Hava Durumu

Bursa'daki Suriyeli şirket sayısı açıklandı!

Bursa'da 160 bin civarında Suriyelinin geçici koruma statüsünde yaşadığını belirten TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, ayrıca şehirde 400 Suriyeli şirketin bulunduğu bilgisini verdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2019 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2019 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'daki Suriyeli şirket sayısı açıklandı!

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Heykel'deki Valilik Binası'nda yaptığı açıklamada, çeşitli görüşme ve incelemelerde bulunmak üzere şehre geldiklerini belirtti. Bursa'nın göç ve göçmen açısından zengin bir kent olduğunu ifade eden Uslu, "Bursa örnek bir ilimiz. Zengin olduğu kadar model bir ilimiz. Mutlaka buradaki modelin tüm Türkiye'ye oradan da tüm dünyaya yayılması gerekiyor. Göçmenleri kabul etmiş, sonra ev sahibi yapmış, sonra onların kültürel ve ekonomik değerlerinden istifade etmiş ve maksimum katma değere çevirmiş bir ilimiz." diye konuştu.

160 BİN SURİYELİ VAR

Bursa'da 160 bin civarında Suriyeli geçici koruma statüsünde yaşayan sığınmacı olduğunu anlatan Uslu, şunları belirtti: "Ayrıca Suriyeliler dışında Bursa'da ikamet izni ile yaşayan 50 binden fazla göçmen bulunmaktadır. Bunlar farklı maksatlar ile gelmişler. Bunların bir kısmı öğrenci, bir kısmı iş adamı, bir kısmı da fabrikalarda teknisyen olarak çalışıyorlar. Bursa yine Balkanlardan yoğun bir göç almış. 1950'li yıllarda ve 1980-90'lı yıllar arasında Balkanlardan göçmen almış, zaten bu göçmenler Türk soyluydu, onlar bizim parçamızdı ama Bursa'ya geldikten sonra şehirle bütünleşmişler ve Bursa modelini ortaya çıkarmışlar. Hem kültürel bir katma değer hem de ekonomik bir katma değer oluşturmuşlar. Buradaki bu örnek model ve örnek uygulamanın başka ülkelerde olmadığını görüyoruz. Hamdolsun biz devlet olarak şuanda 3,6 milyon Suriyeliye ev sahipliği, ensarlık yapıyoruz, onların temel ihtiyaçlarını gideriyoruz."

BURSA'DAN DA DÖNENLER VAR

Uslu, Suriye'deki iç savaşa dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Suriye'de hakikaten insanların can güvenliği tehlikede. Bugüne kadar 10 milyon Suriyeli yer değiştirmek zorunda kalmış ve 10 milyon Suriyelinin yaklaşık 1 milyonu hayatını kaybetmiş. Çocuk ve kadınlar hayatını kaybediyor. Bu süreçte biz de açık kapı politikası gereği sınırlarımızı açtık ve bugün Türkiye'nin farklı noktalarında Suriyeliler yaşamaktadır. Bizim nihai hedefimiz onların kendi ayakları üzerinde durmalarını ve üçüncü kişilere gerek duymadan yaşamalarını sağlamak ve en nihayetinde de Suriye'de huzur, barış ve güven ortamı sağlandıktan sonra kendi ülkelerine, yuvalarına, mahallelerine dönmelerini sağlamak. Bugüne kadar da 200 bin civarında Suriyeli kardeşimiz kendi ülkesine dönmüş durumda. Bu konuda dün Göç İdaresi İl Müdürlüğünden haber aldık. Bursa'dan da Suriye'ye dönen Suriyeliler bulunmaktadır."

TOPLAM 200 BİN GÖNÜLLÜ DÖNÜŞ

Fırat Kalkanı Operasyonu sonrası bölgenin güvenli hale geldiğini ve geri dönüşlerin başladığını aktaran Uslu, "Suriyeliler, en çok Cerablus başta olmak üzere El-Bab, Afrin bölgesine dönüşler yaptı. Özellikle Cerablus bölgesinde alt yapı hizmetleri konusunda Türkiye de destek verdi. Oradaki okullar açıldı. Sağlık ocakları, hastaneler açıldı ve gönüllü bir şekilde 200 bin Suriyeli oraya döndü. Türkiye'den dönen Suriyeli sayısı 200 bin. O bölgedeki insanların bir kısmi da Ürdün ve Lübnan'a farklı coğrafyalara gitmişti. 100 bin civarında Suriyeli de oradan o bölgeye doğru dönüş sağladı." ifadesini kullandı.

BURSA'DAKİ SURİYELİ ŞİRKET SAYISI

Bursa'da 400 Suriyeli şirketin olduğunu ve bunların büyük bir kısmının yurt dışına ürün ihraç ettiklerini gördüklerini bildiren Uslu, buradaki Suriyelilerin şehir ekonomisine de olumlu katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.