldım. 28 Mart 2004 seçimlerinde 33 yaşımda İnegöl Belediye Başkanı seçildim. 2009 ve son olarak 2014 seçimlerinde İnegöl Belediye Başkanlığı görevine layık görüldüm. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe'nin istifasının ardından yaşanan süreçte de 3 Kasım 2017'de meclis üyeleri tarafından Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildim. Evliyim, biri kız biri erkek iki evladım var.

Hobileriniz, fobileriniz var mı?

Boş vakit bulduğumda okumaya çalışıyorum. Günlük gazete, dergilerden ziyade kitap. Araba kullanmayı seviyorum. Dostlarımla, akrabalarımla birlikte olmaktan müthiş keyif alıyorum.

Alinur Aktaş en çok neye kızar?

Genel anlamda sakin ve sabırlı bir yapım vardır. Ama bir iş ile alakalı ciddi şekilde tembihlemiş olmama rağmen, özellikle işin takip edilmesi gerektiğini ifade etmiş olmama rağmen işin ihmal edilmesine müthiş bozulurum. Yakın çalışma arkadaşlarım bunu iyi bilir. Onun haricinde çok fazla kızdığım özellik yoktur.

En çok sevdiğiniz yemek?

Patlıcan musakka, biber dolması ve kuru fasulye. Rahmetli anacığım yaptığında parmaklarımı da yerdim ama onun elinin tadı eşime de geçmiş. Şimdi dışarda yediğimde evdeki o lezzeti bulamıyorum. Bu konuda çok şanslıyım. Eşim diye söylemiyorum bizim hanım gerçekten güzel yemek yapar.

Futbola olan tutkunluğunuzu ve sporun her alanına yaptığınız katkıyı biliyoruz, peki sanatsal anlamda yeteneğiniz var mı?

Gençlere mutlaka bir sanat ve spor dalı ile ilgilenmelerini söylüyorum. Okul yıllarımda ben de atletizm sporuyla uğraştım, atletizm takımında yer aldım. Ayrıca iyi bir Bursasporluyum. Çocukluğumdan beri Bursaspor maçlarını kaçırmadan takip ederim. Öte yandan dinleyenler ve dostlarım sesimin güzel olduğunu söylerler. Sanat müziği eserlerini seslendirmeyi severim.

İyi bir aile babasısınız. Evde son sözü siz mi, eşiniz mi söyler? Çocuklar en çok kimden çekinir?

Evimizde eşimle ve tüm ailemle ortak bir dil kullanmaya gayret gösteriyoruz. Eşimin de benim de çocuklarımızla aramızda iyi bir iletişim var. Dolayısıyla bizden çekinmek yerine iletişim kurmayı tercih ediyorlar. Artık onlar da bir birey oldukları için kararlarımızı hep birlikte alıyoruz. Tabii yıllardır siyasetin içinde olduğumuz için çocuklarımın ne zaman bu yaşlara geldiğini, büyüdüğünü pek fark edemedim. Bu konuda eşimin sağ olsun bana çok büyük desteği oldu. Eğer bugün Alinur Aktaş, Bursa gibi Türkiye'nin en büyük şehirlerinden birinin belediye başkanı ise bunda eşimin bana olan desteğinin payı büyük. Kendisinden Allah razı olsun.

Evet, boş vaktiniz yok ama olsa idi neyi yapmaktan hoşlanırdınız?

Belediye başkanlığı öncesi farklı gruplarla bir araya geldiğimiz, hasbihal ettiğimiz arkadaşlar ile buluşmayı çok özlüyorum. Dönem dönem bir araya geliyoruz ama eskisi gibi değil. Benim şu an farklı birkaç grubum var. 'Akil Adamlar' grubum var. Daha önce partimizde görev yapmış 50 yaş üstü olan 30 kişilik grubumuz var. 4-5 ayda bir onlarla bir araya geliyoruz. Sohbet ediyoruz, genel bir değerlendirme yapıyoruz. Eleştiriyorlar, onları dinliyorum. Bunun yanında seçim öncesinde teşekkül ettirdiğimiz farklı iş kollarından 14-15 kişilik bir grubumuz var. 3-4 ayda bir de bir araya gelip önerilerini ve tekliflerini almaya çalışıyorum.

Son olarak Bursa halkına vermek istediğiniz özel bir mesaj var mı?

Alinur Aktaş, önceliği insan olan, bir şehir inşa ederken gönüller de inşa etmek gerektiğini düşünen, günü kurtarmanın değil geleceği tasarlamanın derdine düşmüş bir hizmet insanı.  Kişiler, makamlar, mevkiler geçici o yüzden asıl olan gök kubbede hoş bir seda bırakmak diye düşünüyorum. Temelde benim de gönüller inşa etmekten başka bir derdim, bir hesabım olmadı. Bunu inşallah halkımız önümüzdeki süreçte çok daha yakından görecek.

Sayın Başkan bana vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Seçim çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.